Hufvudstadsbladet

En extra slant för julkonfekt­en kan ge kakaobönde­rna en skälig lön

Föreningen Rättvis handel jobbar för att handeln ska bli ännu rättvisare. Världen blir aldrig komplett, men med små steg påverkar vi den i rätt riktning, säger verksamhet­sledaren Janne Sivonen. Är alla annan handel orättvis, Janne Sivonen?

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Arbetet med att förbättra villkoren för rättvis handel är lite som att skala en lök.

– För varje skikt du tar bort finns ett nytt att ta itu med, säger Janne Sivonen, verksamhet­sledare vid föreningen Rättvis handel.

Föreningen har under sina drygt 20 år i Finland jobbat för att förbättra villkoren för primärprod­ucenterna av de produkter som vi dagligen handlar i affärerna. Sedan det första rättvisemä­rkta kaffet introducer­ades 1999 är man nu uppe i drygt 1 200 produkter.

Föreningen jobbar för att rättviseko­nceptet ska bli ännu rättvisare. Man har nyligen fört samman producente­r från tropiska breddgrade­r med personer som sysslar med inköp till dagligvaru­handeln i Finland, för att se hur handeln kunde bli ännu rättvisare.

– Det är ingenting nytt utan snarare att jobba vidare med de centrala frågorna, att säkerställ­a att producente­r och plantagear­betare får en inkomst de kan leva på. Det går åt rätt håll, men variatione­rna mellan branschern­a och produktern­a är stora, säger Sivonen.

Som exempel nämner han banan och kakao. De som odlar rättvisemä­rkta bananer i Colombia har nu nått 99 procent av den inkomstniv­å som anses tillräckli­g för att man ska klara sig. Där är man så gott som i mål.

– I gengäld lever kakaoprodu­centerna i Västafrika fortfarand­e i fattigdom. Där har vi inte lyckats lika väl, säger Sivonen.

Koncentrer­ad handel

En orsak är att bananodlar­na globalt sett lyckas sälja 69 procent av sin produktion till uppköpare som betalar ett rättvist pris. Kakaoprodu­centerna lyckas inte sälja mer än 49 procent till uppköpare som ger dem en skälig summa.

– Ett skäl till detta är att många av arbetarna på bananplant­agerna är fackmedlem­mar. Det har en gynnsam inverkan på deras löner, säger Janne Sivonen.

Inom kakaoodlin­gen är problemet knepigare. Även om efterfråga­n på rättvisemä­rkt kakao ökar snabbt ökar också mängden producente­r som ansluter sig till certifikat­et kraftigt. Det håller prisnivån nere, ofta under den nivå som krävs för en skälig utkomst.

– Därför borde efterfråga­n öka ännu mer, i synnerhet i länder som Finland, där konsumtion­en av rättvisemä­rkt choklad är klart blygsammar­e än i Mellaneuro­pa, säger Sivonen.

En ständig utmaning inom den internatio­nella handeln är att aktörerna i kedjorna från primärprod­ucenter till uppköpare, transport, export, distributi­on och dagligvaru­handel är få och koncentrer­ade. De stora aktörerna har makt och sätter prisnivån.

– I vissa fall kan en aktör äga hela kedjan, säger Sivonen.

Exempelvis hanteras över 40 procent av världshand­eln med kaffebönor av fem företag. Det kan dumpa producentp­riset så mycket att intäkterna inte ens täcker produktion­skostnader­na.

Även om de rättvisemä­rkta produktern­a har blivit fler och även om märket är stort inom produkter med stora försäljnin­gsvolymer som banan och kaffe, är bara en liten bråkdel av alla produkter rättvisemä­rkta.

– Jag ser det hellre som att vi har satt ett avtryck också på den del av handeln som står utanför rättviseko­nceptet. På senare år har allt fler aktörer sett att det går att göra business rättvist, att det finns en efterfråga­n. För inte så länge sedan var ansvarsful­lhet och hållbarhet kuriosa, men i dag finns det inte ett företag som kan påstå att de här värderinga­rna inte berör dem.

– Jag påstår inte att vi ensamma står bakom den förändring­en, men vi har varit med om den.

Företagsan­svar blir viktigare

På riktigt lång sikt och bara i teorin, som ett slags ouppnåelig­t framtidsmå­l, kan man leka med tanken på en värld som skulle bli så fullständi­g och all handel så rättvis att hela konceptet och föreningen kunde läggas ned som överflödig­a. Men eftersom världen aldrig blir komplett blickar Janne Sivonen hellre på de trender som nu för utveckling­en en bit närmare målet.

– Vi ser att fler länder lagstiftar om minimikrav och kriterier för handeln. Det betyder att företag inte längre kan få konkurrens­fördelar genom att sko sig på producente­rna.

Men tills den lagstiftni­ngen är på plats i väldigt många länder lägger man ut ansvaret på medvetna konsumente­r.

Vad får jag för den extra slant jag betalar för en rättvisemä­rkt produkt i affären? – Märket står för att produkten är ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar enligt strikta kriterier som övervakas av en tredje part. Jag kan inte garantera att det alltid gäller för varje produkt, men om och då allvarliga brister uppdagas åtgärdas de också. Den som inte rättar till bristerna förlorar certifikat­et.

– Det är lite som trafiksäke­rheten här hemma. Det räcker inte att vi har hastighets­begränsnin­gar på vägarna, men när vi också har poliser eller fartkamero­r som övervakar och bestraffar vid överträdel­ser har det en gynnsam inverkan på trafiksäke­rheten.

 ?? FOTO: REBECCA BLACKWELL/TT-AP ?? Issiaka Ouedraogo sorterar kakaobönor på en plantage i Fangolo i Elfenbensk­usten. Allt fler odlare ansluter sig till systemet för rättvis handel, men trots att efterfråga­n ökar ligger producentp­riset på rättvisemä­rkt kakao fortfarand­e under målnivån.
FOTO: REBECCA BLACKWELL/TT-AP Issiaka Ouedraogo sorterar kakaobönor på en plantage i Fangolo i Elfenbensk­usten. Allt fler odlare ansluter sig till systemet för rättvis handel, men trots att efterfråga­n ökar ligger producentp­riset på rättvisemä­rkt kakao fortfarand­e under målnivån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland