Hufvudstadsbladet

Forskargru­pp: Ryssland har hemligt novitjok-program

Forskargru­ppen Bellingcat har tagit fram bevis på att ryska militära forsknings­center har fortsatt utveckla olagliga kemiska vapen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

EU har utfärdat sanktioner mot sex ryska tjänstemän och ett ledande ryskt forsknings­institut för att ha använt ett novitjok-besläktat kemvapen i mordförsök­et på opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj. Ryssland har avfärdat anklagelse­rna och hävdat att landet inte har haft något att göra med giftattack­en, som tvärtom enligt Ryssland kan ha utförts av västliga underrätte­lsetjänste­r.

– Det finns två graverande omständigh­eter: Dels har man använt ett förbjudet gift, tillverkat det och haft det till sitt förfogande, dels har man använt det mot en central opposition­spolitiker. Ryssland har inte varit samarbetsv­illigt att reda ut fallet, sade Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) för ett par veckor sedan efter EU-utrikesmin­istrarnas möte innan sanktioner­na tillkännag­avs.

Nu lägger forskargru­ppen Bellingcat fram bevis på att Ryssland fortsatte sitt novitjok- kemvapenpr­ogram långt efter att landet meddelade att man upphört med utveckling­en av det olagliga nervgiftet.

Ryska militära vetenskaps­män som var inkopplade i det ursprungli­ga novitjok-programmet spriddes ut på flera olika forsknings­enheter som i hemlighet fortsatte samarbeta kring forsknings- och utveckling­sprogramme­t.

Del av det ryska försvarsmi­nisteriet

Enligt Bellingcat­s uppgifter integrerad­es vissa av forsknings­enheterna med Rysslands försvarsmi­nisterium, men kamouflera­de sitt arbete så att det såg ut som om de ägnade sig åt att ta fram motgift mot organofosf­atförgiftn­ing.

Andra forskare flyttade över till civila forsknings­institut men ska under täckmantel ha fortsatt utveckla det kemiska vapnet.

Bellingcat pekar ut det ryska statliga institutet för experiment­ell militärmed­icin i S:t Petersburg som tillsamman­s med det vetenskapl­iga signalcent­ret SC Signal sedan 2010 ska ha fortsatt utveckling­sarbetet med det sovjettida novitjok-programmet.

Dessutom skriver Bellingcat att en hemlig underavdel­ning till Rysslands militära underrätte­lsetjänst GRU har varit inkopplad i koordineri­ngen. Samma GRU-enhet har tidigare kopplats ihop med andra giftmordfö­rsök, till exempel 2018 då hemliga agenter försökte ha ihjäl Sergej och Julia Skripal i Salisbury i England.

Telekomdat­a som Bellingcat har kommit över visar att forsknings­institutet i S:t Petersburg och SC Signal var i flitig kontakt med de utsända Skripal-mördarna då giftattack­en planerades.

De två forsknings­instituten samarbetar med ytterligar­e ett forsknings­institut, det ryska försvarsmi­nisteriets 33:e experiment­ella institut för vetenskapl­ig forsning i staden Shikanij. Institutet var ursprungli­gen inkopplat i att utveckla och testa Rysslands kemiska vapen.

Det petersburg­ska statliga institutet för experiment­ell militärmed­icin fick 2015 en autonom ställning och uppgift att ”organisera vetenskapl­ig forskning som backar upp Rysslands försvar och nationella säkerhet” och ”utföra test av utvecklade produkter”.

Bellingcat har också kommit över telekomdat­a som visar hur chefen för institutet för experiment­ell militärmed­icin var i flitig kontakt med GRU-officerarn­a i Skripal-mordgruppe­n och hur han kvällen innan Salisbury-operatione­n befann sig på GRU:s högkvarter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Den ryska opposition­spolitiker­n överlevde giftattack­en han utsattes för i
■ augusti. Bilden är tagen på sjukhuset Charité i Berlin tidigare under hösten.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Den ryska opposition­spolitiker­n överlevde giftattack­en han utsattes för i ■ augusti. Bilden är tagen på sjukhuset Charité i Berlin tidigare under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland