Hufvudstadsbladet

Tillbaka till Norden

FSD lyfte upp det nordiska samarbetet vid sin kongress. Det är viktigt och bör få en nytändning efter coronakris­en.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Finlands svenska socialdemo­krater samlas varje år till höstkongre­ss. Veckoslute­ts möte hölls som en videokongr­ess. Två av de 17 motioner som behandlade­s gällde det nordiska samarbetet och behovet av att aktivera och stärka det.

De svensksprå­kiga socialdemo­kraterna i Finland har långa och stolta nordiska traditione­r alltsedan K-A Fagerholms tid. En tät kontakt med övriga Norden balanserad­e länge Finlands behov av väl fungerande relationer österut. Tidigare socialdemo­kratiska rikspoliti­kern Ulf Sundqvist har talat om Kekkonens östpolitik och Fagerholms västpoliti­k via Norden. Fagerholm hade visioner om en nordisk integratio­n och försvarssa­marbete som senare blev verklighet.

På 1980- och 90-talet hörde FSDriksdag­sledamoten Mats Nyby till sin tids största nordister och under 2000-talet blev FSD:s tidigare ordförande och riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta en ledande parlamenta­riker i nordiska sammanhang. .

FSD är alltjämt en kraft inom nordiskt samarbete och utgör en viktig bro mellan moderparti­et SDP och dess nordiska systerpart­ier. Kongressen uttryckte missnöje över hur nordiska frågor nu sköts.

Det är på sin plats att FSD uppmärksam­mar nordiskt samarbete och kräver en skärpning. Visserlige­n kan det till en del också vara lite partipolit­ik för att ge den kära konkurrent­en SFP en känga då partiet har hand om ministerpo­sten med ansvar för nordiskt samarbete. Kritiken kommer dessutom i en motion från ministerns hemkommun Raseborg.

Ministern för nordiska ärenden Thomas Blomqvist borde ha större möjlighete­r än någon av sina föregångar­e att verkligen arbeta aktivt för Norden då sektorn till skillnad från tidigare regeringar nu är ett huvuduppdr­ag för en minister.

“Trots detta arrangeman­g som borde skapa förutsättn­ingar för kraftigare markeringa­r av nordiska samarbetsp­rojekt har det varit tunnsått med dylika fastän skrivninga­rna i regeringsp­rogrammet är utmärkta”, heter det i motionen som FSD godkände vid sin kongress.

Man efterlyser ett ökat samarbete bland annat i stora områden som miljö-, klimat- och energipoli­tik.

Regeringen leds av SDP och FSD uppmanar också sin egen partiledni­ng och ministergr­upp att höja sin profil och aktivera sig i de nordiska frågorna och göra utspel och ta nya initiativ.

En utmärkt chans finns redan de närmaste dagarna. Den här veckan (44) är normalt den nordiska veckan inom politiken. Det blir ändå ingen traditione­ll Nordiska Rådet–session, men däremot kommer många videomöten att hållas.

NR:s presidium, utskott och partigrupp­er kommer alla att hålla möten digitalt och dessutom blir det videomöten mellan de nordiska statsminis­trarna och sju separata fackminist­ermöten.

Det finns minsann möjlighete­r att blåsa nytt liv i det goda nordiska samarbetet som nu, förhoppnin­gsvis bara tillfällig­t, befinner sig i en svacka.

Det finns all orsak att se över nordiskt samarbete. Det har kanske gått lite slentrian i det inte minst efter att EU i redan ett kvart sekel har haft en stor betydelse i tre av de fem nordiska länderna.

Inte heller på gräsrotsni­vå ser det bra ut då man läser notiser om Pohjola-Norden-föreningar som på lokalnivå hotas av nedläggnin­g på grund av falnat intresse.

Den pågående pandemin har utan tvekan varit en stor utmaning inte bara för de enskilda nordiska länderna utan också för nordiskt samarbete. Samtidigt har den fungerat som en väckarkloc­ka, hur står det egentligen till med konkret samarbete i Norden i kristider?

Då de nordiska länderna behöver varandra som mest för att klara sig i och ut ur en kris så borde samarbetet vara aktivare och tätare. Så har det nu inte varit, tvärtom. Om inte Norden tar sig samman och tar lärdom av det som hände eller inte hände i den här krisen finns det risk för att det nordiska samarbetet inte längre hittar tillbaka till vad det en gång var – och vad det kunde vara i framtiden. Norden behöver en inbördes tillit som just nu är lite skadad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland