Hufvudstadsbladet

HUS-vd:n till SDP:s Kvarnström: ”Tyvärr har vi räknat rätt”

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen, bemöter kritiken från SDP-riksdagsle­damoten Johan Kvarnström. – Jag vill inte börja gräla med Kvarnström men våra kalkyler håller streck, tyvärr. Vårdreform­en gör att Nyland förlorar en tiondel av sina vårdpengar, säger Tuominen.

Det var vid presskonfe­rensen i samband med Finlands svenska socialdemo­kraters kongress som riksdagsle­damoten Johan Kvarnström gick till verbal attack mot HUS vd Juha Tuominen som i offentligh­eten har varnat för att Nyland åderlåts på skattemilj­oner och måste skära kraftigt i personalst­yrkan och ingreppen om regeringen­s vårdreform genomförs på det sätt som aviserats.

Kvarnström försvarade regeringen­s vårdreform och sade att Tuominens kommentare­r var ”struntprat”. Kvarnström kallade Tuominens uttalanden anmärkning­svärda och sade att de saknar proportion­er.

Juha Tuominen slår ifrån sig kritiken och säger att vårddistri­ktets kalkyler dessvärre håller streck.

”Glada om vi hade räknat fel”

– Vi skulle vara glada om det vore så att vi har missförstå­tt något och räknat fel. Men tyvärr är det inte så. Vi är ansvariga och har en plikt gentemot invånarna i Nyland och hela landet att säga som det är, säger Juha Tuominen.

– Våra kalkyler baserar sig på uträkninga­r som vår ekonomiche­f och hans avdelning har utfört. Vi har presentera­t siffrorna både för Institutet för hälsa och välfärd och för flera ministrar. Instundand­e vecka ska vi diskutera siffrorna med Finansmini­steriets experter, säger Tuominen.

Tuominen säger att kalkylerna visar att Nyland år 2029 kommer att ha tio procent mindre skattepeng­ar än i dag för hälso- och sjukvårdsu­tgifter, det vill säga 300 miljoner mindre. Siffrorna utgår ifrån dagens invånarant­al.

– Jag vill inte börja gräla med Johan Kvarnström. Vid sjukvårdsd­istriktet tar vi gärna emot goda råd. Men vi står bakom våra uträkninga­r och accepterar inte att man avfärdar dem som strunt, säger Tuominen.

 ?? FOTO: MARKKU
ULANDER/LEHTIKUVA ?? – Jag vill inte börja gräla med
■ Johan Kvarnström. Vid sjukvårdsd­istriktet tar vi gärna emot goda råd. Men vi står bakom våra uträkninga­r och accepterar inte att man avfärdar dem som strunt, säger vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt Juha Tuominen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA – Jag vill inte börja gräla med ■ Johan Kvarnström. Vid sjukvårdsd­istriktet tar vi gärna emot goda råd. Men vi står bakom våra uträkninga­r och accepterar inte att man avfärdar dem som strunt, säger vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt Juha Tuominen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland