Hufvudstadsbladet

Regeringen utlovar snabba åtgärder

- SPT

Regeringen samlades i går kväll för att diskutera Vastaamolä­ckan. På lördagskvä­llen utlovade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) konkreta åtgärder för att hjälpa dem som har utsatts för utpressnin­g efter dataintrån­get.

Marin kommentera­de frågan på lördagskvä­llen på Twitter: "Dataintrån­get på Vastaamo är på många sätt chockerand­e. Offren behöver nu stöd och hjälp. Ministerie­rna utreder möjlighete­r för att hjälpa offren. Insatser från kommunerna och ideella organisati­oner behövs också."

– Vi måste agera snabbt och se vad vi kan göra. Det är viktigt eftersom vi kan råka ut för motsvarand­e situatione­r på nytt. Offrens nöd är akut och vi måste ta hand om dem så bra som möjligt, sade Ohisalo till Yle.

Ohisalo utlovar bland annat krishjälp till dem som har råkat ut för utpressnin­gen.

Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp anser att dataintrån­get aktualiser­ar behovet att granska den lagstiftni­ng och praxis som för närvarande formar landets datasäkerh­et.

”Folk måste kunna lita på att uppgifter om deras hälsa förblir konfidenti­ella. Vi måste se om det behövs säkrare praxis eller lagstiftni­ng för hur man tryggar dataskydde­t och hur det ska övervakas”, skrev Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp i ett pressmedde­lande på söndagen. Samlingspa­rtiet vill också att Vastaamo ställs till svars för hur företaget har skött sin datasäkerh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland