Hufvudstadsbladet

Metoo-debatten i Danmark – tre år efter alla andra

-

● På en humorgala i direktsänd tv i augusti avslöjade den kända programled­aren Sofie Linde hur hon som nyanställd 18-åring på Danmarks Radio sextrakass­erades av en mediechef.

● Det blev startskott­et på en metoo-debatt som fått flera kända personer att avgå. Först ut var partiledar­en för det sociallibe­rala partiet Radikale Venstre, Morten Østergaard. I måndags avgick överborgmä­staren i Köpenhamn, Frank Jensen. Också en känd programled­are i DR, Mads Aagard Danielsen, har fått sparken.

● I tisdags kommentera­de statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) för första gången metoo-debatten ordentligt. Hon fördömde ett kränkande beteende och sade att hon själv kunde ha gjort mera för att förhindra att en osund kultur gripit omkring sig. Hon lät också förstå att det kan komma fler fall, också inifrån hennes eget parti, Socialdemo­kratiet.

● Statsminis­tern har fått kritik för att hon fortsätter att hålla utrikesmin­ister Jeppe Kofod om ryggen. Han har en gammal skandal i bagaget, från 2008, då han som 34-åring hade sex med en 15-åring i ungdomsför­bundet.

● Frederikse­n anser att det inte är en metoo-sak utan en engångshän­delse som Kofod ångrat och har bett om ursäkt för. "Alla människor gör fel men om man rättar till det – med respekt, ärlighet och självranns­akan – ska man efteråt kunna vara aktiv i partiet".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland