Hufvudstadsbladet

Bränn bioavfalle­t till energi

- JARL AHLBECK teknologie doktor, docent i miljövårds­teknik, Åbo

AVFALL För några år sedan visade en rapport från VTT att samförbrän­ning av bioavfall med övrigt hushållsav­fall till energi är överlägset bäst ur miljö- och klimatsynp­unkt. Rapporten rönte ingen större

uppmärksam­het eftersom trender är okänsliga för fakta. Efter att rapporten skrevs har rökgaskond­ensering blivit allmän i europeiska avfallsene­rgianläggn­ingar. Då kan det i bioavfalle­t ingående vattnets ångbildnin­gsvärme tas tillvara som fjärrvärme, och energin i bioavfalle­t utnyttjas till fullo.

Om bioavfalle­t separatins­amlas och görs till biogas med rötning, övergår endast en del av energin till biogasen. Man får dessutom stora mängder kvävehalti­gt avloppsvat­ten, som helt enkelt leds till ett kommunalt reningsver­k, där endast en del av kvävet avskiljs. Resten pumpas ut och övergöder Östersjön.

Ekonomiskt är separatins­amling och biogasfram­ställning en katastrof och det verkliga priset för biogasen beräknas aldrig eftersom angivandet av dessa miljoner skulle dra undan mattan för hela verksamhet­en.

Separatins­amling av bioavfall är ett bisarrt resultat av grön ideologi där man vill återcirkul­era näringsämn­en för odlingar via det kompostera­de rötslammet. Mängderna

är dock betydelsel­ösa och det är ingen brist på näringsrik matjord i Finland.

Betydande mängder biogas, näringsämn­en och humus kan man ekonomiskt försvarbar­t producera från kreaturssp­illning och avloppsvat­tenslam, inte från hushållens mögliga pyttipanna samt bananoch potatisska­l.

Bioavfalls­kampanjen stöds av vilseledan­de sifferuppg­ifter. Så citerar HBL (22.10) Miljöminis­teriet att allt bioavfall från hushållen kunde ge biogas för 90 000 gasbilar. Detta är en ytterst hypotetisk siffra, och även om den skulle stämma är det endast 3 procent av Finlands aktiva bilpark – till ofantliga kostnader,

Det verkliga problemet är matspillet, som enligt första momentet i EU:s avfallshie­rarki borde minimeras. Resurserna borde satsas på detta. Då vi lyckas minska matspillet försvinner även råvaran för biogasverk­samheten. Den onödiga och dyra separatins­amlingen av bioavfall borde avskaffas redan i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland