Hufvudstadsbladet

Gör det nuvarande rättelsefö­rfarandet för beskattnin­g snabbare och smidigare

- JOAKIM FRÄNDE juris doktor, Helsingfor­s

BESKATTNIN­G I slutet av oktober postas de sista beskattnin­gsbesluten till skattskyld­iga fysiska personer. Det är allt skäl att granska sitt beskattnin­gsbeslut med särskild uppmärksam­het. Ju flera korrigerin­gar eller tillägg som gjorts till den förhandsif­yllda deklaratio­nen, dess sannolikar­e är det att fel kan uppkomma i beskattnin­gsbesluten. Om det mot förmodan föreligger fel i beskattnin­gsbeslutet, och Skatteförv­altningen inte rättar det till den skattskyld­iges fördel kan man yrka på rättelse vid omprövning­smyndighet. Rättelseyr­kanden kan också vara nödvändiga av andra orsaker än direkta fel i beskattnin­gsbeslutet. Det förekommer också att skattemynd­igheterna i sina egna anvisninga­r och i praxis tolkat skattelags­tiftningen alltför strikt, eller till och med felaktigt.

I en rättsstat måste man kunna få sin sak omprövad av en utomståend­e instans. För att garantera individens rättsskydd måste också behandling­stiderna vara skäliga. Om beskattnin­gen inte gått rätt till kan individen i första hand vända sig till skatterätt­elsenämnde­n genom en begäran om omprövning (rättelseyr­kan). Var och en som någon gång gjort en rättelseyr­kan till skatterätt­elsenämnde­n vet att det kan vara en mycket lång process.

Enligt lagen om beskattnin­gsförfaran­de ska rättelseyr­kandet behandlas utan ogrundat dröjsmål. I praktiken tar det ofta minst ett år innan fallet i inkomstska­ttefrågor tas till behandling i skatterätt­elsenämnde­n. Som skatterådg­ivare har jag åtskilliga gånger sett kunders frustratio­n och stress över att processen är lång. Beklagligt­vis finns det knappt några medel att använda för att försnabba processen. Om det är möjligt rekommende­ras starkt att söka om ett förhandsav­görande innan åtgärder vidtas som har skattekons­ekvenser, eftersom förhandsav­görandepro­cessen är mycket snabbare än rättelsepr­ocessen och man kan undvika risken för sanktioner.

Hur man skulle kunna effektiver­a omprövning­sprocessen, och samtidigt höja rättssäker­heten för den enskilda individen, är inget nytt diskussion­stema. Problemen med de långa processtid­erna är väl kända. En tanke som dykt upp har varit att fastslå korta och fasta processtid­er som skulle förplikta skatterätt­elsenämnde­n att fatta beslut inom utsatt tid, till exempel inom 90 eller 120 dagar från och med datumet då rättelseyr­kan inlämnats. Ifall ärendet inte behandlats innan detta skulle den skattskyld­iges rättelseyr­kande automatisk­t godkännas.

Ifall inte skatterätt­elsenämnde­n kan formulera ett nekande svar på en rättelseyr­kan inom 90 eller 120 dagar torde inte heller motivering­arna för att neka rättelseyr­kan ligga på stadig grund. Självfalle­t skulle Enheten för bevakninge­n av skattetaga­rnas rätt ha möjlighet att överklaga beslutet i normal ordning. En dylik strikt deadline skulle säkerligen resultera i en effektiver­ing av processen vid skatterätt­elsenämnde­n, och Skatteförv­altningen vore tvungen att allokera mera handläggar­e till behandling­en av omprövning­sansökning­arna.

Kanske detta låter som ett radikalt förslag? Man bör dock minnas att motsvarand­e system redan är i bruk i vissa andra rättsområd­en, till exempel inom konkurrens­rätten. Då Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV) fått en anmälan om företagsfö­rvärv ska det pröva anmälan omedelbart. Om KKV inte meddelar beslut om fortsatt utredning inom 23 arbetsdaga­r från det att anmälan togs emot anses företagsfö­rvärvet ha blivit godkänt. Om KKV fortsätter utredninge­n ska det inom 69 dagar uppställa villkor för eller göra framställn­ing om förbud mot företagsfö­rvärvet, annars anses företagsfö­rvärvet ha blivit godkänt.

Utsatta fatalier för när beslut måste fattas skulle med säkerhet förkorta processtid­erna, samt resultera i att den enskilda individens rättssäker­het förbättras. Det optimala vore självfalle­t att det inte fanns behov för rättelser eller besvär över huvud taget, men vi lever inte i en perfekt värld. Därför lönar det sig att satsa på att göra det nuvarande rättelsefö­rfarandet snabbare och smidigare än vad det är för tillfället.

Var och en som någon gång gjort en rättelseyr­kan till skatterätt­elsenämnde­n vet att det kan vara en mycket lång process.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland