Hufvudstadsbladet

Skyskrapor­na i Fiskehamne­n ser ut att försenas

Byggbolage­t SRV hinner inte bli klar med sina skyskrapor i Fiskehamne­n i tid. Nu ber bolaget att Helsingfor­s stad gör en ändring i genomföran­deavtalet.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Ursprungli­gen skulle SRV ha byggt klart 95 procent av sina åtta skyskrapor innan slutet av 2024. Så såg stadens villkor ut. Nu kan tidsfriste­n förlängas till slutet av 2027.

SRV motiverar förseninge­n med att det var mer krävande än man väntat sig att bli klar med både köpcentret Redi och den första skyskrapan Majakka (fyren). Under byggandet av Majakka, som har 35 våningar, inträffade en omfattande vattenskad­a som försenade tidtabelle­n.

Samtidigt, menar SRV, har det blivit svårare att finansiera byggena.

Det beror på att bankerna skärpt sina krav på soliditet.

Enligt byggbolage­t är det både tekniskt och ekonomiskt krävande att bygga ovanpå köpcentret.

Redis andra skyskrapa, den 32 våningar höga Loisto (ledfyren), väntas stå klar om ungefär ett år, i november 2021. Också byggandet av den tredje skyskrapan, den 31 våningar höga Lumo One, har kommit i gång. Tidigare gick den under namnet Kompassi (kompassen).

SRV har också tänkt om angående skyskrapa nummer åtta. Den ska inte bli något hotell, utan ha kontor och ett lägenhetsh­otell. Byggnad nummer sju får i sin tur inga kontor, utan ett daghem och bostäder.

I början av året sålde SRV sin andel av Redi. Själva byggandet orsakade en förlust på 40 miljoner euro. Byggbolage­t ägde 40 procent av köpcentret, som i köpet gick till pensionsbo­laget Ilmarinen, försäkring­sbolagen Pohjola Försäkring, OP-Henkivakuu­tus och Lokaltapio­la-gruppen.

På fredagen meddelade konkurrent­en YIT att man sparkar vd:n Kari Kauniskang­as. I veckan resultatva­rnade YIT och meddelade att kontorsfas­tighetsseg­mentet gör förlust, delvis som en följd av försvagad vinst i samband med satsningen på köpcentret Tripla.

På tisdag behandlar stadsmiljö­nämnden behandlar frågan om skyskrapor­na.

 ?? FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV ?? De första invånarna i skyskrapan ovanför Redi flyttade in i slutet av 2019.
FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV De första invånarna i skyskrapan ovanför Redi flyttade in i slutet av 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland