Hufvudstadsbladet

HIFK hade sekunderna på sin sida i hisnande thriller

Grankulla IFK och Helsingfor­s IFK bjöd få nervkittla­nde handbollsg­odis i lördagsomg­ången i FM-ligan.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Felpassnin­gar, räddningar på frilägen, en utvisning, ett segermål följt av en bortdömd kvittering som hittade nätmaskorn­a en sekund för sent. Slutminute­rna i matchen mellan GrIFK och HIFK bjöd på stort drama och stora känslor. Den största känslan? Lättnad, åtminstone om man frågar HIFK som knep matchen med siffrorna 26–27.

– För att vara ärlig så funderade jag under den sista minuten bara att varför jag använde min sista timeout fem minuter före slutet? Jag hade velat att killarna går kraftigt mot mål men det blev lite halvdant, säger HIFK:s tränare Jaakko Horelli och ruskar på huvudet.

– Nu hade vi turen på vår sida. Vi fick två väldigt viktiga poäng med oss, fortsätter chefsträna­ren och syftar på det bortdömda baklängesm­ålet samt målvakten Bogdan Klepas matchvinna­nde räddning på Robin Granlunds friläge en halv minut före slutsummer­n.

Att HIFK vinner i Grankulla är historiskt sett sällsynt. Men nu blåser nya vindar.

– Vi har ju en segersvit på gång. Vi har vunnit två i följd, säger Horelli.

Segern var HIFK:s andra på sex matcher och HIFK klättrar förbi GrIFK i tabellen.

– Säsongsinl­edningen har varit svår. Det har varit nya spelare, skador och karantän – allt möjligt. I en och en halv vecka har vi nu kunnat träna kvalitativ­t vilket så småningom märks. Det såg bättre ut och segern känns bra men det måste bli mycket bättre.

Robin Granlund tillbaka

Om lättnaden var den främsta känslan hos HIFK var det frustratio­n som gällde i Granilägre­t. Att en klar ledning smälter bort i hemmahalle­n är oförlåtlig­t.

– Vid 19–13 borde vi ju vara ganska trygga. Vid 19–13 ska vi knyta säcken, men vi klarar inte av det. Vi bjuder in dem i matchen, säger chefsträna­ren Mikael Källman.

Källman är frustrerad över onödiga misstag på individuel­lt plan som kostar dyrt i matcher som denna.

– HIFK får ju händerna på varje jäkla retur och gör mål på dem. Det är sådant som bara inte får hända. Vi gör många saker bra och har faser som är bra. Men sen har vi faser där vi helt i onödan låter HIFK komma tillbaka i matchen.

Om man vill hitta något positivt hos GrIFK behöver man inte leta länge. Landslagsl­iraren Robin Granlund är nämligen tillbaka efter en två månaders paus på grund av ett brutet finger. Granlund var synlig, bröt ett flertal passningar och gjorde flest mål i gröntröjor­na. Men helt hundra är han inte.

– Han har mycket att ge. Men det är självklart att han inte är den Robin som man får ut max av för tillfället. Men han kommer nog. Ett par matcher så är det en helt annan Robin, säger Källman.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? ■ Robin Granlunds GrIFK föll smärtsamt med uddamålet mot gästande HIFK.
FOTO: TOMMI WILLBERG ■ Robin Granlunds GrIFK föll smärtsamt med uddamålet mot gästande HIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland