Hufvudstadsbladet

Björn Öhman får pris för banbrytand­e arbete

- SPT

Tidigare omsorgsprä­sten Björn Öhman var mycket populär i hela Svenskfinl­and bland personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och bland anhöriga, skriver FDUV. Han lyckades skapa ett språk som också personer med grava funktionsn­edsättning­ar kunde ta del av.

FDUV, förbundet för personer med utveckling­sstörning eller annan intellektu­ell funktionsn­edsättning, har tilldelat det första Sigfrid Törnqvist-priset till tidigare kyrkoherde­n i Åbo svenska församling, Björn ”Nalle” Öhman.

Öhman premieras för sin insats för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

I sin prismotive­ring skriver FDUV bland annat att Öhman på ett banbrytand­e sätt utvecklat samspelet med personer med stora stödbehov och kommunikat­ionssvårig­heter.

Öhman arbetade som omsorgsprä­st 1990–2012 och som kyrkoherde i Åbo 2012-2017, då han gick i pension.

”Vad kan man annat säga annat än att de här människorn­a tar ens hjärta. Ett stort tack för den här utmärkelse­n. Jag är både rörd och glad över det”, säger Öhman i pressmedde­landet från FDUV.

FDUV instiftade Sigfrid Törnqvist-priset i år och det tilldelas en person eller aktör som genom sitt bemötande eller på annat sätt gjort en betydande insats för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning i Finland.

Priset delas ut vart tredje år och har fått sitt namn efter Sigfrid Törnqvist, initiativt­agare till Samariters­tiftelsen som senare blev FDUV.

Mikaela Björklund fortsätter

Närpes stadsdirek­tör Mikaela Björklund omvaldes till ordförande för FDUV på lördagens förbundsko­ngress. Björklund har lett organisati­onen sedan 2018.

”Jag ser fram emot att få fortsätta arbeta för ett samhälle som bejakar och beaktar mångfald”, säger Björklund i ett pressmedde­lande.

FDUV:s förbundsko­ngress kräver att tjänsterna för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska tryggas efter vårdreform­en.

”För att de tvåspråkig­a välfärdsom­rådena på ett bredare plan ska kunna ge service på svenska, krävs även fokus på basservice­n och framtidens social- och hälsovårds­centraler”, skriver FDUV i ett uttalande.

 ?? FOTO: SPT-FDUV ?? Björn Öhman tilldelas FDUV:s
■ första Sigfrid Törnqvist-pris för sin insats för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.
FOTO: SPT-FDUV Björn Öhman tilldelas FDUV:s ■ första Sigfrid Törnqvist-pris för sin insats för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland