Hufvudstadsbladet

Ett sällsamt liv

-

Hjördis Sundblom är en av de mest fascineran­de kvinnor jag har mött under mitt journalist­liv. När jag träffade henne första gången hade hon nyligen återvänt till Åland efter ett helt yrkesliv i USA. Hon bodde i en solig lägenhet vid Norra gatan i Mariehamn. Jag mötte en kvinna med fin hållning och vackert hår, hon förde sig och talade som en dam av värld (som min mormor skulle ha uttryckt det). Inför intervjun hade jag tagit reda på en del om henne. Jag vet inte vad jag hade väntat mig, men knappast denna stiliga världsdam.

Hjördis föddes 1920 och växte upp i ett torp i skärgårdsk­ommunen Föglö. Hon fick tidigt lära sig att hjälpa till med sysslorna i hemmet och jordbruket. Hennes skolgång kom att inskränkas till fyra år i folkskola. När hon fyllde femton och hade konfirmera­ts ansågs hon vuxen och skulle försörja sig själv. Hon började som piga hos ett par familjer i Stockholm.

Två år senare tog hon ångbåten från Göteborg till New York, där hon hade en moster som bekostade resan och ordnade jobb. Hjördis var sjutton år, hon hade ingen aning om vad som väntade, hon kunde inte språket. Hon fick börja som kökshjälp hos en Ålandsbörd­ig kokerska i ett stort hushåll hos en rik familj med flera residens. Det var en omtumlande erfarenhet. Hjördis fick ett eget rum, vilken lyx! Hon lärde sig engelska och hur det gick till i den fina världen.

Efter fem år i köket beslöt hon att ta steget ut i salongerna. Det var lättare sagt än gjort. Hon måste träna i mindre familjer, lära sig duka, servera, uppträda diskret, finnas till hands utan att synas eller störa. Till slut lyckades det.

Hon fick arbete som ett slags hovmästare i en familj Vanderbilt, som hörde till Amerikas förmögnast­e och mest berömda släkter. Familjen hade åtta residens som man flyttade mellan och en tjänarstab på sextio personer. Där fick hon se rader av kändisar, från presidente­r till filmstjärn­or. Två celebritet­er som gjorde intryck på henne av motsatta anledninga­r var Grace Kelly, 1950-talets stora stjärna i Hollywood, och deckarförf­attaren Agatha Christie. Grace var uppklädd till tänderna i en dyrbar kreation, Agatha kom lufsande i en svart säckig klänning och korviga strumpor.

Hjördis beslöt efter sina år hos rika och berömda familjer att utbilda sig till fysioterap­eut. Det var en utmaning som kostade möda och tårar. Men (naturligtv­is) klarade hon uppgiften och fick jobb på ett stort sjukhus i New York. Där blev hon kvar tills hon 1987 gick i pension och återvände till Åland.

Från Mariehamn flyttade hon småningom till äldreboend­et på hemön Föglö. 2004, vid 83 års ålder, gav hon ut sina memoarer. För en tid sedan ingick hennes dödsannons i den åländska lokalpress­en. Hjördis Sundblom blev 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland