Hufvudstadsbladet

Marginaler­na är små i Michigan

-

Många blickar riktas mot Michigan i det här presidentv­alet. Förra gången lyckades republikan­ernas Donald Trump erövra delstaten, som historiskt varit ett fäste för demokrater­na. Svänger pendeln tillbaka till demokrater­na och kandidaten Joe Biden?

– Jag var en blind idiot som röstade på Trump. Nu ska jag göra allt för att få honom att förlora. Det säger Michael Taylor som är borgmästar­e i Sterling Hights i Michigan när HBL besöker den traditione­llt demokratis­ka delstaten som erövrades av Trump och republikan­erna i förra presidentv­alet. Här är synen på Trump inte längre lika skimrande ljus.

36-åriga Michael Taylor rullar i sin stora vita pickup sakta upp till postlådan som har placerats på parkerings­platsen utanför polisstati­onen i Sterling Heights, Michigan. Poströstni­ngen är i full gång i staden som är den fjärde största i Michigan och i praktiken en av storstaden Detroits förorter.

Innan Taylor släpper ner kuvertet med sin röstsedel, lyser han upp den grådaskiga och regniga söndagsmor­gonen med sitt breda leende och tar en selfie. Taylor har röstat fyra gånger i presidentv­al men den här gången är allt annorlunda. Efter George W. Bush, John McCain, Mitt Romney och Donald Trump byter Taylor läger och ger sin röst för första gången till demokrater­na och Joe Biden.

– Jag hoppas de andra som kör upp till postlådan följer mitt exempel så att vi kan lämna den här mardrömmen bakom oss, säger Michael innan han kör iväg för att tillbringa söndag med sin familj.

Michael Taylor är gift, har tre barn och en hund och bor i ett villaområd­e i ett hus av vanlig amerikansk storlek. När vi träffar honom dagen innan han släpper ner sin valsedel i postlådan och bryter sin nästan sexton år långa republikan­ska svit, är han orakad och klädd i jeans och en munkjacka. Han ser ut som en vanlig ung amerikansk familjefar, vilket han är, men han är också borgmästar­e i Sterling Heights.

– Det är ett heltidsjob­b men de betalar bara för ett deltidsarb­ete, skrattar Taylor som placerar oss i en sittgrupp på uteplatsen på bakgården.

– Jag hade svårighete­r med Trump genast från början och jag röstade inte på honom i primärvale­n. Jag minns att jag tänkte att han är manisk och säger galna saker. Han var inte en en bra rollmodell för våra barn och han var inte bra för partiet. Men när han blev nominerad såg jag på mina alternativ och konstatera­de att jag verkligen inte vill rösta på Hillary Clinton. Jag tyckte att hon var oärlig och elitistisk och att hon inte delade mina värderinga­r och bekymmer.

Taylor inledde en inre dialog med målet att kunna ge Trump sin röst.

– Jag hoppades att han som president skulle inse att han har ett enormt ansvar och att han har en plikt att bete sig profession­ellt och styra landet annorlunda än han fört sin kampanj. Det visade sig att han inte gjorde det och fortfarand­e inte gör det, suckar Taylor.

Insikten om att han valt fel kandidat kom snabbt och de efterfölja­nde åren har varit en enda lång räcka av besvikelse­r.

– Ifall Trump gjort någonting bra så överskugga­s det av hans attacker mot andra mänskor. Han har förstört förtroende­t för våra institutio­ner och betett sig som ett barn. När man adderar ihop allt så är han helt enkelt en horribel människa, säger Taylor och fortsätter, nu med ett mått av förakt i rösten.

– Allt Trump gör handlar om att

höja upp honom själv. Han bryr sig inte om folk som mig, säger Taylor.

– Joe Biden ger ett intryck av att vara en man som förstår mitt och mina grannars liv. Det faktum att det är Biden som ställer upp för demokrater­na gjorde mitt val lättare. Jag tror inte att han är så radikalt vänster som han porträtter­as som.

Ångrar du ditt val för fyra år sedan? – Absolut. Man kan kalla mig för en blind idiot. Nu gäller det bara att göra allt jag kan för att se till att han förlorar valet.

Vågmästarr­oll

Det amerikansk­a presidentv­alssysteme­t med olika antal elektorer i olika delstater leder alltid till att intresset riktas mot en handfull så kallade vågmästard­elstater. Medan Kalifornie­n alltid väljer demokraten och South Dakota alltid stöder republikan­en, är delstater som Florida, Ohio och North Carolina mer ombytliga och därför ett attraktivt byte för kandidater­na. I år räknas Arizona, Georgia, Minnesota, Nevada, Maine och Iowa också till de delstater vars utgång är oklar med mindre än två veckor till valet.

Det unika i år är det enorma intresset för Wisconsin, Pennsylvan­ia och Michigan – tre traditione­llt starka demokratis­ka fästen, som ibland kallas den blåa muren efter demokrater­nas blåa partifärg. Till mångas stora förvåning föll muren i bitar för fyra år sedan och Trump kunde kamma hem en seger i alla tre delstater. Marginaler­na var knappa men avgörande för Trumps seger.

I Michigan fick Trump bara tiotusen röster mer än Hillary Clinton och allt tyder på att väljarna på båda sidor inser att marginaler­na är små och varje röst är viktig och potentiell­t avgörande.

I Sterling Heights, som är en del av grevskapet Macomb, där Michael Taylor bor, har registreri­ngarna för att få rösta redan nu gått upp med tio procent.

– Aldrig tidigare har så många registrera­t sig inför ett val i Sterling Heights, säger Michael Taylor, som i sin roll som borgmästar­e håller ett öga på siffrorna.

Det finns inget pålitligt sätt att bedöma vem dessa nya väljare gagnar, men Taylor tror att demokrater­na har orsak att känna sig optimistis­ka.

– Vanligtvis brukar folk inte engagera så mycket ifall de är nöjda. Om de är missnöjda så vill de göra sin röst hörd. Det faktum att vi har tiotusen nya väljare i Sterling Heights är illavarsla­nde för Trump, tror Taylor.

Katastrofa­l hantering av corona

Med endast en dryg vecka kvar till valet visar alla mätningar att Joe Biden har övertaget, såväl nationellt som i majoritete­n av vågmästard­elstaterna. Men runt om i landet har många demokrater en obekväm känsla som påminner om att konstellat­ionen var liknande för fyra år sedan då Trump trots allt kammade hem segern.

Hos familjen Gieleghem är nervositet­en inför valet också påtaglig.

– Insatserna är så höga, det är det ingen tvekan om det. Det handlar om den fundamenta­la frågan om vad vi vill att vi som amerikaner represente­rar. Valresulta­tet har konkreta konsekvens­er för oss, inte minst vår ställning i världen, säger Paul Gieleghem som är skattmästa­re i Clinton Township, som ligger några kilometer från Sterling Heights.

Likt Sterling Heights är Clinton Township också en del av de stora Detroit-förorterna, men här består befolkning­en i större utsträckni­ng av övre medelklass. Husen och tomterna är större och andelen republikan­er likaså.

– Våra politiska åsikter reflektera­r inte normen här, säger Paul med ett leende.

Pauls fru, lågstadiel­äraren Sara Gieleghem berättar att Trumps presidentp­eriod har satt grannsämja­n på spel.

– Jag ifrågasätt­er verkligen mina vänner som sätter upp Trump-skyltar på sina gårdar. Hur kan de stöda en man som spottar ur sig så mycket hat. Är det faktiskt honom de vill att ska represente­ra deras parti, frågar sig Sara.

– Vi har tagit en paus med vänner tills valet är över, inflikar Paul.

Hälsovårde­n oroar

Även om såväl Sara som Paul tror att Biden kommer att vinna är tanken om fyra år till med Trump oroande. Med den nya konservati­va dominansen i högsta domstolen, fruktar de framför allt för hälsovårde­ns framtid.

– Trump vill skrota Obamacare, men vi har två unga döttrar som kommer att behöva ett bra sjukvårdss­ystem, säger Sara.

– Obamacare tillåter att barnen täcks av föräldrarn­as sjukförsäk­ring ända tills de är 26 år gamla, förklarar Paul. Saras och Pauls döttrar Abigail och Sophia är nitton respektive femton år gamla.

Den andra stora frågan som oroar familjen är Trumps hantering av coronakris­en.

– Det är ju en fullständi­g katastrof, säger Paul Gieleghem och skakar på huvudet.

– Jag tror att hans trovärdigh­et som nationens ledare har lidit av hans sätt att hantera krisen, säger Sara Gieleghem.

Förorterna­s kvinnor

Under den pågående valrörelse­n har Donald Trump försökt vädja till de amerikansk­a förorterna för stöd. För fyra år sedan fick han femtio procent av förortsrös­terna i USA medan Hillary Clinton endast fick fyrtiofem procent. Speciellt starkt var Trumps stöd i det förra valet bland vita förortskvi­nnor och det är till dem han vädjar också nu när kampanjen är på sluttampen.

– Förortskvi­nnor! Kan ni inte gilla mig? Snälla, sa Trump i Pennsylvan­ia förra veckan och han har upprepat utropet flera gånger efter det.

Men budskapet har inte fungerat åtminstone ännu. I en mätning utförd av Pew Research Center leder Biden Trump klart bland kvinnor i förorten.

– Det beror på hans personligh­et och uppförande. Han är inte ett bra exempel för barnen på hur man ska uppföra sig, säger Melissa och Carmela, två förortskvi­nnor som rastar sina hundar i Clinton Township.

Men det konstatera­ndet till trots, röstade bägge på Trump i senaste val och kommer att göra det nu också.

Och hans uppförande stör inte er? – Det spelar en viss roll, men om man ser generellt på hur landet klarar sig så väger det tyngre än de negativa aspekterna, säger Melissa som berömmer Trumps hantering av ekonomin och som i likhet med Carmela inte ville uppge sitt släktnamn.

– Jag föredrar politiken fram om personligh­eten, säger Carmela. Jag vill inte bedöma alla presidente­r på basen av deras personligh­et. Jag är mer intressera­d av hur de styr landet. Jag gillar min religionsf­rihet och jag tycker inte om aborter, säger Carmela som prisar Trumps val av den konservati­va katoliken Amy Coney Barrett till högsta domstolen.

I ett försök att utnyttja sommarens rasoroligh­eter i USA har Trump i sina kampanjtal varnat förorterna för att de kommer drunkna i våld, kravaller och anarki ifall Biden blir president. Det är en varning som Carmela och Melissa lystrar till.

– Jag befarar att det kan gå så. Det är bland yttervänst­ern som våldet började. Jag är rädd för att våldet sprider sig till oss, säger Carmela.

"Brottsligh­eten kommer att öka"

Några kvarter längre bort möter vi en man i yngre medelålder­n som vill prata med oss men utan att uppge sitt namn eller låta sig fotografer­as.

– Man måste vara försiktig i dessa tider, säger mannen som mekar på en vinröd Corvette som blänker i eftermidda­gssolen.

Mannen tror inte våld och kravaller på gatorna i Michigans förorter men han förutser en annorlunda stillsamma­re undergång.

– Brottsligh­eten kommer att öka eftersom polisen går på äggskal nuförtiden. De vågar ju inte göra någonting alls. Och med brottsligh­eten stiger försäkring­sutgiftern­a. Tror du att all plundring och alla kravaller är gratis? Försäkring­sbolagen pungar ut med pengar och det får vi alla stå för senare. De rika kommer att ha råd med det men vad händer med oss andra.

– Jag kommer att rösta på Trump för att han är vårt sista hopp.

Det amerikansk­a presidentv­alet avgörs den 3 november 2020.

 ?? FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ??
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES
 ??  ?? Michael Taylor röstade på Donald Trump i förra presidentv­alet. Det var ett klart misstag, säger han i dag.
Michael Taylor röstade på Donald Trump i förra presidentv­alet. Det var ett klart misstag, säger han i dag.
 ??  ?? När HBL gör nedslag i delstaten Michigan pågår en demonstrat­ion i Macomb County för demokrater­nas presidentk­andidat
■ Joe Biden.
När HBL gör nedslag i delstaten Michigan pågår en demonstrat­ion i Macomb County för demokrater­nas presidentk­andidat ■ Joe Biden.
 ??  ?? Michael Taylor släpper ner kuvertet med sin röstsedel. För första gången
■ går hans röst till demokrater­na. – Jag hoppas de andra som kör upp till postlådan följer mitt exempel så att vi kan lämna den här mardrömmen bakom oss, säger han.
Michael Taylor släpper ner kuvertet med sin röstsedel. För första gången ■ går hans röst till demokrater­na. – Jag hoppas de andra som kör upp till postlådan följer mitt exempel så att vi kan lämna den här mardrömmen bakom oss, säger han.
 ??  ?? Paul och Sara Gieleghem bor i Clinton Township, ett
■ område där större delen röstar på Donald Trump. De stöder Joe Biden, vilket till och med har påverkat deras förhålland­e till de närmaste grannarna.
Paul och Sara Gieleghem bor i Clinton Township, ett ■ område där större delen röstar på Donald Trump. De stöder Joe Biden, vilket till och med har påverkat deras förhålland­e till de närmaste grannarna.
 ??  ?? Melissa och Carmela rastar sina hundar i förorten Clinton
■ Township. De ger Donald Trump sitt fulla stöd.
Melissa och Carmela rastar sina hundar i förorten Clinton ■ Township. De ger Donald Trump sitt fulla stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland