Hufvudstadsbladet

Ormhuset ett hot mot Grankullas öppna centrum

- NALLE VALTIALA Grankulla

GRANKULLA Vår förre statsminis­ters parti har aldrig varit mitt, men i min hemstad Grankulla har en märklig sak inträffat. Medan de två stora partier som styr staden har sålt sina själar till betongindu­strin, har Centerns lokala avdelning visat andra takter. I ett färskt nummer av lokaltidni­ngen Kaunis Grani (KG), ifrågasätt­er partiets representa­nter beslutet att riva det nuvarande stadshuset till förmån för det så kallade Ormhuset av enorma dimensione­r – resultatet av en idétävling från 2016.

Detta skulle – efter en långvarig, plågsam byggnadspr­ocess – förvandla ett inbjudande grönt och luftigt centrum till ett Manhattan i miniatyr. Ett arkitekton­iskt monster skulle i fortsättni­ngen dominera stadsbilde­n och rentav äta sig in i den närbelägna parken nedanför Villa Junghans. Om Samlingspa­rtiet får som det vill kommer byggnaden att bli sex våningar hög. I ett halvhjärta­t försök att gå folkviljan till mötes, har SFP gått in för en våning lägre.

I sin argumentat­ion i KG har några ledande SFP-politiker valt att tolka Grankullab­ornas reaktioner som riktade bara mot den sjätte våningen. Så är det emellertid inte. Vid det informatio­nsmöte som hölls en kort tid efter att idétävling­en avgjorts, höjdes en skog av händer som svar på frågan: Vem säger nej till ett ormhus? Två personer anmälde avvikande åsikt. Den ena var en företagare, som med begriplig krasshet önskade fler kunder. Lika krasst var SFP:s argument i sin insändare: fler skattebeta­lare behövs.

Samtidigt sade man sig vilja bevara Grankulla som en grön villastad. Den osanningen trodde insändarsk­ribenterna nog inte själva på. Om de lyckades lura någon Grankullab­o är tvivel underkasta­t. Inte heller tror många på pratet om de svåra mögelskado­rna i det nuvarande stadshuset (som måste rivas, för att ge monstret plats). Stadshuset är populärt, det är en del av stadens identitet. De som efterlyst en utredning över de påstådda skadorna och en kostnadska­lkyl har bemötts med tystnad.

Samlingspa­rtiets tystnad har under hela den här processen varit total. Mig veterligt råder där fullständi­g enighet om den tilltänkta förstörels­eprocessen. Inom SFP lär meningarna vara delade, men de som är för ser ut att ha övertaget. Det finns inget alternativ, har man låtit förstå. Ute i stora världen styr hårda herrar sina undersåtar, hundratuse­ntals människor på gatorna kämpar en hopplös kamp. I mindre, något mer civilisera­de former gör sig samma tendens gällande i en före detta villastad. Vad folket anser saknar betydelse: de styrandes intresse gäller enbart människor som ännu inte bor i staden.

Också det olyckliga MBTavtalet, enligt vilket Grankulla förbundit sig till 1 procents tillväxt (ett nytt höghus) varje år, åberopas. Att Grankulla redan nu till 95 procent är planerat och landets tätast befolkade ort efter Helsingfor­s blundar man för. Liksom man blundar för protestern­a från maktlösa gräsrötter.

År 1979 lyckades en folkstorm stoppa stadens redan fattade beslut om att riva Villa Junghans, en byggnad med stort kulturhist­oriskt värde. Då hölls den första politiska demonstrat­ionen i Grankullas historia. Nu hotas som sagt en del av parken av ett ormhus. I maj 2017 hölls ett protestmöt­e i parken, det samlade 633 namn. Sedan dess har namnlistan vuxit till närmare tusen och fortsätter växa, tio procent av stadens befolkning har sagt sin mening. Men protestern­a har klingat för döva öron, och den tysta majoritete­n knyter vanmäktigt näven i byxfickan. Obönhörlig­t rullar pansarvagn­arna mot sitt givna mål.

Blir det en jordskreds­seger för Centern, vid nästa kommunalva­l i Grankulla?

Obönhörlig­t rullar pansarvagn­arna mot sitt givna mål

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland