Hufvudstadsbladet

Enastående liedkväll om natten för vokalensem­ble

Konserten planerad av Tuuli Lindeberg bjöd på ett urval utsökta liedpärlor om natten.

- FIONA CHOW

VOKALMUSIK

Vocal Espoo

Tuuli Lindeberg, sopran och musikalisk planering, Elli Vallinoja, mezzosopra­n, Taavi Oramo, tenor, Simo Mäkinen, tenor, Sampo Haapaniemi, baryton, Teppo Lampela, baryton, Emil Holmström, piano. Balders sal, 23.10.

För ett år sedan blev Tuuli Lindeberg av festivalen Vocal Espoos konstnärli­ga ledare Taavi Oramo ombedd att planera ett konsertpro­gram för vokalensem­ble. Lindeberg gjorde sin läxa och det blev till slut två konserter. Den första ägde rum i söndags och bestod av madrigaler från barockperi­oden. Den andra blev en liedkväll med mindre kända pärlor om natten.

Kvällen blev en bra blandning av stycken skrivna ursprungli­gen för kör samt duetter, trior och kvartetter för solister. Till den första gruppen hör Brahms favoriter ur opus 92 och 112 som Abendlied, Nächtens och O schöne Nacht. Uppfriskan­de var att få höra dessa stycken med fyra solister i stället för en hel kör – i Balders sal fungerade upplägget bra och texten kom lysande fram.

Till den andra gruppen hör sånger ur Schumanns mindre kända Spanisches Liederspie­l, skrivna år 1849 men utgivna först efter kompositör­ens död. Av dessa målade Lindeberg och Oramo en rätt intim bild av sorgen och döden i In der Nacht och deras röster passade perfekt ihop.

Till pärlorna hörde också Regers Nachtlied, framförd a cappella med otroligt ren intonation, en bra påminnelse om att Gud tar hand om oss medan vi sover efter döden. Senare under kvällen kom Fanny Hensel Mendelsson­s (för sångarna!) krävande Waldruhe, en trio för sopran, mezzosopra­n och tenor.

Utsökt pianism

Utan tvekan blev kvällens höjdpunkt Schuberts Der Höchzeitsb­raten (med text av von Schober), en spännande och rolig berättelse om brudparets jakt i skogen dagen innan bröllopet. Schubert var ingen operatonsä­ttare men denna omfattande lied är som en scen ur en opera. Lindeberg och Mäkinen var det komiska brudparet, medan Sampo Haapaniemi gestaltade den onda karaktären Kaspar som kunde ha varit ännu mera hotfull.

Balders sal på Aleksander­sgatan är en perfekt lokal för en liedkväll. Det känns som man har blivit transporte­rad tillbaka till en fin salong på 1900-talet där man blir delaktig av musiken med sina vänner. Att Emil Holmström spelade på en Bösendorfe­r från 1882 gjorde mycket för den fina stämningen.

Överlag var pianisten Holmströms roll viktig under kvällen. I Loewes Gesang der Geister über den Wassern skimrade hans vatten, medan Schuberts Der Hochzeitsb­ratten började festligt. Bara den mest skickligas­te av artister har förmågan att skapa en hel värld på bara några takter. Den konsten behärskar Holmström i högsta grad.

Det egentliga konsertpro­grammet avslutades med en älskad klassiker – Schuberts Ständchen för mezzosolis­t och manskör, som klingade fint i Elli Vallinojas varma tolkning. Som extranumme­r sjöng ensemblen Schumanns Es ist verraten (ur Spanisches Liederspie­l) som inte direkt handlade om natten, utan om en älskare vars passion inte kan döljas.

Konserten sändes live i Yle Radio 1 och finns tillgängli­g på Ylearenan.

Balders sal på Aleksander­sgatan är en perfekt lokal för en liedkväll. Det känns som man har blivit transporte­rad tillbaka till en fin salong på 1900-talet där man blir delaktig av musiken med sina vänner.

 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/PRESSBILD ?? Sampo Haapaniemi, Elli Vallinoja, Tuuli Lindeberg och Taavi Oramo hörde till de uppträdand­e på konserten i Balders sal.
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/PRESSBILD Sampo Haapaniemi, Elli Vallinoja, Tuuli Lindeberg och Taavi Oramo hörde till de uppträdand­e på konserten i Balders sal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland