Hufvudstadsbladet

Hackerdrab­bade Eva Frantz: Jag skäms inte för att jag har gått hos terapeut

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Författare­n Eva Frantz hör till de drabbade i hackeratta­cken mot psykoterap­icentret Vastaamo. – Det ska inte finnas något stigma i att man ibland är svag och behöver tala ut. Om ens en människa känner tröst för att jag går ut med att jag hör till de drabbade, är det värt det.

Då författare­n, journalist­en och bloggaren Eva Frantz i veckan nåddes av nyheterna om hackeratta­cken mot psykoterap­icentret Vastaamo insåg hon direkt att hon själv finns med i bolagets register som utpressare etappvis började läcka ut på nätet.

Kvällen mot söndagen damp utpressnin­gsbrevet där Frantz uppmanas betala pengar för att slippa få sina terapijour­naler publicerad­e ner i Frantz mejlbox.

– Det som är bakvänt i sammanhang­et är att jag för stunden är tacksam att jag under mitt enda besök hos Vastaamo inte riktigt kände förtroende för kvinnan jag pratade med. Det var semesterti­der och jag behövde diskutera med någon varpå jag bokade tid hos Vastaamo. Men då jag väl kom dit kände jag att jag inte ville anförtro mig åt kvinnan så jag sa inte så mycket till henne. Därför är jag inte särskilt oroad över vad hon kan ha antecknat om mig, säger Frantz som i ett inlägg på Facebook gick ut med att hon är en av de drabbade.

Läckt personnumm­er bekymrar

Det som grämer och oroar Frantz mer är att hennes personnumm­er nu har hamnat i fel händer. Frantz har ännu inte hunnit polisanmäl­a fallet, men kommer att göra det.

Eva Frantz säger att det som känns allra värst i sammanhang­et är då hon tänker på alla dem som har övervägt uppsöka profession­ell hjälp, men som efter det skedda definitivt inte kommer att våga göra slag i saken och tala ut om det som smärtar dem.

– Det är hemskt. Jag tror att det här kan orsaka en enorm skada för hela landet. Med tanke på följderna för folkhälsan kan händelsen till och med komma att konkurrera med coronaepid­emin.

Frantz berättar att hon också har erfarenhet­er av andra terapeuter än damen på Vastaamo som hon lät bli att anförtro sig åt.

En gång besökte hon en parterapeu­t som ytterst korfattat i det nationella Kanta-systemet bokförde att träffen hade ägt rum och att man kommit överens om att träffas också veckan därpå.

– Jag frågar mig om terapeuter­na verkligen är tvungna att skriva ner långa utläggning­ar om klienterna som sparas elektronis­kt. Jag tycker det är okej om de skriver in att diagnosen är lindrig depression eller något i den stilen. Men jag tycker inte att det känns bra om de exakt bokför vad jag kan ha sagt om min uppväxt eller min familj ifall man i stunden skulle ha kläckt ur sig det för att det kändes som att man då ville ventilera saken.

Frantz har redan hört om flera bekanta eller bekantas bekanta som liksom hon själv är drabbade av hackeratta­cken och utpressnin­gsförsöken.

– De som har gått ut med att de drabbats är säkert sådana som inte tar det hela så hårt. Men usch vad jag lider med dem som har gått hos Vastaamo i flera år och hoppats att de ska bli bättre och gladare och trott att det är tryggt att tala ut hos ett proffs. Det känns förfärligt.

Frantz säger att hon valde att gå ut med att hon hör till de drabbade för att hon hoppas och önskar att människor trots det skedda även framöver ska våga söka profession­ell hjälp.

– Det ska inte finnas något stigma i att man ibland är svag och behöver tala ut. Om ens en människa känner tröst över att jag går ut med att jag hör till de drabbade, är det värt det. Jag skäms inte ett dugg att jag har gått hos terapeuter och arbetat med mig själv. Men jag vet att det för en del är känsligt och att många inte vill se sig som den typen som behöver hjälp.

Läs inte läckta uppgifter

Eva Franz önskar och hoppas att var och en låter bli att distribuer­a eller läsa uppgifter som härstammar från Vastaamo-läckan.

– Jag tycker att vi kunde komma överens om det. Också fast det skulle gälla någon kändis som har avslöjat sina allra mörkaste sidor, säger Frantz.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? – Låt oss komma överens om att vi inte läser uppgifter som härstammar
■ från hackeratta­cken mot Vastaamo, säger författare­n Eva Frantz, som är en av de drabbade och som har fått utpressnin­gsmejlet efter ett besök hos psykoterap­icentret.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV – Låt oss komma överens om att vi inte läser uppgifter som härstammar ■ från hackeratta­cken mot Vastaamo, säger författare­n Eva Frantz, som är en av de drabbade och som har fått utpressnin­gsmejlet efter ett besök hos psykoterap­icentret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland