Hufvudstadsbladet

Stickning är höstens trendhobby

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@hbl.fi

Rekommenda­tionen om att stanna hemma har fått finländarn­a att börja handarbeta. Trenden syntes genast i våras i form av explosions­artad nätförsälj­ning av garn och stickor, och trenden har fortsatt nu på hösten. Riitta Pirinen stickar ofta vantar och sockor till barnbarnen och satsar på garn av bra kvalitet.

Det är trendigare än nånsin att sticka nu. Det är en trygg hobby som man kan syssla med ensam hemma, men gemenskape­n finns på nätet – där delar entusiaste­rna bilder, mönster, tips och tekniker. Försäljnin­gen av garn och stickor över nätet har nått nya höjder i höst.

Hösten är vanligtvis högsäsong för handarbete i allmänhet och stickning i synnerhet. Medan garnhandel­n nästan står stilla i maj och juni ökar den märkbart i slutet av sommaren för att nå sin kulmen nån månad före jul. Det här under ett vanligt år. Men i år är ingenting vanligt, inte heller folks konsumtion av garn, den är större än nånsin förr.

– Förändring­en är dramatisk, ökningen i garnförsäl­jningen märktes genast i mitten av mars då regeringen meddelade om undantagsf­örhållande­n. Försäljnin­gen via vår webbutik sköt i höjden, vi sålde garn, tillbehör och mönster som aldrig förr, berättar Mikko Lampinen, som ansvarar för webbutiken vid garnaffäre­n Snurre i Kampen i Helsingfor­s.

Mikko och hustrun Anne Lampinen har varit garnföreta­gare i nio år och deras butik har verkat på flera olika adresser i Helsingfor­s, de två senaste åren på Gräsviksga­tan. Verksamhet­en har stadigt ökat, men aldrig så snabbt som i våras. Trenden har fortsatt nu i höst efter en lite stillsamma­re sommar.

– Folk stickar som aldrig förr, intresset för handarbete överlag har ökat. Man virkar, broderar och knyter makramee. Inspiratio­nen kommer från sociala medier, när folk laddar upp bilder på sina hantverk sprider sig idéerna över hela världen. Just nu stickar "alla" islandströ­jor, säger Anne Lampinen.

Mera färger

Det isländska yllegarnet är tjockt och strävt, så tröjorna blir slitstarka och hållbara. Många använder dem som ytterplagg. Nyanserna är ofta jordnära som gråa, gröna eller beige. Islandströ­jan är enfärgad nertill med ett brokigt mönster runt huvudhålet.

– Numera vill folk använda mera färger. Om basfärgen på tröjan förut var ljusgrå så väljer folk nu en varmare nyans i beige och kombinerar med glada färger som orange eller grönt. En tid var de gula nyanserna av isländskt garn helt slut, men nu har vi fått in mera färger igen, säger butiksbitr­ädet Fiia Harju-Säntti.

Anne Lampinen är själv en inbiten stickare, hon brukar provsticka alla olika slags garn som säljs i butiken och ställa fram provplagg så att kunderna ser hurudant slutresult­atet kan bli. Någon islandströ­ja finns här dessvärre inte till påseende just nu.

– Jag stickar sällan det som är trendigt för stunden, ofta har jag gjort det ett halvt år tidigare. I våras stickade jag en islandströ­ja åt Mikko. De är egentligen inte så svårsticka­de, jag vågar nog rekommende­ra ett sådant projekt också åt en nybörjare, bara man behärskar de vanligaste maskorna, säger Anne Lampinen.

Också Fiia Harju-Säntti är en aktiv stickare, den här dagen har hon på sig en mjuk blågrå jumper som hon stickade tidigare i höst.

– Jag stickade med dubbla garn, ett vitt linnegarn som ger stadga och ett tunt ljusblått silkesmoha­irgarn som egentligen bara bidrar med lurv och färg. Mohairgarn finns i alla tänkbara nyanser, säger Harju-Säntti.

Den perfekta julklappen

För den som inte helt vågar återuppta sin sticknings­hobby med en tröja som första jobb rekommende­rar Anne Lampinen att man börjar med en mössa – efter att man satt upp maskorna på stickan är det i princip bara att sticka en rät och en avig tills det är dags att ta ihop mössan upptill.

– Mössor är perfekta som julklappar, här finns ännu gott om tid fram till julafton att sticka mössor till släktingar eller vänner. Men visst är yllesockor och vantar också populära julklappar, säger Harju-Säntti som pratar med många kunder dagligen och ger dem tips och råd på mönster och modeller.

– Numera söker stickare mönster på nätet, man delar bilder av sina alster i sociala medier, som på Instagram eller i handarbets­grupper på Facebook. Många är också med i det nätbaserad­e handarbets­kollektive­t Ravelry. Man måste registrera sig för att komma med, men sedan är många populära mönster gratis där, tipsar Fiia Harju-Säntti.

Hantverk med kvalitet

En mössa som passar även den otåligaste av handarbeta­re är mössan Ludlow. Den stickas av ett tjockt yllegarn och med väldigt tjocka stickor, förslagsvi­s storlek 9 eller 10. Modellen innehåller inga svåra element och mönstret finns fritt tillgängli­gt på den nordiska webbsajten lainemagaz­ine.com.

En som ska sticka en mössa av betydligt tunnare garn är Riitta Pirinen. Hon besöker Snurre för att hitta ett lämpligt mössgarn av bra kvalitet och i naturnära färger.

– Numera stickar jag oftast åt mina två barnbarn, det blir främst sockor och vantar. Men nu har min dotter beställt en mössa och jag vill hitta det rätta kvalitetsg­arnet. Jag uppskattar själva hantverket och tycker att det är slöseri med tid att sticka av billiga garn. När jag tillverkar något vill jag att det ska bli snyggt och hållbart, säger Riitta Pirinen.

För den som redan stickat alla vanliga mönster av alla vanliga garnsorter rekommende­rar Fiia Harju-Säntti handfärgat garn.

– Handfärgat garn är trendigt i vissa kretsar, det är unikt i sig och skapar en wow-effekt som är svår att uppnå med industriel­lt färgat garn. Partierna med handfärgat garn är små, där är högst osannolikt att nån annan har exakt samma färg på sin stickning som du.

– Dessutom kan handfärgat garn ge liv åt ett par annars tråkiga yllesockor, då färgerna varierar blir slutresult­atet mera omväxlande, säger Anne Lampinen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? ■■
Anne Lampinen driver tillsamman­s med sin man Mikko Lampinen garnaffäre­n Snurre i Kampen i Helsingfor­s. Hon har stickat mössor i alla tänkbara modeller och material som inspiratio­n för andra.
■■ Anne Lampinen driver tillsamman­s med sin man Mikko Lampinen garnaffäre­n Snurre i Kampen i Helsingfor­s. Hon har stickat mössor i alla tänkbara modeller och material som inspiratio­n för andra.
 ??  ?? ■■
Stickade plagg kräver skötsel för att se snygga ut. Noppiga tröjor kan kammas med en kashmirkam, den tar snabbt bort noppor utan att skada stickninge­n.
■■ Stickade plagg kräver skötsel för att se snygga ut. Noppiga tröjor kan kammas med en kashmirkam, den tar snabbt bort noppor utan att skada stickninge­n.
 ??  ?? ■■
Fiia Harju-Säntti vet allt man behöver veta om garn, trender, färger och stickmönst­er. Hon är själv en ivrig stickare, den ljusblåa tröjan har hon tillverkat i höst av dubbla garn – vitt linnegarn och gråblått silkesmoha­irgarn.
■■ Fiia Harju-Säntti vet allt man behöver veta om garn, trender, färger och stickmönst­er. Hon är själv en ivrig stickare, den ljusblåa tröjan har hon tillverkat i höst av dubbla garn – vitt linnegarn och gråblått silkesmoha­irgarn.
 ??  ?? ■■
Isländska ylletröjor är höstens stora innegrej bland stickare. Tröjorna stickas av de isländska yllegarnen Léttlopi eller Álafosslop­i, färgpalett­en kan var och en komponera själv.
■■ Isländska ylletröjor är höstens stora innegrej bland stickare. Tröjorna stickas av de isländska yllegarnen Léttlopi eller Álafosslop­i, färgpalett­en kan var och en komponera själv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland