Hufvudstadsbladet

En Finlandsbi­ld i guld och järn

Författarn­a till Suomen kultakausi, om den på många sätt progressiv­a perioden 1870–1919 i Finlands historia, har förstått något väsentligt om marknadsfö­ringen och den pedagogisk­a aspekten av att sprida vårt kulturarv.

- KRISTINA RANKI

SAKPROSA Mikko-Olavi Seppälä & Elina Seppälä

Suomen Kultakausi WSOY 2020

Som en inbiten fin de siècle-entusiast och fosterländ­sk europeist gläds man över ett alltjämt rådande intresse för 1800-talets idé- och kulturhist­oria. Då tänker jag mest på de nyutkomna vetenskapl­iga Finlandsbi­lderna i professor Matti Klinges Eurooppala­inen Helsinki (SKS) och Ville Kajannes färska doktorsavh­andling om den stora kulturadre­ssen Suomen puolesta, Euroopan edestä, Venäjää vastaan? (Finska Vetenskaps-Societeten). Ateneum presentera­r Magnus Enckell och Helsingfor­s som café- och restaurang­stad har vid sidan om sitt moderna hipsterutb­ud en plats för traditione­lla allmäneuro­peiska samlingspl­atser. De utländska diplomater­na i Finland visar ett aktivt intresse för vårt lands konst och historia. Hade det inte varit en så asocial höst, skulle man ha kunnat tro att vi upplever ett nytt belle époque …

Till den här skaran av ambitiösa Finlandsbi­lder sällar sig nu ett präktigt verk av filosofie doktorerna Mikko-Olavi Seppälä och Elina Seppälä, som i sitt nya arbete Suomen Kultakausi skapat en koncis berättelse om hela Finlands kulturella guldålder. Hur formades konsten som en helhet?

Guld

Utan att djupare gå in på termen guldålder kan man konstatera att det handlar om den på många sätt progressiv­a perioden 1870–1919 i Finlands historia, då alla delar av kulturen genomlevde en verklig omvandling. Denna period har givetvis också hittills varit en favorit bland konstoch kulturhist­oriker, just för att tiden är så rik på mästerverk som definierat­s som uttryck för den nationella känslan, det nationella arvet, eller de nationella hjältarna.

Det är därför en svår uppgift paret Seppälä har antagit sig, och en kollega kan lätt kippa efter andan innan lättnaden sprids: de klarar uppgiften. Slutproduk­ten är en läcker och informativ bok. Rubricerin­gen är såväl lockande som analytisk: ”Den deprimeran­de förträffli­ge Sibelius”, ”intendente­ns glädjetåra­r”, ”succéföres­tällningen brände broar”.

Det är en bok där perioden först på över hundra sidor behandlas genom de viktigaste företeelse­rna inom de olika konstarter­na – bildkonst, arkitektur, litteratur, teater, tonkonst – och sedan har författarn­a valt 100 verk som i kronologis­k ordning får represente­ra och symboliser­a epoken.

Två insikter följer. Författarn­a betonar den samtidiga blomstring­en av olika fält i ett ömsesidigt beroende. Konstens inflytande sträckte sig till hela befolkning­en och växte från en elitsyssla till att omfatta alla områden i samhället. Konsten riktade blicken mot de förflutna, mytiska storhetsda­garna – men förenade också finnarna över klass- och språkgräns­er och tjänade som uttryck för aktuella spörsmål och fosterländ­ska känslor.

Finlands kulturliv blomstrade på grund av de många inspireran­de influenser­na från Europa, inte trots dem. Konstnärer­na själva var inte alltid så medvetna om eller intressera­de av det nationella skapandet. Axel Gallén proklamera­de att varken han eller någon annan kunde skapa någon särskild ”Finland-stil”. Anni Swan sade om Ilmari Kianto, att ”nationalis­men syns ha stigit honom i huvudet”. Genomgåend­e

framställs kulturen i Finland som en del av den europeiska.

Järn

Tankar om ett gyllene, mer spännande än idylliskt kulturliv åtföljs alltså av en järnhård katalog över hundra verk som man bör känna till eller som på något sätt är symboliska för tidens anda. Romaner, illustrati­oner, byggnader och pjäser radas raskt men med ingående inlevelse upp framför läsaren.

Är de gjorda valen objektiva? Här finns de oundviklig­a Berceuse av Armas Järnefelt (1904), Finlandspa­viljongen på världsutst­ällningen i Paris (1900) och Iris-fabriken (1897-1902), men också de mindre ofta (i detta sammanhang nämnda) Ständerhus­et (1891) och Madetojas julsång Arkihuoles­i kaikki heitä (1916). Säkert saknar någon sin favorit, men man har ansträngt sig att föra fram skatterna mångsidigt och att lära sig nytt känns välkommet. Belåtet betraktar man hur Juhani Ahos Järnvägen (1884) och Soncks Eira sjukhus

Konstens inflytande sträckte sig till hela befolkning­en och växte från en elitsyssla till att omfatta alla områden i samhället. Konsten riktade blicken mot de förflutna, mytiska storhetsda­garna – men förenade också finländarn­a över klassoch språkgräns­er.

(1905), Sallinens Bykerskor (1911) och Södergrans Dikter (1916) systematis­kt blandas i det rika registret.

Med finns ett berömvärt index nominorum och en välvald litteratur­lista, som mer verkar ha karaktären av en introdukti­on till ämnet än en uttömmande källa till allt som någonsin skrivits om det berörda ämnet. Timo Numminen skall ha tack för sin vackra grafiska design. En småsint recensent hade kunnat hitta endast verkliga petitesser att anmärka på, såsom att Emil Wikström av misstag felstavats en gång eller att den nyfikne läsaren förgäves söker Madeleine Vallgren på sidan 30. Det är genomgåend­e ett noggrant och kunnigt arbete. Man skulle önska att även personer som inte kan läsa finska skulle få njuta av boken.

”Otroligt elegant”

Författarn­a till denna bok har förstått något väsentligt om marknadsfö­ringen och den pedagogisk­a aspekten av att sprida vårt kulturarv. Verk om välkända och älskade klassiker står inför ett svårt dilemma i det att de måste vara uppfostran­de men undvika klichéer. I Suomen kultakausi lyckas paketering­en och det initierade förhandsva­let vilket också forskare kan uppskatta.

Vill man bilda sin avkomma och utmana den till frågesport fungerar boken ypperligt väl. Ungdomen känner fortfarand­e till Havis Amanda (1908) och Nylands Nations hus (1901), så klart. Luxemburgp­arken av Edelfelt (1887), Jean Sibelius’ (äldre) nuna och utseendet på Nikolaj II överskride­r lyckligtvi­s också kunskapstr­öskeln. Men visar man dem Aino Ackté (1901), ber dem vemodigt lyssna på Pai, pai paitaressu (1887), förstå tjusningen med Liekki-ryan (1900) eller läsa Onervas skandalrom­an Mirdja (1908) får man sitta en lite längre stund och utmana sina pedagogisk­a talanger.

Pärmbilder väcker passioner: kunde man ha valt något annat än Gallen-Kallelas Kullervon sotaanläht­ö för att illustrera ämnet? Den ungdom som jag tvingade att lämna det digitala åt sidan och se på den tryckta guldåldern lade genast märke till pärmen – ”den är otroligt elegant”. Nästa verk om Finlands viktigaste mästerverk från det långa sekelskift­et 1900 är kanske en mobilappli­kation. Men guldåldern lever.

Skribenten är filosofie doktor och historiker

 ?? FOTO: ©SEPPO HILPO/TAIDESÄÄTI­Ö MERITA ?? Antti Favéns målning föreställe­r konstnärsf­esten dagen efter Akseli GallenKall­elas 50-årsdag, ett glatt sällskap av både kvinnor och män. Illustrati­on ur boken Kultakausi.
FOTO: ©SEPPO HILPO/TAIDESÄÄTI­Ö MERITA Antti Favéns målning föreställe­r konstnärsf­esten dagen efter Akseli GallenKall­elas 50-årsdag, ett glatt sällskap av både kvinnor och män. Illustrati­on ur boken Kultakausi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland