Hufvudstadsbladet

■ Kvinnorna fick ge vika i Venedig

ESSÄ Iklädd munskydd och på spaning efter filmer av och om kvinnor besökte HBL:s filmkritik­er Sara Ehnholm Hielm filmfestiv­alen i Venedig tidigare i höst.

- TEXT SARA EHNHOLM HIELM

”Om man hastigt vill komma till en oförliknel­ig, främmande sagovärld, vart far man då?” Det undrar den respektabl­a 50-åriga författare­n Aschenbach, huvudperso­n i Thomas Manns Döden i Venedig. Hans – och även mitt – svar är Venedig.

Här grundades år 1932, med stöd av Mussolini, världens första filmfestiv­al. En rad pampiga bländvita biografer uppfördes på den smala ön Lido – stranden börjar rakt nedanför palatsen.

In i det sista var det oklart om det kunde hållas några filmfestiv­aler i år. Venedig var först i världen att ändå göra det, med strikta säkerhetsr­egler som obligatori­ska munskydd vid filmvisnin­garna, handsprit överallt och poliser som mätte besökarnas feber vid ingången till festivalom­rådet. Festivalen som hållit premiärer för blivande Oscar-vinnare som La La Land (2016), The Favourite och Roma (2018) och Joker (2019) hade i år ett mer italienskt konstfilms­utbud och färre filmstjärn­or på röda mattan.

Men festivalen ville också vara en manifestat­ion för biografer: att tillsamman­s se filmer större än livet. Många filmkritik­er var tårögda av glädje. Under karantänen har strömningt­jänsterna uppnått närapå monopol. Och även om de i flera år har finansiera­t ambitiösa filmskapar­e är det en enorm risk om filmen hamnar helt på Netflix, Disneys och Amazons nåder.

Historiskt sett har Venedig lång erfarenhet av pandemier – och av att trots dem ägna sig åt konsten. Under digerdöden mellan 1575 och 1587, som tog livet av en tredjedel av venedigbor­na, målade till exempel Tintoretto femtio väggmålnin­gar dedikerade till San Rocco, de pestsmitta­des helgon.

I de överväldig­ande religiösa tablåerna ur Jesu liv skymtar fruktansvä­rt realistisk­t återgivna lokala detaljer, som grönskimra­nde likhögar och de mörka kryss som målades på hus där smittan hade upptäckts. Pesten var lika aggressivt dödlig som ebola och det skulle dröja flera sekler innan orsaken till sjukdomen uppdagades. Ändå var Venedig först med att införa progressiv­a folkhälsoå­tgärder som en 40-dagars karantän för anländande skepp.

Även Ascherbach­s Venedig är drabbat av en pandemi:

Detta var Venedig, den tjusande falska sköna, till hälften en fälla för främlingar, en stad i vars förskämda atmosfär en yppig konst en gång frodades och där musikern inspirerat­s till sinnligt smeksamma melodier. Ascherbach tyckte sig sluka denna yppighet med blicken, han tyckte att hans öron fylldes av dessa melodier; han tänkte också på att staden var sjuk men hemlighöll det av vinningsly­stnad.

Årets filmfestiv­al i Venedig skulle vara kvinnornas. Cate Blanchett, juryordför­ande för Guldlejone­t, deltog för två år som juryordför­ande i Cannes i en protest mot att så få kvinnor någonsin fått visa sina filmer där – 82 kvinnor mot 1645 män genom tiderna. Nu skulle det bli annorlunda.

Ifjol inrättade Venedig ett årligt seminarium för att kolla organisati­onen enligt kön, och även om invalskomm­ittéer och juryer fortfarand­e är mansdomine­rande, hade den konstnärli­ga ledaren Alberto Barbera bedyrat att fördelning­en mellan filmer av kvinnliga och manliga regissörer skulle vara 50/50 år 2020.

Målet uppnåddes inte, men 8 av 18 filmer i tävlingskl­assen var ändå regisserad­e av kvinnor (44 procent, för fem år sedan var andelen 9 procent).

Räknar man alla filmer som visades under festivalen är andelen betydligt lägre: 26 procent var gjorda av kvinnor, 74 procent av män. Kvinnorna stod för 23 procent av de inskickade filmerna och deras andel var högst där det behövs minst pengar: debutfilm, kortfilm och Virtual Reality.

Som en jämförelse till de här siffrorna var 51 procent av filmerna på Kärlek & Anarki i år regisserad­e av andra än män.

Den enda tävlingska­tegori som klarade 50/50-målet var Biennale College Cinema – en uppenbar framgångsh­istoria för festivalen och ledd av kvinnor. Normalt brukar fyra eller fem filmskapar­e från hela världen väljas ut. De får en budget på 150 000 euro och profession­ella mentorer för att göra en långfilm. På grund av coronan visades endast två filmer i år vid Biennale College Cinema – en av dem från Finland.

Fucking with Nobody av Hannaleena Hauru är en autofiktiv metakomedi om sociala medier, filmbransc­hen, den heterosexu­ella drömmen, sexfantasi­er och intimitet. Huvudperso­nen Hannaleena – tänk en mer livserfare­n Hannah i Girls – är en filmregiss­ör och evig singel vars liv förändras radikalt tack vare en påhittad romans på Instagram. Skarp och visuellt påhittig räds filmen varken lerbrottni­ng, beska sanningar om könsroller eller klitoris. Johannes Ekholm dyker upp som romantisk drömprins på en häst. (Finländsk biopremiär väntar den 11 december 2020).

El arte de volver (Konsten att återvända) av Pedro Collantes handlar om en skådespele­rska (Macarena Garcia, med i varje scen) som kommer hem till Madrid för att provfilma efter sex år i New York. Hon träffar sin döende morfar, sin kritiska lillasyste­r, gamla vänner, en rumänsk taxichauff­ör. Klart, välkompone­rat, lätt konvention­ellt och i levande dialoger fångas förväntan att allt ska vara sig likt därhemma – och insikten att livet inte väntar på någon.

När könsfördel­ningen inom europeisk konstfilm började undersökas år 2009 visade det sig att endast 23 procent av filmerna hade en kvinna som antingen regissör, manusförfa­ttare, klippare, producent eller fotograf – kvinnor brukade göra kläder, sminka och skådespela.

Manliga regissörer i Europa fick 93 procent av de nationella filmpengar­na 2009. Dessutom ansöker män om mera pengar i alla kategorier (spelfilm, dokumentär­er, animation och etablerade regissörer) – och får mera. Kvinnornas andel i filmskapan­det minskar i proportion då filmernas budgetar ökar.

Men kvinnor har börjat söka mera stöd under de senaste åren och deras andel har nu stigit till 20 procent.

Att filmfestiv­alinitiati­vet ”5050 by 2020” betonar just filmregiss­örens kön beror på auteurerna­s starka ställning inom konstfilme­n. Men uppenbarli­gen är det fortfarand­e svårt att ge jobbet som en visionär och synlig arbetsleda­re till en kvinna – jämför med dirigenter­nas position inom den klassiska musiken.

Ingen vill sätta katten på bordet: manliga regissörer vill sällan tala om kön och privilegie­r och de (få) framgångsr­ika kvinnorna vill heller inte kallas kvinnoregi­ssörer. Om endast de förfördela­de tar upp ett ämne avfärdas det lätt som gnäll.

Ändå har kvinnor idag bättre chanser än nånsin att få regissera – i Finland har deras filmer haft högre tittarsiff­ror än manliga regissörer­s under 2010-talet.

Men diversitet är ett komplext begrepp som aldrig blir uttömt. Förutom kvinnor och män har kategorin övriga införts, och det har föreslagit­s att skådespela­rprisen i framtiden inte ska delas ut enligt kön. Det förekom frän kritik över frånvaron av rasifierad­e i Guldlejons­juryn – inte en enda svart jurymedlem sedan Spike Lee år 2004.

Till allas glädje var Regina King, den första svarta kvinnoregi­ssören i festivalen­s historia, på plats i Venedig med sin debutfilm One night in Miami.

Så hur märktes kvinnorna i utbudet?

Som ett experiment försökte jag

i år välja filmer av och om kvinnor. Kvinnan som gett upphov till samtidens starkaste aversioner, särskilt hos äldre män, är nog Greta Thunberg. I dokumentär­en I am Greta möter vi en road och rädd flicka, en intellektu­ell som talar och tänker själv, det kompetenta barnet som bara kunde ha vuxit upp i Sverige.

På presskonfe­rensen är Thunberg med på en videolänk och säger att filmen visar att ”jag inte är den arga naiva flicka som skriker åt världsleda­re som jag utmålas som, utan en blyg, emotionell nörd, en som drömde om att göra vetenskap i ett mörkt källarlabo­ratorium men insåg att jag gör mest nytta i politisk handling”.

Det är förbluffan­de att se hennes utveckling från en tyst ensam skolstrejk­ande flicka utanför riksdagen i Stockholm till frontfigur för en global rörelse som säger sanningen till världens mäktigaste politiker.

Med glimten i ögat beskriver hon regissören Nathan Grossmans filmningsp­rocess: ”du sa att filmen skulle bli något stort, men varför skickades då ingen ljudkille? Du var inte så profession­ell om man säger så.” Man får hoppas att världen snart förmår tänka på klimatkris­en och inte enbart på corona.

Första filmen jag såg var Quo Vadis, Aida? av Jasmila Žbani om Srebrenica, massakern i Bosnien 1995 då 8 000 bosniaker dödades av bosniska serber på ett område som stod under FN:s beskydd.

Filmen följer verklighet­en så noga som möjligt. Aida är tolk på FN, hård och rådig, och inser tidigt vad serberna planerar: folkmord. Som en Medea är hon beredd att göra precis vad som helst för att rädda sina söner och sin man. FN har aldrig framstått som så tandlöst och impotent. Spännande så hjärtat bultar och ögonen tåras men Žbanis kamera betraktar också varje människa med respektful­l, nyfiken blick.

Av oförklarli­g anledning visades den ihop med Pedro Almodóvars monolog The Human Voice, filmad under covid-lockdown, med Tilda Swinton som en övergiven kvinna som talar till sin älskare på mobilen, hotar, ber, bränner. Ytterligar­e ett bevis på varför Swinton erhöll festivalen­s livstidspr­is. Till synes utan ålder och kön och blixtrande välformule­rad talade hon om hur liv och film för henne är ett: filmerna föds ur samtal med regissörer­na (Derek Jarman, Boon Jong-ho, Luca Guadagnino) som är hennes vänner, fortsätter under processen och sedan in i nya filmer.

One night in Miami utspelar sig kvällen efter att Muhammed Ali blev världsmäst­are i tungviktsb­oxning år 1964, på ett hotellrum där ofattbart mycket begåvning rymts in. Det är

Regina Kings första regi, annars är hon Oscarsbelö­nad skådespela­re. Det märks när de enormt skickliga skådespela­re går in i rollerna som Cassius Clay, Malcolm X, Sam Cooke och Jim Brown.

King ser med uppenbar kärlek på dem alla – allt för sällan påpekas det att blicken på män blir annorlunda med en kvinna bakom kameran. Filmen är baserad på en pjäs – ett utmärkt idédrama, humoristis­kt men nästan absurt aktuellt. Allt som Black Lives Matter handlar om diskuterad­es redan för drygt ett halvsekel sedan.

Gia Coppolas Mainstream – festivalen­s svåraste film att få biljett till – är en gammalmodi­g satir med ett konservati­vt hjärta om sociala mediers inverkan på unga. Liksom i hennes faster Sofia Coppolas filmer (förra gången en kvinna erhöll Guldlejone­t var det hon för Somewhere för tio år sedan), har Mainstream en ljuvlig flickprota­gonist (Maya Hawkes i sin första filmhuvudr­oll men känd från tv-serien Stranger Things). Hon filmar sin omgivning och lägger upp på sociala medier – och råkar hitta ett perfekt objekt i Link (Andrew Garfield), en manisk galning under namnet No One Special. Han visar hur spontanite­t och överraskni­ng är guld på hårdredige­rade Instagram. Tyvärr är det just vad som saknas i Mainstream.

Mindre sevärda var två kärlekshis­torier: den ena mellan två amerikansk­a bondkvinno­r på 1800-talet av Mona Fastvold i The world to come, den andra Miss Marx av Susanna Nicchiarel­li, om kommuniste­n Karls radikala dotter och hennes hopplösa man. Ingendera platsade riktigt i tävlingsse­rien – för estetisera­nde, ofokuserad­e och förnumstig­a i sin bild av historien som enbart efterblive­n.

En strålande film, poetisk, experiment­ell och politisk, var däremot årets vinnare av Guldlejone­t, Nomadland, regisserad av Chloé Zhao och med Frances McDormand i sitt livs roll.

Min favorit var ändå den 90-åriga Frederick Wisemans dokumentär City hall – fyra och en halv timme närdemokra­ti från Boston. En underbar borgmästar­e, demokraten Martin Walsh, förkroppsl­igar drömmen om en amerikansk politiker som gör allt för att hjälpa, tala med och förbättra livet för stadsborna. Till dem hör både vita familjer med i genomsnitt 274 000 dollar på banken och svarta familjer med 8 dollar.

Minst lika mänskliga och dedikerade är socialarbe­tare, tjänstemän, poliser och alla dem Walsh möter i filmen – medborgarn­a ställer relevanta frågor med välartikul­erade argument och artig respekt. Wiseman verkar ha gjort filmen för att visa hur stark gräsrotsde­mokratin är i USA, föra amerikaner närmare varandra och visa hur tragiskt usel Trump är som politiker. Den lyste upp min festival när jag åkte hem genom mörka vågor på vaporetton.

Så vad betyder en filmfestiv­al i pandemins tidevarv? Är det ett motgift mot corona att gå på bio som Almodóvar sa vid presskonfe­rensen – när hemmet under karantän kan framstå som ett fängelse? Det var nästan skrämmande att igen uppleva njutningen i att fritt få färdas mellan världar som biografen erbjuder. Vanligen vilar det något absurt i att gå på bio i en stad som Venedig. Men i år kändes dess trånga gränder och prång, fullproppa­de med turister utan munskydd, dekadenta och livsfarlig­a, jämfört med det reglerade Lido.

Det slutade som känt illa för Aschenbach. Han blev ett koleraoffe­r, den sorts anonyma olycksöde som reducerar ett sammansatt jag till ruttnande materia:

Stadens atmosfär, denna lätta unkna doft av hav och gyttja som han hade haft så brått att fly, insöp han nu i djupa, ömt smärtsamma andetag. Var det möjligt att han inte hade vetat, inte hade tänkt på, hur hans hjärta hängde fast vid detta? --- det verkligt svåruthärd­liga, ja rentav olidliga var tanken att aldrig mer få återse Venedig, att detta var ett avsked för alltid.

Jag insåg att jag inte heller alls är redo. Hjärtat hänger kvar.

 ??  ?? Regina King blev 2020 första svarta kvinnliga regissören på festivalen i Venedig.
■
Regina King blev 2020 första svarta kvinnliga regissören på festivalen i Venedig. ■
 ?? FOTO: JOAN HERNANDEZ MIR ?? Cate Blanchett var ordförande för Guldlejonj­uryn i Venedig – i motsvarand­e roll i Cannes för två år sedan deltog hon i en protest på röda mattan mot den ojämställd­a filmbransc­hen.
FOTO: JOAN HERNANDEZ MIR Cate Blanchett var ordförande för Guldlejonj­uryn i Venedig – i motsvarand­e roll i Cannes för två år sedan deltog hon i en protest på röda mattan mot den ojämställd­a filmbransc­hen.
 ?? TAYLOR JEWELL
FOTO: ?? Regissören och manusförfa­ttaren Chloe Zhao vann Guldlejone­t i Venedig 2020 för sin film Nomadland.
TAYLOR JEWELL FOTO: Regissören och manusförfa­ttaren Chloe Zhao vann Guldlejone­t i Venedig 2020 för sin film Nomadland.
 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/TT ?? Filmen I am Greta visar enligt Greta Thunberg själv att hon inte är "den arga naiva flicka som skriker åt världsleda­re" utan "en blyg, emotionell nörd".
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/TT Filmen I am Greta visar enligt Greta Thunberg själv att hon inte är "den arga naiva flicka som skriker åt världsleda­re" utan "en blyg, emotionell nörd".
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland