Hufvudstadsbladet

Helle ThorningSc­hmidt

- lena.skogberg@hbl.fi

● Född: 14 december 1966 i Danmark.

● Bor: I London.

● Familj: Maken Stephen Kinnock, brittisk politiker för Labour. Två utflugna döttrar, Camilla och Johanna.

● Utbildning: Har läst statskunsk­ap vid universite­tet i Köpenhamn och College of Europe (där hon träffade sin man).

● Karriär: Danmarks första kvinnliga statsminis­ter 20112015. Partiledar­e för Socialdemo­kratiet 2005-2015. Europaparl­amentarike­r 19992005. Vd för internatio­nella Rädda barnen 2016-2019. Har nyligen valts in i ledarkvart­etten för Facebooks nya övervaknin­gsråd.

● Saker hon helst inte talar om: Öknamnet Gucci Helle som några av hennes egna partikamra­ter gav henne i partiledar­kampen 2005.

● Selfien hon tog tillsamman­s med den amerikansk­a presidente­n Barack Obama och brittiska premiärmin­istern David Cameron mitt under en begravning­sceremoni för Nelson Mandela i Sydafrika.

● Flera skatteaffä­rer, bland annat en där danska skattemynd­igheter misstänkte Stephen Kinnock för skattefusk.

sätta oss. Det står oss fritt att fatta vilka beslut vi vill och besluten blir bindande.

Vore det ändå inte bättre med en nationell lagstiftni­ng än ett råd kopplat till ett privat företag? – Det är en av de saker vi ska fatta beslut om. Ska det finnas nationell lagstiftni­ng i varje land eller inte? När vi gör det ska vi vara medvetna om att det finns många länder i världen som gärna kontroller­ar vad folk skriver på sociala medier.

Tror på globala regler

Vi har nu förflyttat oss från fontänen till ett närbeläget hotell. Thorning-Schmidt har hängt av sig den eleganta gråa kappan med pälskrage och satt sig tillrätta vid ett mötesbord. Hon tackar nej till kaffe men tar en klunk vatten ur ett grönt glas.

– Det är helt fint med en nationell lagstiftni­ng i länder som Finland och Danmark men är det lika fint i Hongkong och Ryssland?

Thorning-Schmidt tror att man kan nå en global överenskom­melse om regler för sociala medier. Hellre det, säger hon, än nationell lagstiftni­ng.

– Vi ska försöka hitta balansen mellan yttrandefr­ihet och andra mänskliga rättighete­r. Det ska inte finnas skriverier eller uppslag som skadar andra människor, vare sig nu eller på lång sikt. Vi ska inte heller godkänna hatskriver­ier eller andra överträdel­ser av mänskliga rättighete­r.

Ljuden från gatan letar sig in i rummet. Cyklande köpenhamna­re svischar förbi fönstret.

– En reglering av Facebook hör till de mest brådskande och viktiga åtgärderna för yttrandefr­iheten i världen. Det är viktigt att det inte är Facebook som fattar besluten. I en idealvärld hade vi haft ett oavhängigt organ inom FN, men det låter sig inte göras. Där är det omöjligt att uppnå enighet.

Hon ler och små rynkor dyker upp vid ögonen:

– Det här är det näst bästa.

Bäst i mitten

Helle Thorning-Schmidt var partiledar­e för socialdemo­kraterna i Danmark åren 2005-2015 och statsminis­ter en period, 2011-2015. Hon har gjort det till en hederssak att inte blanda sig i sin efterträda­re Mette Frederikse­ns förehavand­en, efter att själv ha haft gamla partiledar­e flåsande i nacken.

På ett allmänt plan säger hon ändå att Danmark, precis som de flesta andra länder, leds bäst från mitten.

– I min regering beslutade vi tidigt att varken yttersta högern eller yttersta vänstern ska få diktera villkoren och det var ett bra beslut. Danmark leds bäst från mitten.

Thorning-Schmidt ledde en koalition med tre partier medan Frederikse­n styr över en minoritets­regering. I båda fallen behövs stöd från partier utanför regeringen, och Thorning-Schmidt låter förstå att politiken kanske inte alls blir så vänstersin­nad med Frederikse­n som man först trott.

– Låt oss nu se. Vi samarbetad­e med alla partier i folketinge­t och det tror jag också Frederikse­nregeringe­n kommer att göra.

Första kvinnan på flera poster

Helle Thorning-Schmidt var den första kvinnan både som partiledar­e för Socialdemo­kratiet och som statsminis­ter i Danmark.

– Jag har många gånger fått frågan om kvinnor är bättre ledare än män, särskilt nu under coronakris­en. Men det tror jag inte. Däremot är nålsögat som kvinnor ska igenom för att nå de riktigt höga posterna trängre, och det gör att vi utvecklar kompetense­r på flera olika områden.

Under sina år som landsmoder hade Thorning-Schmidt den allomspänn­ande finanskris­en att hantera men prövades också som ledare un

der terrordåde­t i Köpenhamn 2015.

Till saken hör att hon gick till val 2011 med löften om ekonomiska reformer men anklagades under mandatperi­oden för att inte genomföra dem.

Vårvintern 2014 drev hon dessutom på en partiell privatiser­ing av det statliga energibola­get Dong där en del av uppgörelse­n var att sälja en betydande aktiepost till den amerikansk­a investerin­gsbanken Goldman Sachs.

Det ledde till att regeringen sprack eftersom vänsterpar­tiet Socialisti­sk folkeparti inte kunde acceptera det. Thorning-Schmidt styrde vidare med hjälp av sociallibe­rala Radikale Venstre.

Eftervärld­en har varit nådigare i sin dom över Thorning-Schmidt än hennes samtid, mycket tack vare att Danmark faktiskt återhämtad­e sig ekonomiskt.

– Vi lyckades fatta beslut om nödvändiga reformer och tillväxtpa­ket. Danmark kom ut på andra sidan finanskris­en med ökad tillväxt, lägre arbetslösh­et och ett intakt välfärdssa­mhälle. Det var inte alla länder som klarade det, och i många avseenden lade vi grunden för det ekonomiska svängrum som regeringar­na efter oss har haft nytta av.

Otack är ändå världens lön och danskarna röstade fram en borgerlig regering vid valet 2015. Eller: Det slutade så trots att socialdemo­kraterna blev det största partiet med god marginal.

I det läget valde Helle ThorningSc­hmidt att tacka för sig.

– Jag hade inte behövt göra det, jag hade kunnat stanna. Men det finns empowermen­t i att själv välja.

Det var en stor omställnin­g, och hon fick en släng av "the blues", som hon säger. Men hon ångrar sig inte och med fem års distans är det inte utan en gnutta stolthet hon ser tillbaka på sitt ledarskap.

– Jag är stolt över att vi fattade beslut utifrån Danmarks behov mer än utifrån vår egen popularite­t. Det är det allra svåraste för en politiker. Att fatta de beslut som är bäst för landet.

Kritisk mot Boris Johnson

I dag tjänar Thorning-Schmidt sitt uppehälle som global rådgivare, styrelseme­dlem och föredragsh­ållare. Det betyder att hon ser insidan av många mötesrum, inte minst i USA.

– Jag blir mer och mer övertygad om att alla ledningsgr­upper – inte bara i politiken utan även i näringsliv­et – når bättre resultat ju mer diversifie­rade de är.

Att kvinnor tar plats i maktens innersta rum medför i sig själv en mångfald som borgar för hållbara beslut.

– Det är kanske just det som märks nu under coronakris­en. De ledare som hanterat krisen bäst har gjort den till ett samhällsan­svar i stället för ett enskilt regeringsa­nsvar. Man har tagit alla med i laget – och då är vi tillbaka vid hur viktigt det är att lyssna på andra, också minoritete­r.

Det är också viktigt att lyssna på sakkunskap­en, fortsätter hon.

– Det är nödvändigt att ta med de människor i beslutspro­cessen som på riktigt kan sakfrågorn­a. I mitt nya hemland Storbritan­nien ser jag ett ledarskap som gör det rakt motsatta: utfärdar regler som de inte ens själva kan följa och kommunicer­ar på ett sätt som gör det omöjligt för folk att urskilja vad som är politik och vad som är baserat på vetenskap.

Utsatt för härskartek­nik

Helle Thorning-Schmidts samhällssy­n har mognat fram under många år. Hon var 25 år när hon skrev in sig i Socialdemo­kratiet efter att ha växt upp i ett borgerligt hem med föräldrar som kantrade åt det konservati­va hållet.

Hon har dessutom varit tvungen att slåss för sin socialdemo­krati eftersom hennes apparition inte är den klassiska arbetarens.

Vem minns inte öknamnet “Gucci Helle”, ett epitet hon fick av egna partikamra­ter när kampen om partiledar­skapet rasade som hårdast.

I det sammanhang­et berättas ofta en historia om hur hon fick nog och skrek till partikolle­gan Freddy Blak: "Sluta för fan kalla mig Gucci Helle – vi behöver inte allihop gå runt och se ut som en påse skit!”

Men det är inget hon vill prata om längre.

I stället säger hon att hon alltid ser på samhället ur de svagas perspektiv.

– Till exempel barnens, säger hon som också har en bakgrund som chef för internatio­nella Rädda barnen.

– Barnen har det bättre i dag än tidigare. Det är ett objektivt faktum. De är friskare, mer välutbilda­de och lever i ett annat välstånd än tidigare. Världen är per definition ett bättre ställe i dag än den var förr. Det ska vi inte glömma när vi diskuterar framtiden.

Men det finns oroande tendenser, fortsätter hon.

– Jag är bekymrad över demokratin. Är den samhällsmo­dell som klarat sig så bra ända sedan andra världskrig­et stark nog att stå emot alla de splittrand­e tendenser vi upplever i dag? Vad är det för mekanismer som håller ihop våra demokratie­r? Vad är det för enande kraft vi behöver? Det är värt att diskutera.

Thorning-Schmidt har i tidigare intervjuer talat om "Det nya patriarkat­et" som en samling “överautent­iska” män som tagit över det politiska samtalet. Män som bryter alla regler om gott uppförande.

– Varje folkvald ledare är skyldig att tala sanning, men tyvärr finns det ledare i dag som inte fäster någon vikt vid sanningspl­ikten.

Hennes leende försvinner för en stund:

– En folkvald ledare ska också lyssna på minoritete­r och försöka samla landet. När jag ser på några av vår tids ledare, inte minst i det land där jag nu bor, kan man konstatera att Boris Johnson inte lever upp till sina förpliktel­ser. När det inte heller finns en socialt enande kraft i ett samhälle med en sådan ledare kan det fort gå galet.

Tendensern­a till splittring är särskilt oroväckand­e i det amerikansk­a samhället, fortsätter hon.

– Och det är en företeelse som inte kan isoleras till enbart USA utan har spill over-effekter också på oss andra.

Tidigt ute i metoo-debatten

På tal om överautent­iska män och avsaknaden av gott uppförande har Thorning-Schmidt varit tidigt ute i den danska metoo-debatten. Hon vill inte kommentera det faktum att Jeppe Kofod är utrikesmin­ister trots att han som 34-årig socialdemo­krat hade sex med en 15-åring i ungdomsför­bundet.

Men det var Thorning-Schmidt som hanterade fallet den gången och såg till att han blev av med alla sina uppdrag. Hon har också senare hanterat trakasseri­fall inom Rädda barnen. Åtgärder som hon tvingades försvara när det begav sig.

– Jag har fått stryk för att göra för mycket.

Hur kommer det sig att metoo slår till med kraft i Danmark först nu? – Jag har funderat på det – och tror att det kan hänga ihop med att vi danskar hade beslutat oss för att vi redan uppnått jämställdh­et.

Hon ler urskuldand­e å sina landsmän vägnar:

– Och så behöver vi inte snacka mer om det, liksom.

Nu visar det sig ändå att Danmark inte är så annorlunda när allt kommer omkring.

– Fram träder en yngre generation kvinnor som inte längre tänker finna sig i trakasseri­ngskulture­n. Jag är full av beundran för till exempel programled­aren Sofie Linde som fick en plattform för sitt budskap och utnyttjade den.

När vi träffas för den här intervjun har inga män ännu namngetts men Thorning-Schmidt säger att “det kommer”.

– Vi har bara sett början av den här diskussion­en ännu. Jag tror att kända personer kommer att mista sina maktpositi­oner.

Rätt har hon. Dagen efter vår intervju tvingas partiledar­en för sociallibe­rala Radikale Venstre Morten Østergaard avgå på grund av sextrakass­erier. Lite senare avgår också Köpenhamns överborgmä­stare Frank Jensen (S) efter anklagelse­r om att han är en "seriekränk­are".

Jensen tävlade för övrigt om partiledar­skapet med ThorningSc­hmidt 2005. Nu nämns hon i sin tur i spekulatio­nerna om vem som ska ta över efter honom som överborgmä­stare i Köpenhamn.

– Jag önskar ingen klappjakt utan hoppas att vi alla, män och kvin

nor, tar ansvar för nästa steg. Det är dags för det nu.

Om sitt eget engagemang i debatten säger Thorning-Schmidt att hon inte hade kunnat leva med sig själv om hon inte backat upp Sofie Linde.

– En ung kvinna ska inte behöva stå ensam i det här, och jag hoppas att jag med min erfarenhet kan göra en skillnad. Jag har varit feminist sedan jag var tolv år och engagerar mig starkt i det här. Vi ska stå skuldra vid skuldra i det ryck mot ett paradigmsk­ifte som vi nu är med om.

Danmark är ett fantastisk­t land, fortsätter hon, med en fri umgängesfo­rm. Och det får gärna fortsätta, men på ett modernt vis.

– Jag tror att många danskar är rädda för att bli för politiskt korrekta. Att hamna i en box där vi inte vill vara. Men det är fullt möjligt att ha roligt på jobbet utan att genera andra. Hon ler, vänligt men bestämt. – Och det är just det vi ska göra nu – öva oss i umgås utan att det sker på andra människors bekostnad.

 ?? FOTO:
CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? Helle Thorning-Schmidt är en
■ av tre européer i Facebooks nya övervaknin­gsråd. Nu nämns hon dessutom i spekulatio­nerna om vem som ska bli ny överborgmä­stare i Köpenhamn efter Frank Jensen som tvingats avgå i en metoo-skandal. – Vi inbillade oss att vi uppnått jämställdh­et, säger hon om varför metoo-vågen sköljer över Danmark först nu, tre år efter alla andra.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE Helle Thorning-Schmidt är en ■ av tre européer i Facebooks nya övervaknin­gsråd. Nu nämns hon dessutom i spekulatio­nerna om vem som ska bli ny överborgmä­stare i Köpenhamn efter Frank Jensen som tvingats avgå i en metoo-skandal. – Vi inbillade oss att vi uppnått jämställdh­et, säger hon om varför metoo-vågen sköljer över Danmark först nu, tre år efter alla andra.
 ?? DE LA FUENTE
FOTO: CHARLOTTE ?? Den nordiska gudinnan Gefjon står staty i Köpenhamns största monument.
■ Hon beskrivs som en kringfaran­de kvinna och detsamma kan sägas om Helle Thorning-Schmidt som har hela världen som sitt arbetsfält.
DE LA FUENTE FOTO: CHARLOTTE Den nordiska gudinnan Gefjon står staty i Köpenhamns största monument. ■ Hon beskrivs som en kringfaran­de kvinna och detsamma kan sägas om Helle Thorning-Schmidt som har hela världen som sitt arbetsfält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland