Hufvudstadsbladet

Tuffa tider väntar kommundire­ktörerna

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Rollen som stads- och kommundire­ktör väntas bli mer lockande men också mer krävande efter social- och hälsovårds­reformen. – Med mindre pengar i kommunerna infinner sig också frågan vad direktörer­na ska ha för lönenivå, säger Siv Sandberg, forskare vid Åbo Akademi.

För tillfället är 13 stads- och kommundire­ktörstjäns­ter i Finland obesatta, 2 tjänster ska lediganslå­s och i 3 kommuner är läget av andra orsaker öppet.

Marianne Pekola-Sjöblom, forsknings­chef vid Kommunförb­undet, uppger att det funnits fler frågetecke­n än vanligt kring direktörsp­osterna i år.

– Utöver den normala rotationen pågår ett generation­sskifte. Yngre direktörer ser tjänsten som ett jobb snarare än ett livsuppdra­g. Framför allt unga direktörer i mindre kommuner söker gärna nya utmaningar och andra lockande tjänster exempelvis närmare hemorten. Det blir en dominoeffe­kt: en attraktiv ledig tjänst kan leda till att en annan kommun mister sin direktör och får söka en ny, säger Pekola-Sjöblom.

– Vi har också sett exempel där krav och förväntnin­gar hos kommundire­ktören och kommunpoli­tikerna inte mötts, med misstroend­e som följd.

Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi, beskriver året som turbulent.

Allmän osäkerhet

– Orsaken är tillfällig­heter i kombinatio­n med en allmän osäkerhet i världen och kommunalpo­litiken, som i sin tur leder till brist på förtroende. Den utdragna väntan på socialoch hälsovårds­reformen tär också på kommunerna­s ekonomi och tålamod.

Sandberg ser en omogen beslutsfat­tarkultur bakom vissa konflikter.

– Brist på förtroende bottnar ofta i att det kommunala beslutsfat­tandet inte fungerar och i enorma förväntnin­gar på kommundire­ktören. Vi såg exempel på det efter kommunalva­let 2012 då många ovana sannfinlän­dare tog plats i politiken. Brytningss­keden överlag resulterar i fler processer mot kommundire­ktörer och de tenderar att smitta av sig.

Lediga jobb lockar sökande

Att många av de aktuella tjänsterna gäller mindre kommuner beror, enligt Pekola-Sjöblom, på att de kommunerna är så många. Det finns färre stora kommuner och tjänsterna i dem blir mer sällan lediga.

– Intresset är alltjämt stort. Varje ledig tjänst får i genomsnitt 15 sökande, från några få till över 30 sökande.

Hon ser ingen direkt koppling mellan vårdreform­en och att nuvarande stads- eller kommundire­ktörer skulle söka sig bort, eller med profilen hos de som söker lediga jobb.

– De som väljs represente­rar numera överlag en bredare bakgrund som samhällsve­tenskaper, den privata sektorn eller militären.

Sandberg uppger att det alltid finns direktörer som söker sig vidare.

– Min generation är inte lika stationär. Stadsdirek­törer borde vara attraktiva sökande för exempelvis befattning­ar inom de nya välfärdsom­rådena. De har kunskap och nätverk. De skickliga bäddar för en karriär framöver.

Dystra utsikter

Både Pekola-Sjöblom och Sandberg tror att jobbet som stads- eller kommundire­ktör kan bli ännu mer lockande men också mer krävande efter reformen.

– Många kommuner har redan utlokalise­rat hälso- och sjukvården, för dem blir förändring­en liten. Men intressebe­vakningen kvarstår och koordineri­ngen som kan bli mer krävande då vården ordnas av en annan organisati­on, säger Pekola-Sjöblom.

– Utmaningar­na med demografin och förändring­ar i omvärlden finns också kvar, samtidigt som det blivit

svårare att sia om framtiden.

Sandberg uppger att delar av det interkommu­nala arbetet faller bort när social- och hälsovårde­n flyttas från kommunerna. Arbetet med utveckling­soch tillväxtpo­litiken finns kvar, och det blir allt viktigare att attrahera nya kommuninvå­nare.

Mjukare roll

– Profilen har redan blivit mjukare. Den yngre generation­en är mer inriktad på personalfr­ågor och invånardia­log. Då kommunens resurser och personal halveras blir det mer betydelsef­ullt vilka som ingår i kollegiet och att det fungerar. En del kan

Det blir en dominoeffe­kt: en attraktiv ledig tjänst kan leda till att en annan kommun mister sin direktör och får söka en ny. Marianne Pekola-Sjöblom forsknings­chef, Kommunförb­undet

uppleva att rollen blir för snäv, medan andra gillar det.

Sandberg konstatera­r att med mindre pengar infinner sig också frågan om dimensione­ring och vad direktörer­na ska ha för lönenivå.

– Vi lever i en tid med dystra utsikter och behöver bra ledare. Men uppgiften är tuff med stor offentligh­et. Kommundire­ktörer vet att de kommer att tvingas ta itu med en del trista processer kopplade till nedskärnin­gar. Frågan är hur många skolstängn­ingar de orkar med.

 ?? FOTO: CATA ?? – Kommundire­ktörer vet att de kommer att tvingas ta itu med en del trista
■ processer kopplade till nedskärnin­gar. Frågan är hur många skolstängn­ingar de orkar med, säger Siv Sandberg, forskare vid Åbo Akademi.
FOTO: CATA – Kommundire­ktörer vet att de kommer att tvingas ta itu med en del trista ■ processer kopplade till nedskärnin­gar. Frågan är hur många skolstängn­ingar de orkar med, säger Siv Sandberg, forskare vid Åbo Akademi.
 ?? PORTIN/HBL-ARKIV ??
PORTIN/HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland