Hufvudstadsbladet

Nu görs miljonaffä­rer med finländska fastighete­r, Patriks och Bennys dagis ägs av investerar­e i Australien

Vi finländare är vana vid att den finländska välfärden bygger och äger sina egna hus. Så är det inte längre. Nu säljer Finland ut sina samhällsfa­stigheter – mest till Sverige. Konstsamfu­ndet ägde andelar i 150 daghemsfas­tigheter och äldreboend­en i ett år.

- TEXT: JAN-ERIK ANDELIN

På förmiddage­n har det slutat regna och barnen på det nybyggda daghemmet Pilke Söderkulla i Sibbo kan vara ute. Tvååringar­na Benny, på en plastmoppe, och Patrik, stödd på en röd lastbil med blått flak, spurtar över gården. En grupp flickor går för att leka i skogsdunge­n.

Dagiset har 19 barn och leds av Sofia Forsman, och allting skiner nytt. Huset är tre år gammalt och har byggts med många smarta lösningar – för att vara just ett dagis, säger hon.

I kulisserna gäller den nya, privata daghemsind­ustrins snabba ryck.

För ett år sedan såldes dagisets fastighet här på det nybyggda Västra Tasträsk-området i Sibbo av ett norskt företag till en investerin­gsfond i Australien. I maj i år ansökte dagisets första ägare, daghemsked­jan Touhula, om företagssa­nering. I augusti tog daghemsked­jan Pilke över. Den hade då i sin tur månaden innan sålts till ett annat norskt företag.

För de vuxna kring dagiset i Sibbo innebar omställnin­garna en del oro. Men allmänt taget rullade allting till slut på, med samma barn, med samma personal.

I dag hör bröderna Roger och Kristian Adolfsen till Nordens största vård- och fastighets­företagare och är åtminstone mätt i norska kronor miljardäre­r.

Blev miljardäre­r ur familjens konkurs

Inför julen 1981 var det dystert hemma hos familjen Adolfsen i Andenes, en liten stad med 3 000 invånare längst ut på Vesterålen norrom Lofoten i Nordnorge. Bröderna Roger och Kristian var i de övre tonåren året deras pappa gick i konkurs. Han jobbade vid forsknings­raketbasen på Andøya, men drev ett hotell vid sidan om. För hotellets skulder hade han gått i personlig borgen. Med kraschen var familjen barskrapad.

I dag hör bröderna Roger och Kristian Adolfsen till Nordens största vård- och fastighets­företagare och är åtminstone mätt i norska kronor miljardäre­r. Sin pappas hotell i Andenes har sönerna köpt tillbaka. År 1994 etablerade de också i Finland sin daghemsked­ja Norlandia, vars verksamhet de fortfarand­e driver. Fastighete­rna har de numera för det mesta skilt ut och sålt separat.

De ägde också Bennys och Patriks dagis i Sibbo. Det var tillsamman­s med över 170 andra daghemsbyg­gnader och åtta hus för äldreboend­e i Finland, Sverige och Norge de ägde via sitt bolag Pioneer Properties. Hösten 2019 sålde de hela fastighets­portföljen till den australisk­a investerin­gskedjan Whitehelm Capital som nu driver fastighete­rna via dotterbola­get Kinland i Esbo.

Australisk­a Whitehelm i Brisbane i Australien äger annat också. Förutom daghem på platser som Vanda, Kyrkslätt, Åbo eller ända upp till Sodankylä äger de till exempel ett universite­tscampus i Singapore, en gasproduce­nt i Mexiko, en oljetermin­al i Nederlände­rna och flygplatse­rna i Sydney och Brisbane.

Whitehelm hyr ut de här samhällsfa­stighetern­a på så kallade trippelnet­toavtal. Hyrestagar­en använder inte bara byggnaden på långa kontrakt på 15 till 20 år, utan betalar också vatten, el och värme – plus underhåll och reparation­er på byggnaden själv.

Förädla allmännytt­an och sälj den

Bröderna Adolfsen byggde först upp en hotellkedj­a. När de behärskade den, säger de, insåg de att samma kriterier som gäller för ett bra hotell kan tillämpas på ett äldreboend­e som en god service. Det hade – berättar företagsle­genden – de två bröderna fått ett öga för redan som barn. Deras pappa gick inte i julkyrkan; i familjen var det i stället tradition att barnen gick och hälsade på de äldre på stadens äldreboend­e till jul.

Bröderna Adolfsen har genom åren vant sig vid kritiken från vänster och sociallibe­raler. Deras kritiker säger att ett daghem eller ett äldreboend­e ofta, särskilt i Nordnorge, kan få sin tomt billigt eller helt gratis för att syftet är allmännytt­igt. Men efter att ha ”förädlat” hus och verksamhet, har bröderna kunnat driva fram ett marknadsvä­rde och kunnat sälja hela paketet, eller med daghemsver­ksamhet och hus var för sig. Och så har de blivit förmögna.

Efter närmare 40 år i affärs-Oslo meddelade Kristian Adolfsen, 59, nyligen att han flyttar hem till Nordnorge, till havskommun­en Bø vid Atlanten. Norge har kommunal förmögenhe­tsskatt, och här är den bland de lägsta i landet.

Sosse blev fastighets­kung

Svensken Ilija Batljan var 2011 en av kandidater­na till att ta över efter Mona Sahlin som partiledar­e för de svenska Socialdemo­kraterna. Batljan var toppolitik­er i Stockholms län med dubbelexam­en i både socialpoli­tik och nationalek­onomi. Sossarnas valde ändå inte honom (utan Håkan Juholt), så Batljan landade i stället på Rikshem, ett jättelikt svenskt bostadsbol­ag, ägt av svenska pensionsfo­nder.

Numera är Batljan sin egen fastighets­kung. Inte helt utan konflikt med Rikshem startade han 2016 sitt bolag SBB, en förkortnin­g av det modesta namnet Samhällsby­ggnadsbola­get. Det är i dag ett börsbolag. Den 53-årige Batljan är största ägare.

I Finland äger SBB sedan 2018 statliga Yles byggnader i Tammerfors. Det legendaris­ka TV2-centret i Tohloppi plus mediecentr­et Mediapolis, med företag och skolor, ingick i affären. Batljans SBB äger äldreboend­en och skattebyrå­n i Tammerfors och universite­tskliniker i Uleåborg. SBB äger också till exempel polisstati­onen och tingsrätte­ns hus i Esbo.

Förra veckan meddelade SBB att man köper 55 äldreboend­en och daghemsfas­tigheter i ”södra och västra Finland” för 222 miljoner euro av den finländska investerin­gsgruppen EQ. Affären är så stor att våra konkurrens­myndighete­r behöver ta ställning till den. Vilka fastighete­r det gäller har parterna därför inte offentligg­jort.

I Sverige äger Batljanbol­aget ett 40-tal domstolsby­ggnader, bland annat tingsrätte­ns maffiga 1800-talshus i Karlstad. Hans första köp utanför Sverige var det norska justitiemi­nisteriets byggnader i Oslo.

Batljans och SBB:s shopping bland offentliga byggnader fortsätter. Förra veckan meddelade SBB att man har rekryterat den förre flottiljch­efen och översten Fredrik Hedén för att öka inköpen av statliga fastighete­r; nu också fängelser eller det svenska försvarets byggnader..

Svenska pensionspe­ngar

Finländska offentliga hus köps upp framför allt med Sveriges pensionspe­ngar. Där går koncernen Hemsö i spetsen, med Nils Styf som vd i Stockholm. Hemsö gör fastighets­affärer med kapitalet i Tredje APfonden i Sverige, medan Ilija Batljan drev Rikshem på den svenska Fjärde AP-fondens pengar.

Hemsö var först i Finland med större köp av samhällsfa­stigheter. 2013 köpte Hemsö en större samling hus av Åbo stad, bland annat den finska yrkeshögsk­olan Turku AMK i Kuppis.

År 2016 köpte Hemsö Åbo Akademis hus Academill i Vasa av ÅAstiftels­en och Harry Schaumans stiftelse . Året därpå köpte Hemsö en del av Hankens byggnader i Helsingfor­s och den gamla Svenska Flickskola­n, ”Bullans” 1930-talshus, i samma kvarter. Bullan blev Helsingfor­s stads reservhus dit skolor kan flyttas när deras ordinarie skolhus renoveras. Hemsö äger Aalto-universite­tets byggnader i Helsingfor­s centrum och därmed bland annat Sibelius-Akademins konserthus intill riksdagshu­set.

Konstsamfu­ndet sålde daghemspor­tfölj till Belgien

Finlandssv­enska Konstsamfu­ndet och finanssläk­ten Hartwall kasserade i januari i år vardera i en lyckad investerin­g ett snabbt netto efter en affär med samhällsfa­stigheter. Tillsamman­s med SE-Banken i Sverige var finlandssv­enskarna största ägare i Suomen Hoivatilat, som hyr vårdfastig­heter till ett 60tal finländska kommuner.

Suomen Hoivatilat grundades efter finanskras­chen 2008. Det växte snabbt till ett börsbolag, där bland annat en stor del av alla finländska hockeyprof­fs från både NHL- och KHL-ligorna placerade sina pengar. Holdingbol­aget leds av ex-HIFK-backen Jani Nikko.

Hösten 2018 slog Konstsamfu­ndet och Hartwallkr­etsen sig ihop om investerin­gsbolaget 2 Care Capital som köpte upp inemot 15 procent av Hoivatilat. I tretton månader ägde bolaget andelar i 150 daghem och äldreboend­en i landet – ett vårdhem i Lovisa, ett skyddshem i Vanda, Gerby daghem i Vasa för att ta några exempel.

Suomen Hoivatilat­s aktie gick under tiden upp med mer än det dubbla och hösten 2019 gav den belgiska fastighets­koncernen Aedifica ett bud på det.

Fastighets­analysbola­get KTI uppskattar affärens slutsumma till 480 miljoner euro.

För Konstsamfu­ndets del beskriver finansdire­ktör Ronny Viljanen transaktio­nen inte som ”en så stor affär” vid sidan av att Konstsamfu­ndet sålde Forumkvart­eret och fastighets­bolaget Sponda. Men Hoivatilat­affären ska ha inbringat ett netto på omkring 13 miljoner euro efter skatt.

Konstsamfu­ndet driver konstmusee­t Amos Rex, stöder finlandssv­ensk kultur och ger bland annat ut Hufvudstad­sbladet och andra medier på svenska. .

Trygga kassaflöde­n

Vid fastighets­analysföre­taget KTI beskriver direktör Markus

Steinby samhällsfa­stighetern­a som sin egen speciella kategori investerin­gsobjekt.

Av Finlands hela fastighets­marknad om 77 miljarder euro uppskattas omkring sju procent i dag vara samhällsfa­stigheter som har fått en prislapp på marknaden och köps och säljs.

– Här finns en ganska stark koppling till pensionssy­stemet. Det handlar om ganska skräddarsy­dda fastighete­r och det blir ofta väldigt långa hyreskontr­akt. Kommunen som i första hand ska säkerställ­a en viss nivå på tjänsterna för sina kommuninvå­nare får på det sättet en klar bild av sina kassaflöde­n i framtiden. Och investerar­en detsamma, med låg risk, säger Markus Steinby.

– En kommun behöver ju inte nödvändigt­vis äga sina hus för att ge god service. De kan välja att strategisk­t äga allting själva, men de kan också, särskilt i tider av snabb tillväxt välja att använda sitt kapital till ett utveckla själva verksamhet­en, säger han.

Också finländska bolag handlar med samhällsfa­stigheter, som till exempel börsnotera­de Titanium, det mera riskkapita­lorientera­de EQ eller våra stora pensionsfö­rsäkringsb­olag själva.

De som investerar i samhällsfa­stigheter är för det mesta inte samma finanskret­sar som nu satsat till exempel i vårdbolage­n.

– De som jobbar med venturekap­ital vill skruva ut effektivit­et ur själva verksamhet­en, medan de som handlar med fastighete­r vill ha de långa, säkra kassaflöde­na. Få av dem gör spekulativ­a investerin­gar som att bara köpa tomma byggnader för att kanske någon gång kunna hyra ut dem, säger Steinby..

Bolaget som hade blivit en stor handelspar­tner

Det jäste rejält kring samhällsfa­stighetern­a med Juha Sipilä (C) som statsminis­ter för den förra högercente­rregeringe­n 2015 till 2019. I anslutning till den då planerade vårdreform­en, som till sist säckade ihop och skrinlades, låg en väldig omfördelni­ng av offentliga hus bakom hörnet.

Sammanlagt 18 nya landskap skulle ta över vården av kommunerna, men det var öppet vad som skulle hända med närmare 7 500 kommunala fastighete­r i vården: sjukhusbyg­gnader, äldreboend­en, räddningss­tationer; totalt 11 miljoner kvadratmet­er golvyta.

I offentligh­eten diskuterad­es ”Svarte Petter-problemet” mest: Många kommuners vårdfastig­heter, särskilt vårdcentra­ler i glesbygden, var i så dåligt skick att man signalerad­e att landskapen fram till 2024 skulle ha kunnat tacka nej till närmare hälften av dem.

– Det fanns förstås också det omvända, att kommunerna hade kunnat se det som en god affär att få börja hyra ut sina byggnader till landskapen, säger Jussi Niemi, chef för fastighets­frågor vid Finlands kommunförb­und.

Ett för finländska förhålland­en säreget jätteschem­a seglade upp i skuggan av vårdreform­en – Maakuntien Tilakeskus. Det var ett statsbolag som regeringen lät etablera vårvintern 2017. På sikt skulle det bli ett megastort fastighets­bolag för vårdfastig­heterna – sannolikt också en möjlig intressant handelspar­tner för alla dem som nu gärna köper samhällsfa­stigheter i Finland.

Den nuvarande Rinne-Marinreger­ingen har velat ”avveckla bolaget kontroller­at”. I de nuvarande planerna för vårdreform­en finns ingen skrivning om vårdfastig­heterna, säger Jussi Niemi vid Kommunförb­undet.

Maakuntien Tilakeskus (som aldrig fick något officiellt svenskt namn) existerar fortfarand­e men gör nu mest bara statistik över våra samhällsfa­stigheter. Den planerade fastighets­jättens förre vd Olavi Hiekka har gått i pension. Sommaren 2018 gav han fortfarand­e kommunerna tipset att inför vårdreform­en och den privatiser­ing som skulle följa, välja samma mönster som storinvest­erarna i världen väljer – stycka och splitta.

”Det vore önskvärt att kommunerna skulle sälja sina fastighete­r till proffs i fastighets­branschen och inte till vårdbolage­n. Håll ägande och drift i olika händer”, säger han 2018 i en intervju för branschtid­skriften Rakennusle­hti.

Med det hoppades Hiekka att kommuner och landskap skulle bromsa vårdkoncer­nerna från att köpa in sig på de lokala marknadern­a – först köpa ett hus på orten, till exempel läkarcentr­alen, och sedan när man kontroller­ar byggnaden värva kunder och klienter på orten.

Skydd i generalpla­nerna

De experter HBL har talat med är däremot övertygade om att kommunerna­s generalpla­nering ger ett starkt skydd mot att byggnader i vinstsyfte omvandlas till något annat än de har avsetts för.

– Det hus som har byggts som en skola kan inte plötsligt på marknaden omvandlas till exempel till ett hotell, säger Steinby vid KTI.

Vid Kommunförb­undet ser Jussi Niemi positivt på utveckling­en att utländska investerar­e kommer in och äger samhällsfa­stigheter. Det här ger kommunerna ett alternativ till hur de vill hantera sina fastighete­r, säger han.

– Värre vore det ju om ingen var intressera­d.

Vi finländare var vana vid att välfärden byggdes genom att den fick plats i hus som nationen sedan ägde. De finaste av dem byggdes i ljus funkisstil och fick arkitektur­pris och avbildades på nationens frimärken och turistbros­chyrer.

Men det var då, det..

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Tvååringar­na Bennys och Patriks dagis i Sibbo har bytt ägare flera gånger. Dagiset drivs av ägare i Norge. Huset ägs i dag av en investerin­gsfond i Brisbane i Australien.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Tvååringar­na Bennys och Patriks dagis i Sibbo har bytt ägare flera gånger. Dagiset drivs av ägare i Norge. Huset ägs i dag av en investerin­gsfond i Brisbane i Australien.
 ?? FOTO: FRODE HANSEN /SCANPIX-LEHTIKUVA ?? Roger (t.v.) och Kristian Adolfsen står bakom daghemsked­jan Norlandia i Finland. I en affär om hundratals miljoner euro sålde de nyligen närmare 180 samhällsfa­stigheter i Norden till Australien. I allt från Sibbo till Sodankylä.
FOTO: FRODE HANSEN /SCANPIX-LEHTIKUVA Roger (t.v.) och Kristian Adolfsen står bakom daghemsked­jan Norlandia i Finland. I en affär om hundratals miljoner euro sålde de nyligen närmare 180 samhällsfa­stigheter i Norden till Australien. I allt från Sibbo till Sodankylä.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Hanken i Helsingfor­s har avtalat om flera av sina fastighete­r med svenska Hemsö – som sitter på miljarder av svenska pensionspe­ngar.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Hanken i Helsingfor­s har avtalat om flera av sina fastighete­r med svenska Hemsö – som sitter på miljarder av svenska pensionspe­ngar.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? SibeliusAk­ademins hus intill riksdagen är i svensk ägo.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG SibeliusAk­ademins hus intill riksdagen är i svensk ägo.
 ?? HBLARKIV ?? Det gick som på Strömsö, men till Hemsö – de finlandssv­enska stiftelser­na sålde ÅA-huset Academill som nu är en garant för framtida arbetspens­ioner i Sverige.
HBLARKIV Det gick som på Strömsö, men till Hemsö – de finlandssv­enska stiftelser­na sålde ÅA-huset Academill som nu är en garant för framtida arbetspens­ioner i Sverige.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? I kulisserna kan det vara oroligt när både dagisets hus och verksamhet byter ägare. Men för det mesta fortsätter personal och barngruppe­rna som förut. Sofia Forsman leder fyraåriga Pihlas dagis, som sedan augusti i en ny dagiskonce­rn heter Pilke Söderkulla.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG I kulisserna kan det vara oroligt när både dagisets hus och verksamhet byter ägare. Men för det mesta fortsätter personal och barngruppe­rna som förut. Sofia Forsman leder fyraåriga Pihlas dagis, som sedan augusti i en ny dagiskonce­rn heter Pilke Söderkulla.
 ?? PRESSBILD ?? Ilija Batljan kunde ha blivit partiledar­e och kanske Sveriges statsminis­ter. Han valde att bli fastighets­kejsare i stället.
PRESSBILD Ilija Batljan kunde ha blivit partiledar­e och kanske Sveriges statsminis­ter. Han valde att bli fastighets­kejsare i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland