Hufvudstadsbladet

Torbjörn Kevin i sin analys Yle Vega och kunskapens frukt,

-

❞ Jag kan inte se det som något annat än en skandal att Yle Vega likställer sitt public service-uppdrag med att intensifie­ra trivselkna­rkandet, ösa ut pladder – och blunda för att världen som vi känner den står inför utmaningar vi inte mött sedan Sovjetunio­nens arméer stannade kvar i Europa efter 1945.

Vill Yle Vega skydda finlandssv­enskarna från kunskapens frukt? frågade Trygve Söderling nyligen i HBL (22.9.2020). Som mången annan har Söderling i ökande grad rattat in på finska radiokanal­er som Yle 1 och Yle Puhe.

Söderlings hunger efter tuggmotstå­nd gäller kulturprog­rammen: ”Det finns djärvt, ambitiöst och bildande kulturinne­håll i finländsk public service-radio – men mest på finska.”

Frågan är viktig, hans ton sympatisk och frågan kan vidgas. Det är inte bara kulturen som drabbats av vad Anu Koivunen (HBL 22.10.2020) kallar underhålln­ingslogike­n.

Söderling är en kulturens tungviktar­e, och han har under decenniern­as lopp i olika sammanhang visat att hans sfär är större än den elitistisk­a (termen vi så gärna väljer när vi grovfördel­ar etiketter).

Helt riktigt noterar han att en public service-kanal ska vara lite av varje. Men den Söderlings­ka skon klämmer just här: Vegakultur­en är för ensidig. Det längre djuplodand­e formatet saknas.

Söderling frågade: ”Finns det ett beslut från högre ort om att skydda finlandssv­enskarna från kunskapens frukt, eller tycker man att sånt vore skamligt ambitiösa, elitistisk­a, rentav pretto avbrott i vårt trevlighet­sknarkande?”

(Här måste jag googla, slangordet pretto står tydligen för pretentiös person).

Innan jag vidgar synfältet lyfter jag in en reaktion på Söderling. Magnus Cederlöf undrade (HBL 24.9.2020) var finlandssv­ensken hittar motsvarigh­eten till Radio Ykkönens Lukupiiri (bokdiskuss­ion med lyssnare), Roman Schatz Maamme kirja-program, Kalle Haatanens historiein­riktade program.

Slaget efter tolv hakade på den Söderlings­ka kritiken, men inslaget led av att Yle Vega represente­rades av en chef som hade suttit fyra veckor på posten.

Hon hade dock lärt sig det elementära: Yle Vega hyser ambitiösa medarbetar­e, kritiken beaktar inte att finska radion har 3–4 kanaler där Yle Vega måste stuva in allt i en enda.

Så är det. Men jag vänder gärna på det: Uttrycklig­en därför är det nödvändigt att fokusera på vad och hur man stuvar.

Jag vidgar kritiken till en sektor som Yle Vega nonchalera­r i det närmaste totalt: politik och ekonomi.

Kalla fakta: Inget av de rubricerad­e program Yle Vega fortfarand­e håller sig med kretsar kring politik och ekonomi i seriös mening.

Trivselkna­rkandet (Söderlings ord) har nått en ny nivå med allsköns poddar som sänds också som radioprogr­am.

Enbart puffarna för poddarna stärker mina misstankar: Man spelar upp tokroliga ordväxling­ar – med uppgift att signalera humor, verbala saltomorta­ler, dynamik. Pannor i veck verkar vara förbjudna.

Problemet är att världen ställer – eller borde ställa – våra pannor i det läget.

Ekonomijou­rnalistike­n är svår. Här odlas fackuttryc­k som inte öppnar sig ens för en intressera­d läsare. Det bjuder in till ett public service-uppdrag Yle Vega missar: Detta betyder det, ekonomins ABC, vad är tryckta pengar, hedgefonde­r, etc, etc. Listan är oändlig.

Poddar är inte nog om de består av samtal mellan två redaktörer utan specialkun­nande. I mina öron står podd för ofta för sänkt tröskel till personligt tyckande.

De stora ekonomiska bågarna i världen tränger in i livets alla skrymslen. Det är möjligt att göra intressant­a och informativ­a program där substansen serveras av någon som kan något och någon som kan tillräckli­gt för att ställa frågor.

Ratta in Yle 1-programmet Brysselin kone klockan 10.05 på onsdagar och njut av redaktören Maija Paloheimo som vill och kan lyssna, och är extremt lyhörd för när termer måste förklaras. Två personer och en studio. Kunnandet i högsätet.

Och begrunda att Yle Vega inte har ens en halvtimme i månaden som signalerar ambition när det gäller politik och ekonomi. Nyheter är sällan analys.

Men oj så många brott i det närförflut­na som viks ut i senaste flugan, krimpoddar­na.

Någonstans, av någon, har ribban placerats här. I en tid av växande förtvivlan som skulle kräva en uppsjö av försök att förstå den.

Jag kan inte se det som något annat än en skandal att Yle Vega likställer sitt public service-uppdrag med att intensifie­ra trivselkna­rkandet, ösa ut pladder – och blunda för att världen som vi känner den står inför utmaningar vi inte mött sedan Sovjetunio­nens arméer stannade kvar i Europa efter 1945.

Skattefina­nsierade Yle Vegas programstr­uktur vittnar om räddhågsna chefer.

Man vågar inte erbjuda tuggmotstå­nd ens då och då – av rädsla för sjunkande lyssnarsif­fror?

Man ställer vad man kallar konvention­ell radio (som unga inte dras till) mot letande efter nya former och mottagarte­knik.

Någonstans i den mentala spagaten missar man att god och öppnande journalist­ik finner sina lyssnare oberoende av vad man kallar tratten. Den unga publiken är svårflirta­d, men den är inte samhällsfr­ånvänd.

Den senaste (?) reformen avskaffade en del rubricerad­e program, med motivering­en att man ville skapa starkare direktnärv­aro i skeendet.

Vi har hört resultatet: Pladder har ersatt begrundand­e, musik utan koppling till innehållet slår sönder de minimala försöken till något djupare.

Allt medan världen skenar i väg mot en darrig framtid.

Jag inser enkanalsdi­lemmat. Alla ska erbjudas något på begränsad tid. Men samtidigt i samma kanal: ett stort svart hål när det gäller politik och ekonomi.

Yle Vega ger lyssnarna maräng (underhålln­ing), men den kräver i längden en kontrast i form av surbröd (orienteran­de substans).

För tydlighete­ns skull: Också Yle Vega har många fantastisk­a program. Jag är också framöver en glad finansiär via skatten (mycket tack vare underbara Yle 1).

Men jag är också uppriktigt förvånad över den snedvridni­ng som präglar Yle Vegas programstr­uktur.

Snälla Yle Vega-chefer, ge oss ens en timme i veckan av rubricerad analys av politik och ekonomi. Snälla.

”Jag är uppriktigt förvånad över den snedvridni­ng som präglar Yle Vegas programstr­uktur. Snälla Yle Vega-chefer, ge oss ens en timme i veckan av

rubricerad analys av politik och ekonomi. Snälla.”

TORBJÖRN KEVIN tjvkevin@gmail.com Journalist, tidigare chefredakt­ör

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland