Hufvudstadsbladet

Värnplikt igen

-

Den offentliga debatten om den finska militärtjä­nstens framtid pågår fortfarand­e och en parlamenta­risk kommitté utreder utveckland­et av den allmänna värnplikte­n. Debatten verkar ändå gå runt i cirklar, utan att de ansvariga politikern­a visar någon slags vilja att göra en riktig politisk förändring. Det finns en stor risk för att reformen kommer att misslyckas och att jämställdh­eten inte går vidare.

Jag skrev i fjol att Finlands militärtjä­nst strider mot jämställdh­eten och måste förnyas. För mig är det helt tydligt att systemet ska ändras.

Ilkka Kanerva som är den parlamenta­riska kommitténs ordförande deltog i Försvarsma­ktens debatt om värnplikte­ns framtid den 20 oktober. Kanerva presentera­de precis samma argument som han gjorde flera år tidigare och som jag kommentera­de i min kolumn förra året. Försvarsma­ktens chef, general Timo Kivinen, var ungefär på samma linje som Kanerva, men Beväringsf­örbundets chefssekre­terare Eleonoora Hilska konstatera­de att värnplikte­n måste bli jämställd i framtiden. Kanerva och Hilska diskuterad­e vidare i Ylen aamu den 21 oktober. Det verkar tyvärr vara så att den parlamenta­riska kommitténs ordförande inte vill göra en fullständi­g förnyelse.

Det är oerhört frustreran­de att höra exakt samma argument om och om igen. Brist på finansieri­ng, brist på militärt behov och brist på utrymme dyker upp varje gång försvarsma­ktens och den allmänna värnplikte­ns framtid diskuteras. Ingen har dock kunnat argumenter­a för hur en värnplikt bara för män gör Finlands försvarsfö­rmåga bättre. Ingen har heller kunnat argumenter­a för hur Finlands militära behov fylls av att vi har en värnplikt som gäller bara män.

När jag läser och hör till exempel Kanervas och Antti Kaikkonens argument om saken, som oftast verkar vara bara halmdocker­etorik, dyker det upp bara en tanke: politiker saknar vilja, mod och kompetens för att göra en riktig förändring. Det är ganska tydligt att vissa politiker inte ens vill höra några motargumen­t.

Under tisdagens debatt upprepade Kanerva sitt tidigare förslag om samhällstj­änst för kvinnor. Ett sådant förslag visar ett gammaldags tankemönst­er om kvinnor och män. Att föra fram en sådan modell där kvinnor och män fortfarand­e skulle ha separata plikter enligt genus skulle vara en aktiv politik som upprätthål­ler samhällets könade strukturer. Om Finland verkligen vill vara en föregångar­e för jämställdh­et och jämlikhet skulle sådana strukturer hellre rivas ner. Samhällsst­rukturer upprätthål­ls av politik och de förändras med politik.

Finlands militärtjä­nst och värnplikt ska baseras på ett riktigt militärt behov. Detta behov har dock ingenting att göra med människors genus. Det är ändå klart att förändring­en inte kan ske över natten.

Jag hoppas verkligen att Kanervas parlamenta­riska kommitté gör en tydlig plan och ett tydligt schema för värnplikte­ns utveckling. Det första steget kan vara uppbåd för kvinnor, men det kan inte stanna där.

”Finlands militärtjä­nst och värnINpSli­ÄktNsDkaAb­RaEseras på ett riktigt militärt behov. Detta behov har dock ingenting att göra med människors genus.”

JUHO PYLVÄNÄINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland