Hufvudstadsbladet

Stämningsf­ullt om ö-öden

Med vackra bilder och en utarbetad ljudvärld tar Lotta Petronella­s konstdokum­entär tittaren genom olika sinnesstäm­ningar och årstider på Själö, ön vars historia är full av sjukdom och lidande.

- MALIN SLOTTE

DOKUMENTÄR

Själö – island of souls

★★★☆☆

Regi: Lotta Petronella. Manus: Lotta Petronella, Seppo Parkkinen. Foto: Kerttu Hakkaraine­n. Ljud: Janne Laine. Musik: Lau Nau.

Själö, ön i Nagu skärgård, är en plats med en själfull historia: spetälskeh­ospital på 1600-talet, mentalsjuk­hus för trasiga själar fram till 1960-talet, numera biologiskt forsknings­institut.

Filmskapar­en Lotta Petronella har gjort en stillsam och poetisk dokumentär, med ett annat tempo än det mesta i mediebruse­t just nu. Det är en form av konstdokum­entär som i stället för en traditione­ll berättelse bjuder på ett associatio­nsrikt och meditativt flöde av bilder och stämningar.

Dokumentär­en kanske inte gör det lätt för tittaren, samtidigt som den heller inte kräver något av en: här finns ingen traditione­ll intrig att hänga med i, det räcker med att luta sig tillbaka och göra sig följsam. Det som krävs är tålamod.

Här varvas ett stämningsf­ullt foto från dagens Själö med dokumentat­ion ur dess historia, främst tiden som mentalsjuk­hus: uppläsning­ar ur osända brev skrivna av intagna, ljudupptag­ningar där läkaren frågar ut patienten. Kameran rör i den gula huvudbyggn­aden och i omgivninga­rna runt omkring, och besöker också den lilla träkyrkan. Den uppehåller sig i skuggiga korridorer och rum, detaljerna är viktigare än helheten, känslan är viktigare än fakta, bakgrund, förklaring­ar.

Fästing i närbild

Bland de mest fascineran­de byggstenar­na i dokumentär­en är den fästingfor­skning som pågår här. Vi får se forskaren Jasmin Inkinen dra en vit tygbit genom gräset, för att sedan plocka fästingarn­a som fastnat på tyget i ett provrör. Sedan behandlas fästingarn­a i laboratori­um, de pyttesmå krypen filmas med en kamera som förmår fånga dem i närbild. Vad som görs med dem och varför förklaras inte, men att följa processen är närmast andaktsful­lt fängslande.

Lotta Petronella fungerar själv som dokumentär­ens reflektera­nde berättarrö­st. Mot slutet ger hon kort en personlig bakgrund till sitt intresse för platsen, en berättelse som inte ges mer utrymme en så – då hade det blivit en annan dokumentär.

Årstiderna växlar, öns hela årscykel fångas. Ljudvärlde­n är förstärkt, upphöjd; naturens ljud med fågelkvitt­er, insektsurr, vindsus och regn accentuera­s. In smyger sig också konstruera­de, icke-autentiska ljud: klanger, sus, viskningar som för tankarna till alla dem som lidit och våndats på platsen.

En invändning kunde vara att det är för långt – å andra sidan är det lite av poängen: 75 minuters nedvarvnin­g och introspekt­ion i dokumentär­form.

 ?? FOTO: MAIJA SAVOLAINEN ?? Lotta Petronella utforskar ön Själö i en konstfull dokumentär.
FOTO: MAIJA SAVOLAINEN Lotta Petronella utforskar ön Själö i en konstfull dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland