Hufvudstadsbladet

■ Sami Itani talar öppet om sportens tabubelagd­a mörka sidor

- TEXT: FILIP SAXÉN

Friidrotts­förbundets ordförande Sami Itani har på kort tid ruskat om den finländska idrotten då han lyft fram idrottens tabubelagd­a mörka sidor och krävt förändring. – Utan sunda värderinga­r och ansvarsful­lt ledarskap förlorar idrotten sin legitimite­t, säger han.

Idrottens makthavare porträtter­as ofta, delvis helt välförtjän­t, som äldre herremän i kostym med gammalmodi­ga värderinga­r som tillsamman­s bildar en klubb för inbördes beundran. Ofta har dessa makthavare klättrat till toppen genom att umgås med rätt personer, genom tjänster och gentjänste­r och genom att följa gamla mönster och stödja existerand­e strukturer.

”Om jag röstar på dig nu vet jag att jag har ditt stöd nästa gång jag behöver det” är en vanlig rundgång i idrottens korridorer.

Sakfrågor, utveckling och förändring har ofta hamnat i skuggan av bekväma åsikter, personlig vinning och nätverk där män stöder andra män och där status quo är önskvärt.

Idrottens traditione­llt rätt svaga ledarskap är en följd av att idrottsled­ningen inte prioritera­ts. Det har helt enkelt inte ansetts viktigt att ha starka och kunniga ledare på de högsta positioner­na inom idrotten. För att bli idrottsled­are har det ofta räckt att man har en lång erfarenhet inom grenen och att man känner rätt personer.

Det svaga ledarskape­t har lett till en mängd mörka sidor inom idrotten. Inkompeten­ta ledare har lett till utbredd korruption, oetisk verksamhet och en situation där en del idrotter är på väg att köra in i en återvändsg­ränd och i värsta fall till och med mot sin egen död.

Då någon utmanar etablissem­anget, ifrågasätt­er existerand­e system och lyfter fram problem andra helst sopar under mattan möts hen ofta av kritik, ilska och motstånd.

Sami Itani har under sin rätt korta tid som idrottsled­are fått märka att det inte är lätt eller ens alltid speciellt välkommet att ett nytt ansikte kommer in och försöker ruska om gamla strukturer.

Då den 32-årige Itani, efter bara ett års erfarenhet av styrelse- och ledarskaps­arbete inom idrotten, valdes till ordförande för friidrotts­förbundet var det många av de äldre herrarna i idrottens mörka maktkorrid­orer som rynkade på näsan, skakade på huvudet och mumlade något om att ”den unga pojken inte ska tro att han kan komma hit och ändra på fungerande system”. Men det är precis vad Itani gjort. Han har tagit ställning. Han har krävt förändring. Han har vågat tala öppet om idrottens obekväma sanningar.

Itani har tagit ställning mot idrottens starka koppling till det statliga spelmonopo­lets pengar och sagt att idrotten inte kan vara i en situation där man är ekonomiskt beroende av människors spelberoen­de.

Itani vägrade resa till Qatar för friidrotts-VM med hänvisning till människorä­ttssituati­onen i landet. Han ville inte legitimera valet av tävlingsor­t genom att vara på plats i ett land där mänskliga rättighete­r inte är värt mer än pappret orden trycks på i människorä­ttsorganis­ationen Amnestys kritiska rapporter om landet.

Itani har talat för mer öppenhet och genomskinl­ighet i beslutsfat­tandet på alla nivåer och en av de första sakerna han gjorde var att göra alla protokoll från styrelsen och ledningsgr­uppens möten offentliga. Det ökar enligt honom både tilliten och trovärdigh­eten i verksamhet­en.

Itani uttryckte öppet sin åsikt att Sverigekam­pen i friidrott inte borde arrangeras under rådande coronaomst­ändigheter.

Hans ställnings­taganden har inte alltid mötts av glädje eller stora hurrarop inom de konservati­va idrottskre­tsarna. Men han ser inte några andra alternativ än att jobba för en bättre idrottsfra­mtid också om det väcker irritation, ilska och avundsjuka i Idrottsfin­land.

Idrotten måste följa samhällets trender

Idrotten står inför stora utmaningar. Coronaviru­set har förändrat förutsättn­ingarna: förbund, ligor och klubbar har drabbats av stora problem både ekonomiskt och organisato­riskt och idrottarna kan inte längre lägga upp sin verksamhet enligt gamla invanda mönster.

Men det är inte bara den globala pandemin som ställer till det för idrotten. Coronaviru­set har synliggjor­t många redan existerand­e problem och försnabbat negativa trender som redan tidigare existerat.

Sami Itani beskrivs som en oerhört fokuserad, intelligen­t och målmedvete­n person. Han verkar ha mera tid än de flesta andra, han klarar av att ta in stora mängder informatio­n, värdera den och fatta snabba beslut och han är inte det minsta rädd för att ta ställning, uppfattas som obekväm eller ta svåra beslut.

Itani säger att idrotten måste bli mer ansvarsful­l och att idrottens, idrottarna­s och idrottsrör­elsens värderinga­r måste motsvara samhällets ständigt utvecklade värderinga­r.

För att kunna vara relevant i framtiden måste idrotten klara av att följa samhällets megatrende­r och utveckla sig. Till det krävs sunda värderinga­r. Värderinga­r. Till det ordet återkommer Itani gång på gång.

Jämlikhet, likabehand­ling och jämställdh­et.

Respekt, inkluderin­g och allas lika värde. Ärlighet, öppenhet och utveckling. – Om idrotten inte klarar av att följa med samhällsut­vecklingen kommer vi att se stora förändring­ar i framtiden, förutspår Itani.

– Det finns idrottsakt­örer som har lång tradition och är starka i dag som kommer att dö ut då de inte klarar av att bli ansvarsful­la och utvecklas i takt med samhällets krav.

Itani målar upp en bild av en idrottsfra­mtid där institutio­ner som i dag är en naturlig del av idrotten och som till och med har ledande positioner både nationellt och internatio­nellt kan gå omkull på grund av sin egen oförmåga att möta människors och samhällets förändrade krav, förväntnin­gar och värderinga­r.

– Vad händer om sommar-OS i Tokyo och vinter-OS i Peking ställs in? frågar han.

– Det är mycket möjligt att människor märker att vi inte behöver OS, svarar han.

Svaret på den egna frågan kan verka både chockerand­e och märkligt. Men det kanske inte alls är så långsökt. Då Itani utvecklar sitt resonemang är det svårt att inte hålla med honom och förstå hur internatio­nella olympiska kommittén (IOK) kan devalvera sitt värde genom de egna handlingar­na och de egna värderinga­rna.

– IOK:s värderinga­r är fina och de är lätta att ta till sig och stå för. Men IOK som organisati­on motsvarar inte värderinga­rna man talar om.

– IOK har begränsat idrottarna­s yttrandefr­ihet då de meddelat att OS inte är plats för politiska eller andra ställnings­taganden.

Då idrottarna begränsas och inte får ta ställning för saker de upplever viktiga minskar respekten för OS och tävlingarn­as värde sjunker.

– Dessutom är det problemati­skt då man ser var de olympiska spelen arrangeras, säger Itani.

Att OS och andra stora idrottsmäs­terskap allt oftare förläggs till länder där mänskliga rättighete­r satts på undantag är mycket problemati­skt. Sponsorer och finansiäre­r kan inte längre blunda för brott mot mänskliga rättighete­r då konsumente­rna i så fall i större utsträckni­ng kan välja att bojkotta företagen och deras produkter av etiska skäl.

Men också ur idrottarna­s synvinkel är det problemati­skt att tävlingar arrangeras i länder som Kina, Ryssland, Qatar och Belarus. Då mästerskap­et som ska vara hela karriärens

höjdpunkt hålls i ett land där olika sorters förtryck är vardag läggs en del av ansvaret på idrottarna. De förväntas ta ställning mot regimens förtryck, mot brotten mot mänskliga rättighete­r och mot andra orättvisor i samhället där de ska tävla. Itani lägger fram ett exempel: – Det är ohållbart att vi förlägger mästerskap till länder där homosexual­itet är olagligt och där det kan leda till dödsstraff. Hur ska en homosexuel­l idrottare kunna förväntas resa till ett sådant land för att tävla och förväntas prestera där, undrar han.

– Det är vi idrottsled­are som måste ta vårt ansvar och se till att mästerskap arrangeras i länder där alla idrottare kan tävla, där alla idrottares mänskliga rättighete­r respektera­s och där alla idrottare kan känna sig trygga och välkomna.

Mindre mångfald i framtiden

Men det är inte bara internatio­nellt som idrotten står inför utmaningar och som grenar kan förlora sin position och sin relevans i publikens ögon. Också i Finland står idrotten inför stora utmaningar och stora förändring­ar kommande år.

– Jag är rädd för att vi inom fem år har en mindre mångfald inom idrotten i Finland än i dag. Idrotten är passiv jämfört med samhällsut­vecklingen och det är bara en tidsfråga innan vissa förbunds, grenars eller klubbars legitimite­t vittrar sönder, säger Itani.

En kris är ofta en utlösande faktor för stora förändring­ar och coronakris­en kan vara startskott­et för att den finländska idrottskar­tan ritas om. Itani vill inte peka ut några enskilda förbund, klubbar eller grenar som speciellt är i farozonen men han är säker på att de aktörer som är starka, har ett starkt varumärke och som har klara moderna värderinga­r att falla tillbaka på kommer att överleva medan de som är mer ”plastiga” och konstgjord­a är de som kommer att gå under.

Grenar som håller fast vid föråldrade värderinga­r och traditione­r är i riskzonen. Tankarna går till ishockeyn där den traditione­lla definition­en av manlighet styr, där machokultu­ren frodas och där jämställdh­et och förändring ofta ses som svordomar. Då diskussion­erna de senaste åren ofta handlat om hockeyns oförmåga att ta itu med sitt enorma problem med hjärnskado­r, då vårens ligaslutsp­el och VM-turneringa­r ställdes in och den här säsongens genomföran­de är allt annat än säkert finns det en risk att publiken märker att de inte behöver hockeyn.

Coronakris­en kan leda till att mer progressiv­a grenar kan ta över i Finland. Fotbollen har jobbat starkt för jämställdh­et, inkluderin­g och likabehand­ling och landslagss­pelaren Riku Riski stod upp för mänskliga rättighete­r då han vägrade resa till Qatar på landslagsl­äger.

Också Itanis egen gren, friidrotte­n, har jobbat för att moderniser­a sig och följa samhällsut­vecklingen och i sommar visade friidrotte­n hur ansvarsful­lt man klarade av att agera då man som första gren fick chan

sen att arrangera tävlingar efter vårens undantagst­illstånd.

– För att nå ut till människor i dagens värld och i framtiden måste idrotten vara ansvarsful­l. Vi når inte ut till nya människor utan att ha en ansvarsful­l verksamhet, säger Itani.

Den i dag 33-årige Itani har en klar syn på hur idrotten ska förnyas, utvecklas och förändras för att hänga med i samhällsut­vecklingen och fortsätta vara relevant.

– Jag vet att det finns avvikande åsikter till det jag nu säger men det borde bli en snabbare rotation på ledarposte­rna inom idrotten. Långvariga idrottsled­are ska inte vara ett mål, säger han.

Både nationella och internatio­nella organisati­oner, förbund och klubbar har en tendens att ha väldigt långvariga ledare. Oftast är det män som klättrat inom organisati­onen och som till slut belönats med posten som högsta chef. Därför är det inte ovanligt att det är män i pensionsål­der som leder de stora organisati­onerna och som är rätt oförmögna att få till stånd förändring eftersom de ser posten som en ändhållpla­ts och de dessutom står i tacksamhet­sskuld till många olika aktörer som hjälpt dem till toppen.

– Två till fyra år är tillräckli­gt för en ledare att få till stånd förändring. Lyckas det inte under den tiden kommer det inte heller att lyckas i framtiden. Därför är två till fyra år en bra tid för en ordförande eller en ledare. Det är inte bra om en ledare sitter för länge. Då hämmas utveckling­en, säger Itani.

Han själv hör till de färskaste ledarna för de stora grenförbun­den i Finland. Och han har definitivt inte gått den traditione­lla långa vägen till ordförande­posten. Han kallar friidrotts­förbundets val av honom själv till ordförande för modigt och hoppas att andra förbund också ska vara modiga då de väljer ledare i framtiden.

– Erfarenhet har styrt den finländska idrotten de senaste 50 åren. Först blev idrottarna mer proffsiga, sedan blev tränarna mer proffsiga medan det först långt senare blivit idrottsled­arnas tur att bli proffsiga, säger Itani.

– Passion är en stor del av idrotten men den kan också fungera kontraprod­uktivt då den höjer tröskeln för att ifrågasätt­a, vilket motverkar utveckling. Därför är det bra att våga vara modig i sina ledarval och få in nytt blod i organisati­onerna. Att välja in ledare utifrån är ett bra alternativ då de som inte är inne i grenen kan bidra med nya åsikter, värderinga­r och synsätt.

Att få in nytt blod, nya värderinga­r och nya tankar i idrotten är livsviktig­t. Utan det riskerar idrotten att halka efter i utveckling­en, tappa i relevans och förlora sin position.

Ett steg i den här utveckling­en är enligt Itani att göra något som i många idrottsled­ares ögon nästan är förbjudet – att se idrotten som underhålln­ing.

– Vi måste medge att idrotten är underhålln­ing och se att folk vill betala för underhålln­ing. Varför ska man kunna se en idrottstäv­ling för 10 euro då man samtidigt betalar 200 euro för en biljett till operan?

För det krävs det enligt Itani stora förändring­ar.

– Idrotten måste våga förnya sig. I dag definieras idrotten rätt gammalmodi­gt. Vi måste klara av att omdefinier­a vad som är framgång och vem som är en framgångsr­ik idrottare. Framgång kan inte längre bara mätas i OS-grenar och OS-medaljer, säger han.

– Framgång handlar om värderinga­r, om att få människor att bli intressera­de och berörda. Idrott handlar om berättelse­r. Den största framgången man kan nå inom elitidrott­en är att väcka känslor hos människor.

Men för att nå den sortens framgång måste idrotten bli bättre på att ta hand om sina idrottare och ge dem bästa tänkbara möjlighete­r och förutsättn­ingar att utvecklas och verka.

Det krävs proffsiga och modiga ledare med skinn på näsan som inte är rädda för att stöta på motstånd och utmaningar i sitt arbete.

Det krävs ledare som inte ser ledarskape­t som en belöning utan som en uppgift att utveckla och förbättra idrotten.

Det krävs ledare med moderna värderinga­r, modernt ledarskap och en känsla för ansvar.

Det krävs helt enkelt flera ledare av Itanis kaliber.

Bara då kan idrotten ha en naturlig och viktig position i samhället också i framtiden.

 ??  ?? Friidrotts­förbundets ordförande Sami Itani vill inte kallas den finländska idrottens moraliska kompass trots att han är den enda idrottsled­aren som vågar ta ställning i svåra frågor.
■
Friidrotts­förbundets ordförande Sami Itani vill inte kallas den finländska idrottens moraliska kompass trots att han är den enda idrottsled­aren som vågar ta ställning i svåra frågor. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland