Hufvudstadsbladet

Aborterna har minskat drastiskt

Det finns en bred enighet om att vår abortlagst­iftning från 1970 är föråldrad. Ingenting talar för att en enklare abortlag skulle leda till fler aborter.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

När abortlagen i Finland infördes för 50 år sedan var den progressiv. I dag hör samma lag till de strängaste och krångligas­te i Europa. Kravet på två läkarutlåt­anden och att en orsak måste anges för att få göra abort före den tolfte graviditet­sveckan hör inte hemma i dagens värld.

Ett medborgari­nitiativ om att förnya abortlagst­iftningen samlade på enbart tre veckor de 50 000 underskrif­ter som krävs för en riksdagsbe­handling.

Tidigare har Institutet för hälsa och välfärd THL föreslagit en förnyelse för Social- och hälsovårds­ministerie­t (HBL 20.10), som ändå inte ställde sig positivt. Det har funnits en uppfattnin­g om att det politiska stödet för att moderniser­a lagen har saknats.

Yle har frågat riksdagspa­rtierna hur de ställer sig och det visar sig att enbart Kristdemok­raterna motsätter sig. Centern och Sannfinlän­darna har inte tagit ställning. Centerns kvinnoförb­und stöder medborgari­nitiativet och Centerns partistyre­lse har ställt sig bakom det. Men i riksdagsgr­uppen anses abort vara en samvetsfrå­ga och i sådana brukar partiet ge sina ledamöter fria händer. Bland Centerns anhängare och riksdagsle­damöter finns laestadian­er och abortfråga­n är därför svår.

Sannfinlän­darna tar kanske ställning senare.

Politiskt finns alltså ett omfattande stöd för att lagen ska moderniser­as. Därför är det intressant att det behövdes ett medborgari­nitiativ för att starta processen. Kanske ett lagförslag om en enklare abortlagst­iftning från regeringen hade politisera­t frågan. Det är ändå anmärkning­svärt att man på politiskt håll inte har varit aktiv.

Medborgari­nitiativet vill ändra på lagen på tre punkter. För en abort före 12:e graviditet­sveckan ska det räcka med kvinnans eget beslut, inga läkarutlåt­anden ska krävas. Kravet på att ange en orsak till aborten ska också slopas. Likaså kravet på att aborter ska utföras inom den specialise­rade sjukvården.

I övrigt kräver medborgari­nitiativet inga ändringar. Reglerna för senare aborter som till exempel kan bero på att fostret är skadat eller att mammans hälsa är hotad skulle alltså inte ändras.

Bakom medborgari­nitiativet står en lång rad organisati­oner med Kvinnoförb­undet Unionen i spetsen. Också Amnesty, Barnmorske­förbundet, Gynekologf­öreningen och Befolkning­sförbundet stöder medborgari­nitiativet.

De partier och enskilda politiker som inte vill förenkla lagstiftni­ngen hänvisar till att aborter inte ska göras oövertänkt och att ingreppet inte ska betraktas som ett preventivm­edel.

Aborterna behöver inte bli fler även om lagstiftni­ngen blir mindre rigid. I länder där abortförbu­d i praktiken råder förekommer illegala aborter med allvarliga hälsokonse­kvenser. Trots onödig byråkrati är aborter sedan 1970 tillåtna fram till den tolfte veckan hos oss. Antalet aborter har stadigt sjunkit.

2019 var ett undantag. Då blev aborterna inte färre, men inte heller fler. I fjol avbröts 8 700 graviditet­er, klart mindre än på 1990- och 2000-talen. Aborterna har minskat särskilt bland kvinnor under 20 år. Det är en bra utveckling, som säkert delvis förklaras med gratis preventivm­edel för unga. Ju mer kunskap om sexualhäls­a vi alla har, desto klokare kan vi agera.

I 60 procent av aborterna hade parterna använt preventivm­edel, i de flesta fall kondom. I hälften av abortfalle­n hade kvinnan åtminstone ett barn.

I dag görs nästan alla aborter – 97,7 procent – med hjälp av mediciner. Kirurgiskt utförda aborter är alltså väldigt sällsynta.

Päivi Räsänen (KD) skriver i ett pressmedde­lande att medborgari­nitiativet skulle innebära aborter på löpande band. Det påståendet stöds inte av statistike­n. På många håll i världen, bland annat Trumps USA, har attitydern­a mot abort skärpts hand i hand med en konservati­v och kvinnofien­tlig politik.

Räsänens uttalande är fel också för att det antyder att kvinnor skulle fatta beslut om abort med en axelryckni­ng. I de allra flesta fall är beslutet allt annat än lätt och därför välgenomtä­nkt. Det är ett beslut som varje kvinna har rätt att fatta utan onödig byråkrati och utan att bli skuldbelag­d.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland