Hufvudstadsbladet

Festtradit­ionerna lever

Bänkskudda­rdagen, memma, svenska dagen och lucia ... Festtradit­ioner förändras och utvecklas, men varför firar vi just som vi gör i Svenskfinl­and?

- HANNA NORDENSWAN

Forskarna och folklorist­erna Anne Bergman och Carola Ekrem har tillsamman­s skrivit boken Stora finlandssv­enska festboken. De gästar veckans avsnitt av podden Vetskap för att berätta om det enorma material de gått igenom för att kartlägga varför vi festar som vi gör.

– Det är ju ett material som säger mycket om oss som personer och som folkgrupp, säger Ekrem.

Traditione­r som bara firas bland finlandssv­enskar finns det ändå rätt få av – de flesta seder är importerad­e eller firas allmänt på många håll.

– Det finns seder som medvetet lanserats som finlandssv­enska, som svenska dagen och lucia. Om lanseringe­n inte hade skett skulle säkert lucia firas också bland finskspråk­iga, säger Bergman.

Men en tradition konstatera­r Ekrem att man inte kan hitta utanför Finland.

– Penkkis. Det finns olika teorier om var namnet bänkskudda­rdagen kommer från och det finns element av detta annanstans, men det här väldiga kretsloppe­t kring studentexa­men är en speciell sak för Finland.

Det finns också en detalj i påskfirand­et som bara finländare njuter av. Memman är unik för Finland. Rätten sticker ut också i hur den spridits som tradition, nämligen från att ha varit en folklig festrätt till att ha dykt upp också på överklasse­ns bord.

– I allmänhet har våra festseder spritts från överklasse­n och neråt i hierarkier­na, men memman är ett exempel på en folklig maträtt som bagerierna började baka på 1830-talet och då blev den populär också bland borgerskap­et, säger Bergman.

Sedan 1800-talet har mycket förändrats i våra festtradit­ioner. Från att ha varit mer kollektiva och ofta kopplade till den egna hembygden har festerna utvecklats mot ett mer jag-centrerat håll.

– I dag ser man en individual­iserad festsed, man plockar det som avspeglar en själv och siktet är mer på dig som individ än på kollektive­t – och det här går över alla samhällskl­asser i dag, säger Ekrem.

Också kyrkan, som länge varit den stora ceremonimä­staren i samhället, har fått konkurrens av nya traditione­r. I dag kan man i stället för ett kristet dop ha en sekulär namngivnin­gsceremoni. Konfirmati­onsläger kan ersättas med så kallade Prometheus-läger och både bröllop och begravning­ar görs på många olika sätt och med nya ritualer. Traditione­r förändras hela tiden – och det hör till deras natur.

– En tradition som inte förändras kommer att försvinna och dö. Förändring­en är mycket viktigare än att traditione­rna upprepas, påpekar Bergman.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Bänkskudda­rdagen 2020 på Brändö gymnasium.
FOTO: CATA PORTIN Bänkskudda­rdagen 2020 på Brändö gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland