Hufvudstadsbladet

Tyngdlyftn­ingsskanda­len

-

● I 44 år styrde ungraren Tamás Aján det Internatio­nella tyngdlyftn­ingsförbun­det (IWF) med järnhand, först som generalsek­reterare och sedan som ordförande.

● Det tyska tv-bolaget ARD avslöjade i början av året oegentligh­eterna som ledde till att Aján senare avgick. Samtidigt fick den kanadensis­ke juristen Richard McLaren, känd för att ha avslöjat den stora ryska dopningssk­andalen, i uppgift att göra en oberoende utredning.

● I juni presentera­des utredninge­n som visade att Aján köpt röster för att han och hans allierade skulle bli omvalda, att 40 positiva dopningspr­ov dolts av IWF och att det under Ajáns tid i förbundet saknats täckning för nästan 100 miljoner kronor.

● Den tillförord­nade ordförande­n Ursula Papandrea, som försökt att städa upp efter Aján, avsattes i förra veckan och sade då att förbundet bland annat försökt att förhindra hennes reformer och stoppat oberoende specialist­er.

● Internatio­nella olympiska kommittén har nyligen sagt att tyngdlyftn­ingen är nära att uteslutas från OS-programmet i Paris 2024 för att reformerin­gen går för långsamt. Flera tyngdlyftn­ingsnation­er är bannlysta från Tokyo-OS nästa år eller har fått sin kvot av aktiva nedskuren på grund av dopning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland