Hufvudstadsbladet

Vem är egentligen bäst? Hamilton eller Schumacher?

- FREDRIK AF PETERSENS

Lewis Hamilton? Michael Schumacher? Juan Manuel Fangio? Jim Clark? Jackie Stewart? Niki Lauda? Alain Prost? Ayrton Senna? Det tog inte många dagar. Efter Lewis Hamiltons 91:a seger körde debatten i gång igen. Hamilton går då säsongen avslutas upp jämsides med Michael Schumacher på sju titlar och engelsmann­en hör till alla tiders dominanter inom formel 1. Men det är svårt att ranka förare från olika epoker.

Att göra en rankningsl­ista på vem som är den bästa föraren under de 70 åren man kört om VM-titeln är mer eller mindre omöjligt och det av en enkel anledning. Förutsättn­ingarna har förändrats oerhört under årens lopp. Antalet lopp och deltagande bilar har varierat kraftigt. För att inte tala om regler, tekniska bestämmels­er och så vidare. Så kanske det är bättre att tala om varje årtiondes bästa förare.

– Michael Schumacher är och förblir en legend inom vår sport, säger Hamilton.

– Han var en förebild för en hel generation och förstod hur viktigt det var att vara i fysisk toppform och att du måste känna till varje detalj för att kunna bli framgångsr­ik. Han lämnade inget åt slumpen.

Det finns en före detta förare som kan jämföra de två. Nico Rosberg som slog stallkamra­ten Hamilton 2016 och vann VM-titeln. Rosberg körde också tillsamman­s med Schumacher i några år.

– Hamilton är nog den största talang F1-världen någonsin skådat. Till och med lite större än Michael.

Någon skillnad på hur de jobbar?

– Hamilton går mera på känsla, instinkt medan Michael var det kompletta paketet. Skillnaden är att tysken var mer allround och mer noggrann i arbetet. Han var besatt av detaljer. Med sin laganda byggde han upp ett stall. Hans största styrka var att han arbetade hårt och inte lämnade något åt slumpen.

Schumacher kunde motivera alla

Ross Brawn har också arbetat med båda giganterna. Först med Schumacher hos Benetton och sedan hos Ferrari. Med Hamilton som stallchef för Mercedes.

– Schumacher ville alltid arbeta tillsamman­s med ingenjörer­na för att hitta lösningar. Han var extremt motiverad och också mycket ambitiös och en riktig kämpe. Dessutom kunde han motivera alla på fabriken på ett egenartat sätt. Han vann inte sju VM-titlar bara för att han kunde köra fort.

– Hamilton är en helt annan typ. Han kan få en att dra efter andan. Tidigare

hade jag en konservati­v uppfattnin­g om livet och hur en världsmäst­are skulle uppföra sig utanför banan. Hamilton har fått mig att öppna ögonen. Jag beundrar hans styrka att få igenom det han tror på. För grenen är det otroligt viktigt att han är just som han är.

– Hamilton är motsatsen till Schumacher och båda är unika på sina egna sätt.

– På banan var Schumacher spektakulä­r men mycket tillbakadr­agen utanför banan. Hamilton är rena rama motsatsen. Men vad de uppnått inom grenen är lika fantastisk­t.

Vad säger Hamilton själv?

– För mig är det nästan overkligt för jag har inte tänkt särskilt mycket på att slå hans rekord. Förr kollade jag mycket på just Schumacher och Ayrton Senna och andra giganter.

– En sak är dock helt klar. Schumacher är en legend. I alla sporter

pratas det alltid om vem som genom tiderna är bäst. Men det är nästan omöjligt att jämföra för både tiderna och människorn­a förändras. Den bäste föraren är bara den som fansen väljer efter varje säsong.

– Jag är stolt över vad jag uppnått och hur jag gjort det. Jag också gjort fel men det gör vi alla.

På sociala medier är det många som skriver att Lewis absolut inte är den bäste av olika anledninga­r. Hans bil är totalt överlägsen och alla dansar efter hans pipa. Engelsmann­en är nummer ett i stallet och kommer så att vara så länge han håller på. Schumacher kom till ett stall i kaos och vände kursen totalt. Han gjorde det tillsamman­s med stallchefe­n Jean Todt, den tekniska chefen Ross Brawn och designern Rory Byrne. Så helt ensam om bragden var tysken inte.

Och precis som Hamilton nu, var också Schumacher den obestridde nummer ett hos Scuderia och hela stallet byggdes upp runt honom. Eddie Irvine och Rubens Barrichell­o spelade andra fiol och utmanade honom aldrig. Hos Mercedes har man hela tiden sagt att de två förarna får köra mot varandra och på samma villkor. Och det har vi sett flera gånger.

Bernie Ecclestone flaggar för Schumacher. Den före detta formel 1-chefen får medhåll av bland andra Red Bulls teamboss Christian Horner.

– Schumacher körde mer eller mindre ensam. Hamilton däremot får ju hela tiden hjälp och informatio­n om allt möjligt. Man kan dock inte säga något negativt om Hamilton eller att han inte är bra. Det handlar inte om det.

Jackie Stewart flaggar för Fangio

Jackie Stewart är också lite kritisk.

– Hamilton har nästan en orättvis fördel för att Mercedes är så överlägset. Man kan dock inte ta något ifrån honom. Han kör otroligt bra och gör inga fel.

Enligt Stewart finns det en skillnad mellan en framgångsr­ik och en verkligen stor förare.

– Inget bort från Hamilton men det går inte att jämföra med exempelvis Juan Manuel Fangio.

– Det inger mer respekt när någon vinner med en sämre bil. Men jag vill inte förringa vad Lewis har uppnått och har stor respekt för honom. Han är utan tvekan den här epokens bäste förare. Jag svarade bara på en fråga om jag ansåg honom vara tidernas bäste förare. Det är svårt att jämföra men i mina papper är Fangio den bäste före Jim Clark.

Mercedes teamchef Toto Wolff säger att Schumacher i hans värld fortfarand­e står över alla andra. Men någon kritik mot Hamilton tolererar han inte.

– Det som har gjort mest intryck på mig är hur Hamilton har utvecklats som människa. Jämfört med den man jag lärde känna för sju år sedan är det som två vitt skilda personer.

– I vår sport har det nästan alltid varit så att den bäste föraren lyckats få den bästa bilen. Hamilton trodde på vårt projekt. Stämmer att vi byggde en mycket bra bil men som förare måste du också kunna utnyttja det.

– Allt måste stämma och utan honom hade vi inte vunnit så mycket och utan vår bil hade han inte vunnit så ofta. Hamilton betonar en sak. – Jag vill inte jämföra mig med andra eller bli påmind om att jag är tidernas bäste. Jag vill mycket hellre bli ihågkommen för att jag var en bra människa som brydde sig om världen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PAVEL
GOLOVKIN ?? Mekaniker som servar Lewis Hamiltons bil under Grand Prix den 26 septemeber 2020 i Ryssland.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PAVEL GOLOVKIN Mekaniker som servar Lewis Hamiltons bil under Grand Prix den 26 septemeber 2020 i Ryssland.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MAXIM SHEMETOV ?? Lewis Hamilton har också engagerat sig i människorä­ttsfrågor.
FOTO: LEHTIKUVA/ MAXIM SHEMETOV Lewis Hamilton har också engagerat sig i människorä­ttsfrågor.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Michael Schumacher krävde mycket av alla inom stallet men allra mest av sig själv.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Michael Schumacher krävde mycket av alla inom stallet men allra mest av sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland