Hufvudstadsbladet

Nyckelmatc­her inget nytt för Öling

Tre enormt stora poäng står på spel då Finland och Skottland möts i EM-kvalet. Men höga insatser är inget som skrämmer Ria Öling.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Det har gått över sju månader sedan Finlands damlandsla­g samlats senast i samband med Cyprus Cup. Coronapand­emin ruskade om fotbollsvä­rlden och de tänkta EM-kvalmatche­rna i september flyttades framåt till februari. Men nu är blåvitt tillsamman­s igen.

– Det känns bra, vi har väntat länge att få komma tillbaka. Det har varit konstigt med en så lång paus, säger mittfältar­en Ria Öling som nätade i sina två senaste landslagsm­atcher i mars.

På tisdag kväll ställs Finland mot obesegrade gruppfavor­iten Skottland som på fredag kväll vann över Albanien med 3–0 och nu ligger en poäng bakom Finland som spelat en match mer.

Skottlands målskillna­d på 16–0 berättar inte allt då laget endast mött Cypern och Albanien. Näst för Skottland blir Finland, Portugal och Finland igen.

– De är ett tufft lag med många bra spelare som spelar i engelska ligan. Vi måste vara färdiga att jobba hårt och spela kompakt försvarssp­el, säger Öling som gjort 39 landslagsm­atcher.

Det lag som segrar på tisdagen i Helsingfor­s tar ett bestämt steg mot EM som spelas sommaren 2022.

– Det känns positivt, inte nervöst – åtminstone ännu. Vi har en bra möjlighet i den här matchen som vi hoppas kunna utnyttja på bästa möjliga sätt.

Lagens form är något av frågetecke­n. Att Skottland fick värma upp mot Albanien lär gynna dem men att lagets spelare bara precis inlett sina klubblagss­äsonger, medan de flesta finländarn­a spelat hela sommaren, lär vara en nackdel.

– Det kan hjälpa oss, vi har ju spelat nästan hela säsongen till slut så vi kanske är i bättre form, funderar Öling.

Hittat ytterst viktig formtopp

Matchen mot Skottland är alltså en verklig nyckelmatc­h där insatserna är höga. Höga insatser är mer än bekanta för Öling vars Växjö DFF är inblandad i en grymt spännande säsongsavs­lutning i Damallsven­skan.

Tyvärr i fel ända av tabellen. Under säsongen som körde i gång i slutet av juni har Växjö upplevt en katastrofs­tart, ett tränarbyte följt av en grym formtopp. Tudelat värre.

– Säsongen började dåligt och vi bytte tränare i mitten av säsongen. Vi bytte spelsystem helt och hållet och blev stabilare i försvarssp­elet. Vi har också bättre kunnat utnyttja våra styrkor i anfallsspe­let, berättar Öling.

Säsongen har inte heller varit den lättaste för 26-åringen som gjorde succé efter flytten från danska ligans Brøndby sommaren 2019. Öling fanns med på Aftonblade­ts lista på de 25 bästa spelarna i Damallsven­skan, på en 17:e plats, efter förra säsongen.

– I år kom jag inte riktigt bra in och kunde inte utnyttja mina egenskaper. Det kändes tungt då det inte funkade. Men nu har vi kommit i gång. Vi har varit starka på sistone och märkt att vi kan klara oss bra mot riktigt bra lag.

Växjö har vunnit fyra, spelat en oavgjord och endast förlorat en av sina sex senaste matcher. Öling själv, som är ordinarie i startelvan, öppnade sitt målkonto under poängsvite­n och agerade också matchhjält­e mot topplaget Kristianst­ad då hon nätade och spelade fram till segermålet mot ligatrean.

Säsongens 13 första matcher gav endast åtta seriepoäng och Växjö kravlade sig framåt i bottenskik­tet i den tolv lag starka serien. Efter segern över Uppsala i den sista matchen före landslagsp­ausen hittas Växjö på en sjundeplat­s. Dock med bara två poäng ner till nedflyttni­ngsstrecke­t.

– Vi har tre tuffa matcher kvar och vi vill stanna kvar i Damallsven­skan. Det är jättejämnt i botten av tabellen.

”Lite som Vasa”

Öling gillar sin vardag i Växjö och känner sig hemma i Damallsven­skan där hon har sällskap av inte mindre än ett tiotal landslagsk­ollegor.

– Det är en bra liga, jättejämn. Vem som helst kan vinna över vem som helst och alla lag vill spela bra fotboll. Det finns finländare i nästan varje lag och det är kul att spela mot sådana man känner. Och då vill man ju alltid vinna.

Träningsmö­jlighetern­a och -miljön i Växjö är bra och spelarna bjuds på en proffsig vardag.

– Vi kan träna inomhus på vintern och vi har ett jättebra gym. Jag har trivts jättebra, säger Vasabördig­a Öling.

– Det här är lite som Vasa: litet men det finns lite allt här, säger Öling glatt.

Samtliga landslagss­pelare coronatest­ades i går. Besked om testresult­aten kom sent i går kväll – alla hade testat negativt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO AALTO ?? ■ Ria Öling nätade inför hemmapubli­ken i Vasa i EM-kvalmatche­n mot Albanien i oktober i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA / TIMO AALTO ■ Ria Öling nätade inför hemmapubli­ken i Vasa i EM-kvalmatche­n mot Albanien i oktober i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland