Hufvudstadsbladet

Nicole Kidman i hetluften

Om mord och otrohet i Manhattans privilegie­rade kretsar, handlar Susanne Biers läckra och fängslande psykologis­ka thrillerse­rie The undoing. Bara att se Nicole Kidman och Hugh Grant spela mot varandra vill man inte missa.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

I dag är det premiär för Susanne Biers tv-serie The Undoing. I huvudrolle­n ses Nicole Kidman som Grace Fraser, en psykoterap­eut med skarp blick för andras relationer men blind inför sin egen.

DRAMASERIE

The undoing

★★★★☆

6 delar på HBO Nordic från den 26.10 (5 delar erbjöds för förhandsti­tt). Regi: Susanne Bier. Manus: David E. Kelley efter Jean Hanff Korelitzs roman You should have known. I rollerna: Nicole Kidman, Hugh Grant, Édgar Ramírez, Noah Jupe, Lily Rabe, Noma Dumezweni, Sofie Gråbøl, Matilda De Angelis, Ismael Cruz Córdova, Donald Sutherland.

Introt till Susanne Biers The undoing anlägger tonen: till låten Dream a little dream ses en rödlockig liten flicka i en drömsk och romantisk sekvens. Idyllen spräcks av hotfulla glimtar av blod som skvätter, mörka skuggor, bubblor som brister.

Det är fråga om en psykologis­k thriller som skickligt håller upp spänningen, åtminstone genom de fem delar som erbjöds för förhandsvi­sning.

Serien påminner om Big little lies (också HBO), som även den utspelade sig i liknande miljöer – men på västkusten – och kretsade kring en mordgåta. Att The undoing därtill har ett liknande flyt och sug i berättande­t – trots att den inte är lika suverän som Big little lies – är ingen tillfällig­het: manusförfa­ttaren David E Kelley är densamma.

Det perfekta livet

Det hela inleds med familjen Frasers morgonbest­yr i en stor och elegant våning på Manhattan. Graces (Nicole Kidman) expertis är människokä­nnedom. Hon är psykoterap­eut med egen mottagning där hon levererar skarpsynta iakttagels­er av sina klienters relationer. Maken Jonathan (Hugh Grant) gör sin insats för mänsklighe­ten som barncancer­läkare, och är därtill begåvad med vinnande charm. Ett par ingen kan misstänka för något ont. Den violinspel­ande tonårssone­n Henry (Noah Jupe) går i dyr privatskol­a.

Livet lunkar på, äktenskape­t verkar harmoniskt, de kan prata med varandra, åtminstone hon pratar. Men under ett planerings­möte inför ett insamlings­evenemang till förmån för skolan (för att trygga mångfalden heter det, inkluderan­de som man är) möter Grace Elena (italienska Matilda De Angelis), en passivt aggressiv ung kvinna vars son går på skolan trots att familjen är av en lägre samhällskl­ass. Kvinnan beter sig märkligt utmanande inte bara under mötet, utan också när Grace stöter på henne på tumanhand. Det är något mystiskt med henne, hon verkar inte vara riktigt som hon ska.

Otrohet och mord

The undoing är en otrohetshi­storia dragen till sin spets i New Yorks överklassk­retsar. Det handlar om rika och privilegie­rade människor som blir trängda. Än en gång är det familjeidy­llen som hotas, av splittring, lögner, hemlighete­r – och av något alldeles förfärligt som med tanke på de högprofile­rade kretsarna väcker stort medialt intresse. Temat är tillit, vem man kan lita på, och intrigen bjuder skickligt på branta vändningar. Snart blir tillvaron ett gungfly inte bara för Kidmans huvudperso­n utan också för tittaren.

Serien i regi av Susanne Bier andas lyxig kvalitet, skickligt berättande och högklassig­t skådespele­ri. Det är spännande utan att vara explicit våldsamt. New York är därtill underbart närvarande, och Kidmans rödlockiga hårman matchas effektfull­t med kläder i vackra färger.

Slutet kritisk punkt

Bara att se Nicole Kidman och Hugh Grant spela mot varandra som äkta par är något man inte vill missa. Som Kidmans förmögne pappa ses veteranskå­despelaren Donald Sutherland.

Skådespela­rensemblen är internatio­nell på ett sätt som tyder på att serien siktar in sig på en större publik än den engelskspr­åkiga. Den spansktala­nde publiken lockas med Édgar Ramírez (The Assassinat­ion of Gianni Versace) i rollen som polis, och danska Sofie Gråbøl (Brottet) ses som åklagare.

Retsamt nog erbjöds inte sista delen för förhandsti­tt. Slutet är den kritiska punkten för thrillers; utmaningen är att knyta ihop intrigen på ett både överraskan­de och rimligt sätt. Som i alla goda thrillers engageras tittaren även här att spekulera i vem som är skyldig. Själv gissar jag på en person som ännu inte framstått som misstänkt i handlingen, detta med anledning av en krok som tidigare slängts ut men aldrig halades in igen. Men jag har gärna fel och blir överraskad. Är slutet däremot inte trovärdigt rasar allt, även det höga betyget.

❞ Som i alla goda thrillers engageras tittaren även här att spekulera i vem som är skyldig. Själv gissar jag på en person som ännu inte framstått som misstänkt i handlingen.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKOTAVERN­ISE.COM ?? ■ Nicole Kidman och Hugh Grant, ett äkta par med problem på promenad i New York.
FOTO: NIKOTAVERN­ISE.COM ■ Nicole Kidman och Hugh Grant, ett äkta par med problem på promenad i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland