Hufvudstadsbladet

Smältande glaciärer avslöjar unika fynd

Alpernas glaciärer smälter allt mer. ”Illavarsla­nde” säger glaciärfor­skare – ”spännande” säger arkeologer. För de smältande isarna avslöjar unika fynd som bevarats intakta i tusentals år, fynd som dock snart kan vara borta.

-

Både snömängden och glaciärern­as storlek i alplandet är detta år rekordlåga, visar en färsk studie gjord av det schweizisk­a glaciärcen­tret GLAMOS.

Hela 2 procent av glaciärern­as volym har försvunnit enbart under 2020 visar studien. Minskninge­n är i linje med utveckling­en de senaste tio åren men takten bör ändå ses som ”mycket illavarsla­nde” enligt studieförf­attaren Matthias Huss.

– Det är snäppet lägre än de senaste tre åren, då vi såg extremt höga temperatur­er, men det är ändå mycket massa som gått förlorad, säger forskaren och lägger till att 2 procent ”verkligen är en hel del”.

Studien visar att snötäcket på Alpernas största glaciär Aletsch nu är det tunnaste sedan observatio­ner påbörjades för nästan hundra år sedan.

Tidigare studier visar att 95 procent av alpernas 4 000 glaciärer kan ha försvunnit inom de kommande hundra åren.

Det som göms i snö

De krympande isarna är dock inte endast av ondo. Smältninge­n har nämligen skapat nya unika möjlighete­r vad gäller arkeologi.

Tidigare trodde arkeologer att förhistori­ens människor undvek de svårframko­mliga glaciärern­a i Alperna.

En teori som kullkastad­es 1991 när tyska klättrare upptäckte kvarlevorn­a av Ötzi, en man som levde för över 5 000 år sedan och vars kropp bevarats i isen.

Sedan dess har en uppsjö av arkeologis­ka fynd gjorts i Alpernas glaciärer där organiska material så som läder, trä, tyg och växter bevaras i isen på ett unikt sätt.

Tiden knapp

– Det är spännande för vi hittar sådant vi inte hade kunnat hitta under normala utgrävning­ar, säger arkeologen Regula Gubler vars team nyligen hittade en flätad rem av växtfibrer som tros vara nära 6 000 år gammal.

Men tiden är knapp. När föremålen väl tinat fram måste de snabbt tas om hand för att inte förstöras av väder och vind.

– Det är ett mycket kort tidsfönste­r. Inom 20 år kommer de här fynden att vara borta och den här isen kommer att vara borta. Det är lite stressigt, avslutar arkeologen.

❞ Inom 20 år kommer de här fynden att vara borta och den här isen kommer att vara borta. Regula Gubler, Arkeolog

 ?? FOTO: LAURENT GILLIERON/KEYSTONE VIA AP/TT, ARKIVBILD ?? En grupp vandrare korsar Aletschgla­ciären, en glaciär som krymper allt mer.
FOTO: LAURENT GILLIERON/KEYSTONE VIA AP/TT, ARKIVBILD En grupp vandrare korsar Aletschgla­ciären, en glaciär som krymper allt mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland