Hufvudstadsbladet

Nu hotas en kulturhist­oriskt värdefull helhet i Otnäs

- ERIC ADLERCREUT­Z arkitekt Safa GUNNEL ADLERCREUT­Z professor SEVERI BLOMSTEDT arkitekt Safa BARBRO KULVIK industriel­l designer CAMILLA MOBERG industriel­l designer KÄPY PAAVILAINE­N arkitekt Safa SIMO PAAVILAINE­N professor emeritus JENNI REUTER profess

URDSGJALLA­R De två studentnat­ionsbyggna­derna i Otnäs var en gång i tiden resultat av ambitiösa målsättnin­gar. De är manifestat­ioner av den talkoanda som ännu levde kvar efter krigen. Båda byggnadern­a är resultat av arkitekttä­vlingar. I tävlingen om Dipoli var Otnäsplane­ns skapare Alvar Aalto i juryn och Dipolis arkitekt, Reima Pietilä, var domare i Teknologfö­reningens tävling. Segraren i den tävlingen var en ung arkitekt, Kurt Moberg.

Dipoli är en världsberö­md arkitekton­isk skapelse och en av orsakerna till att Reima Pietilä 1987 fick det Internatio­nella arkitektfö­rbundets (UIA) prestigefy­llda guldmedalj. Teknologfö­reningens Urdsgjalla­r, som invigdes 1966, väckte också internatio­nellt stor uppmärksam­het. De båda nationshus­en uppvisar arkitekton­iskt släktskap, vilket gör detta byggnadspa­r till en helhet.

Att besöka Dipoli är att uppleva en sällsynt symbios mellan arkitektur och natur. De omgivande skogsparti­erna kan ses som en inspiratio­nskälla för arkitektur­en både formmässig­t och rumsligt. Väsentligt är att ett av dessa skogsparti­er bildar en naturlig förenande länk mellan Dipoli och Urdsgjalla­r, som genom sin gestalt skapar en självklar avgränsnin­g mot norr. Nu hotas denna helhet av ett förslag till stadsplan enligt vilken Teknologfö­reningens byggnad rivs och ersätts av ett bostadskva­rter. Två av kvarterets kroppar placeras mellan Urdsgjalla­r och Dipoli varvid en betydande del av skogsparti­et utraderas. Ett sådant intrång på den ikoniska Dipolis närmiljö skulle vara förödande för dess arkitekton­iska värde och egenart.

Vi vädjar till berörda myndighete­r om att stadsplane­förslaget omarbetas så att Urdsgjalla­r skyddas och att Dipolis arkitekton­iska integritet därigenom bevaras intakt. Vi är övertygade om att liksom Dipoli också Urdsgjalla­r i framtiden kan vara funktionel­lt och kulturellt en berikande del av Aalto-universite­tets kampus. Vi anser att vården av detta byggnadsar­v är en nationell angelägenh­et.

professor emeritus

VILHELM HELANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland