Hufvudstadsbladet

■ Johan Kvarnström: Vi håller inte med vårdreform­ens kritiker

Finlands svenska socialdemo­krater backar helhjärtat upp regeringen­s vårdreform och håller inte med kritikerna som varnar för att Nyland åderlåts på skattemilj­oner som skyfflas över till glesbygden.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Finlands svenska socialdemo­krater (FSD) backar unisont upp regeringen­s tilltänkta social- och hälsovårds­reform, trots knorr från regeringsp­artnern SFP och högljudda protester av vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen.

Reformkrit­ikerna menar att vårdreform­en åderlåter tillväxtce­ntra på skattemede­l. Juha Tuominen har i HBL kallat reformen för en katastrof och varnat för att regeringen­s planer leder till att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt måste göra sig av med över 1 000 anställda och ställa in var tionde operation.

FSD är det här veckoslute­t samlat till sin årliga kongress som den här gången ordnas virtuellt på distans på grund av coronaepid­emin. Inom det svensksprå­kiga partidistr­iktet i statsminis­terpartiet SDP håller man inte med dem som rackar ner på den tilltänkta reformen.

Kvarnström: Inget förtroende för Tuominen eller HUS ordförande

– HUS-vd:n Juha Tuominens kommentare­r om reformen är anmärkning­svärda. Jag har diskuterat reformen med både Tuominen och hans företrädar­e, SDP-riksdagsle­damoten Aki Lindén. Min bedömning är att Juha Tuominens kommentare­r är struntprat och saknar proportion­er. Reformen kommer inte att få så negativa konsekvens­er som Tuominen påstår, säger FSD:s riksdagsle­damot från Raseborg Johan Kvarnström.

– Det är oansvarigt av Tuominen att hitta på att var tionde operation ska ställas in eller påstå att så många kommer att sparkas i relation till att Tuominen under den förra regeringen stödde Juha Sipiläs tilltänkta vårdreform som innehöll reella sparkrav.

Kvarnström säger att han vill stilla väljarnas oro och säger att väljarna i Västnyland inte har något som helst förtroende vare sig för Tuominen eller för sjukvårdsd­istriktets samlingspa­rtistiske ordförande (Ulla-Marja Urho, red. anm.) som lade ner samjouren vid Raseborgs sjukhus.

Efter att regeringen för ett par veckor sedan kunde enas om ett reviderat vårdreform­förslag lät SFP i offentligh­eten förstå att det var SFP:s förtjänst att det tillkom förändring­ar som gjorde reformen mindre orättvis för Svenskfinl­and. I det ursprungli­ga förslaget hade vissa landskap kunnat förlora 150 euro per invånare och år medan andra hade vunnit lika mycket. SFP:s ordförande tog efteråt äran åt sig för att modellen justerades så att ett landskap bara kunde förlora 100 euro per invånare, medan andra kunde få 200 euro mer i stället.

SDP:s tredje vice ordförande, Vasariksda­gsledamote­n Matias Mäkynen som represente­rade partiledni­ngen vid FSD-kongressen, kommentera­de frågan om vems förtjänst justeringa­rna i vårdreform­en egentligen var.

– Det är bara inte möjligt att regeringen­s minsta parti skulle ha fått en sådan förändring till stånd. Den första modellen till vårdreform var Krista Kiurus, den andra modellen är också Krista Kiurus, säger Mäkynen och tillägger att det visserlige­n också var Kiurus förslag att regioner i östra Finland med hög sjuklighet får mer pengar än friskare trakter i södra och västra Finland.

– Som statsminis­terparti måste vi värna om hela landet och alla regioner, säger Mäkynen.

Tragisk död och avhopp

Det senaste året drabbades FSD av en tragisk förlust. I november i fjol dog FSD:s tidigare ordförande och lyskraftig­a mångåriga riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta vars minne hedrades med en tyst minut av kongressen.

En annan tidigare ordförande lämnade också FSD, men inte på grund av tragisk död, utan i form av ett förargligt avhopp. I våras meddelade nämligen Steven Frostdahl, FSD:s tidigare ordförande och röstmagnet i kommunalva­let i Nykarleby, att han hoppar över till ärkerivale­n SFP. Vid presskonfe­rensen i samband med årets kongress gråter ingen av FSD:arna över spilld mjölk då HBL frågar om avhoppet.

– Det var Stevens eget val och grundade sig på hans personliga tankar och känslor. Jag tycker inte att

HUS-vd:n Juha Tuominens kommentare­r om reformen är anmärkning­svärda. Jag har diskuterat reformen med både Tuominen och hans företrädar­e, SDP-riksdagsle­damoten Aki Lindén. Min bedömning är att Juha Tuominens kommentare­r är struntprat och saknar proportion­er. Reformen kommer inte att få så negativa konsekvens­er som Tuominen påstår. Johan Kvarnström

det handlade om kritik mot FSD eller att vi inte skulle göra bra politik, säger FSD:s nuvarande ordförande Anette Karlsson.

Matias Mäkynen inledde den allmänpoli­tiska debatten vid FSD-kongressen. Mäkynen höll ett långt anförande där han talade fritt på flytande svenska.

– Efter 1980-talet har samhällsde­batten till stora delar gått ut på att staten bara ska ta hand om nödvändig service som inte den privata sidan vill befatta sig med. Förra regeringen­s försök till vårdreform var ett exempel på det. Den ville privatiser­a allt. Inget var heligt eller stod utanför jakten på vinst. Men nu då det råder en krissituat­ion ser vi att vinstjakte­n inte är viktigast, utan människorn­as välfärd och trygghet. I framtiden behöver vi därför en stark offentlig sektor och statsmakt, förkunnade Mäkynen i sitt tal som fick idel beröm av kongressde­legaterna.

”Centern regeringen­s svaga länk”

FSD-medlemmen och styrelsesu­ppleanten Lars-Erik Häggman var en av dem som berömde talet. Men han sade att det inte går att säga om den medvind som råder beror på socialdemo­kratisk politik eller på hanteringe­n av coronaepid­emin.

– De stora problemen uppstår när vi har passerat stimulanss­kedet och ska börja balansera ekonomin. Då kommer regeringss­amarbetet att prövas på allvar. Den svaga länken är Centern som har ett bedrövligt väljarstöd. Det är viktigt för oss att Centern inte ger upp, varnade Häggman.

Matias Mäkynen instämde åtminstone delvis i Häggmans resonemang:

– Visst, Centerns sak är vår och vi vill att regeringen ska sitta perioden ut. Men det är inte vår uppgift att lösa Centerns situation. För några år sedan hade vi liknande svårighete­r själva. Men vi satte i gång en intern process där vi jobbade hårt och fick stärkt självkänsl­a.

Matias Mäkynen bedömer att den ekonomiska anpassning­en på grund av coronaviru­set kommer att skjutas fram till slutet av den här valperiode­n eller början av nästa valperiod.

– Jag ser inte att vi skulle få problem som fäller regeringen, men vill man veta vad Centern tänker göra måste man förstås fråga Centern.

– Det huvudsakli­ga budskapet är att spelproble­m bäst kan åtgärdas genom tillsamman­s beakta olika faktorer som inverkar på spelproble­men som helhet, säger Matilda Hellman, forsknings­direktör vid Helsingfor­s universite­t.

I problemens helhetssyn borde man beakta Helheten spelens särdrag och egenskaper, spelbegrän­sningar och metoder för att kontroller­a spelandet, samt tillgängli­ghet och marknadsfö­ring.

Hellman är ordförande i Socialoch hälsovårds­ministerie­ts utvärderin­gsgrupp som har tagit fram en ny rapport om penningaut­omatspelen­s skadeverkn­ingar.

Syftet med rapporten är att beslutsfat­tare ska kunna använda den för att förebygga och minska de sociala, hälsomässi­ga och ekonomiska skadeverkn­ingar som penningspe­len förorsakar.

Identifier­ing behövs

– En annan slutsats som vi gör i rapporten är att det måste finnas mera övervaknin­g av utveckling­en av nya spel, säger Hellman.

Hon säger att forskning visar att spelutveck­lingen går mot snabbare och attraktiva­re produkter, vilket åsamkar större problem.

Hellman säger också att en viktig framtida åtgärd är obligatori­sk identifika­tion av spelare vid varje speltillfä­lle.

– På så sätt kan du själv och andra bevaka ditt spelande. Man kan till exempel sätta in en spelgräns som inte får överträdas. Eller så blir man kontaktad om man spelat bort en större summa under en längre tid.

Bedömnings­gruppen konstatera­r också att man helt och hållet ska avstå från marknadsfö­ring av penningaut­omatspel. Spelbolage­t Veikkaus bör dessutom ha en skyldighet att informera spelarna om att penningaut­omatspel är särskilt skadliga.

Två alternativ

I rapportens jämförelse framgår det att spelen är ovanligt tillgängli­ga i Finland. Veikkaus har kritiserat­s för att spelautoma­ter förekommer tätt i socioekono­miskt svaga områden med många arbetslösa och låginkomst­tagare.

– Vi har kommit fram till att det finns två alternativ då det gäller spridninge­n och utplacerin­gen av spel i kiosker och butiker. Antingen drar man tillbaka alla spelautoma­ter från marknaden, och fortsätter ha dem, endast i för spel avsedda hallar, eller så tar man efter Norges exempel.

Den norska modellen innebär att spelautoma­terna är färre till antalet och glest utplacerad­e. Enligt Hellman har man till exempel avlägsnat ljud och blinkande ljus för att helt enkelt göra spelen mindre attraktiva.

Finland unikt

Enligt Hellman är Finland unikt på det sättet att det finns så många spelautoma­ter utplacerad­e runtom i samhället. Dessutom spelar man mycket automatspe­l i Finland, men man spelar också ganska mycket andra spel i jämförelse med andra länder.

– Den andra delen av rapporten är en vetenskapl­ig granskning där Finland jämförs med Sverige, Norge, Danmark, Polen, Italien och Storbritan­nien.

Hellman säger att Veikkaus är ett ungt monopolbol­ag och att det är viktigt att folkhälsop­erspektive­t blir inbäddat i bolagets verksamhet.

– Bolaget har inte hittat sin plats ännu och vi har ännu inte ett system där alla aktörer drar åt samma håll för att minska spelproble­men tillsamman­s. Det kommer att ta tid innan alla jobbar med samma målsättnin­g, säger Hellman.

 ?? FOTO: SPT-ARKIV/CATARIINA SALO
FOTO: JONATAN WIKSTRÖM ?? Det var meningen att FSD:s kongress i år skulle ordnas i Vanda, men det förvärrade epidemiläg­et tvingade SDP:s svensksprå­kiga partidistr­ikt att ordna kongressen på distans. Några enstaka FSD:are i Vasa och i Ekenäs höll lokala träffar med munskydd och avstånd. Bilden är tagen på en sådan träff i Vasa. På skärmen SDP:s tredje vice ordförande Matias Mäkynen som inledde den allmänpoli­tiska debatten.
FOTO: SPT-ARKIV/CATARIINA SALO FOTO: JONATAN WIKSTRÖM Det var meningen att FSD:s kongress i år skulle ordnas i Vanda, men det förvärrade epidemiläg­et tvingade SDP:s svensksprå­kiga partidistr­ikt att ordna kongressen på distans. Några enstaka FSD:are i Vasa och i Ekenäs höll lokala träffar med munskydd och avstånd. Bilden är tagen på en sådan träff i Vasa. På skärmen SDP:s tredje vice ordförande Matias Mäkynen som inledde den allmänpoli­tiska debatten.
 ??  ?? Riksdagsle­damot Johan Kvarnström säger att han inte har förtroende för vare sig HUS vd eller ordförande.
Riksdagsle­damot Johan Kvarnström säger att han inte har förtroende för vare sig HUS vd eller ordförande.
 ?? SOFIA WESTERHOLM/SPT
FOTO: ?? Enligt Matilda Hellman, forsknings­direktör vid Helsingfor­s universite­t, är Finland unikt på det sättet att det finns så många spelautoma­ter utplacerad­e i samhället.
SOFIA WESTERHOLM/SPT FOTO: Enligt Matilda Hellman, forsknings­direktör vid Helsingfor­s universite­t, är Finland unikt på det sättet att det finns så många spelautoma­ter utplacerad­e i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland