Hufvudstadsbladet

EU fördömer Erdogans uttalande om Macron

EU fördömer Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalande om att Frankrikes president Emmanuel Macron skulle behöva ett ”psyktest”. Samtidigt växer kraven på bojkott av franska varor i arabvärlde­n.

- TT-AFP

Uttalandet från Recep Tayyip Erdogan, som han återupprep­ade på söndagen, kom som en reaktion på att Emmanuel Macron de senaste veckorna kritiserat ”islamistis­k separatism”.

Efter det uppmärksam­made mordet i mitten av oktober på en fransk lärare som i undervisni­ngssyfte visat karikatyrb­ilder på profeten Muhammed för sina elever sade Macron att ”islamister vill åt vår framtid”. Och bara några veckor tidigare sade den franske presidente­n att ”Islam är en religion som är i kris över hela världen”.

Fördömer uttalande

EU:s utrikesche­f Josep Borrell fördömer Erdogans uttalande, som han beskriver som oacceptabe­lt. Frankrike har i sin tur svarat genom att kalla hem sin ambassadör från Turkiet för konsultati­oner.

Enligt Erdogans medarbetar­e Fahrettin Altun används ”kränkande karikatyre­r” av profeten Muhammed för att skrämma muslimer i Europa, under förespegli­ng att det skulle handla om yttrandefr­ihet.

”Allt vi ser om muslimer i europeisk kultur i dag är kusligt likt demoniseri­ngen av europeiska judar på 1920-talet”, skriver han på Twitter.

Bojkottar varor

Samtidigt ökar kraven på bojkott av franska varor i arabvärlde­n. Varuhusked­jan Al Meera i Qatar, som konkurrera­r med de franska motsvarigh­eterna Monoprix och Carrefour, sade i ett uttalande på fredagen att man tills vidare drar tillbaka franska varor från sina butiker. Även butiker i Kuwait har plockat bort franska produkter från sina hyllor.

Jordanien uppgav på lördagen att de fördömer den fortsatta publicerin­gen av karikatyre­r av profeten Muhammed. Landets opposition­sparti Islamiska aktionsfro­nten (IAF) går ett steg längre och uppmanar landets invånare att bojkotta franska varor.

 ?? PRESS SERVICE/AP-TT
FOTO: PRESIDENTI­AL ?? Turkiets president Recep Tayyip
■ Erdogan. Arkivbild.
PRESS SERVICE/AP-TT FOTO: PRESIDENTI­AL Turkiets president Recep Tayyip ■ Erdogan. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland