Hufvudstadsbladet

Emma Koivisto trivs med offensiv roll på svenska västkusten

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Göteborg var i årtionden något av fotbollshu­vudstad i Sverige. På herrsidan var det IFK Göteborg som skördade enorma framgångar både i hemlandet och i utlandet. Jitex BX var en maktfaktor på damsidan. Men då vi skriver 2020 har det gått 31 år sedan ett lag från Göteborg senast vann Damallsven­skan. På herrsidan fyller den senaste Göteborgst­iteln 13 år i höst.

– Visst vore det en stor grej för hela fotbollen i Göteborgso­mrådet om vi vann. Fotbollen är så stor här och längtan efter framgång minst lika stor, säger 26-åriga Emma Koivisto, till vardags offensiv ytterback i ligaledand­e Göteborgs FC.

Göteborg hade senast möjlighete­n att ta ytterligar­e ett gigantiskt steg mot ligatiteln. Guldkonkur­renten Rosengård fick bara 1–1 mot Vittsjö och med en seger över Örebro hade Göteborgsl­aget haft sex poäng till godo på Rosengård med tre omgångar kvar att spela.

Göteborg har slutat tvåa i ligan de senaste två säsongerna. Men nu står bordet dukat.

– Vi har ju allt i egna händer. Gäller bara för oss att inte klanta till det igen, säger Koivisto.

– Hungern att vinna efter två raka silver är oerhört stor. Den här gången ska vi gå hela vägen, säger lagkompise­n Natalia Kuikka som prisats för sina defensiva insatser som mittback. En av Damallsven­skans bästa mittbackar har hon varit. Ynka nio insläppta mål på 19 matcher vittnar om en oerhört svårforcer­ad defensiv.

– Oj, den statistike­n hade jag inte riktigt koll på. Men vi har gjort det bra som ett kollektiv och så har vi en verkligt bra målvakt. Dessutom har vi mycket boll och är spelförand­e och då är det som bekant lättare att försvara sig, säger Kuikka.

Koivisto har fått en ny roll i laget denna säsong. Som wingback har hon ett stort ansvar i spelet framåt. Något som passar den snabba och tekniska spelaren bra.

– Det var väl lite svårt inlednings­vis då jag inte riktigt var van. Men det har börjat flyta på rätt bra. Egentligen är det roligt att spela högre upp i banan. Gör du bort dig finns det alltid någon som kan reda upp röran du orsakat, skrattar Koivisto.

Törnqvist har gett tips

Forna toppspelar­en Mats Gren är tränare i Göteborg. I tränarstab­en finns också bland andra Jane Törnqvist. Törnqvist, 45, gjorde på sin tid över 100 matcher som mittback i det svenska landslaget och även om hon först och främst är fystränare i Göteborgsk­lubben har hon gett Kuikka ett och annat råd.

– Det är små detaljer som hon poängterat. Små detaljer som kan göra en helt avgörande skillnad. Hon var ju en väldigt smart spelare själv.

Kuikka är inne på sin andra säsong i Göteborg, för Koivisto är säsongen den tredje.

– Jag gillar verkligen staden även om jag trivs bäst hemma. Jag är ju själv från Kemi och att ha naturen och havet nära känns tryggt. Här kan jag gå på en fisketur lite när som helst, säger Kuikka.

– Jag är ju från Helsingfor­s och staden är ungefär lika stor som Göteborg. Här finns allt man kan tänka sig behöva. Det är lätt att trivas här, säger Koivisto.

Signeul kan Skottland

Skottland får gälla som knapp favorit på tisdag kväll. Spelare för spelare är det mera stjärnglan­s över Skottland men Finland har en stor fördel av att ha Anna Signeul som landslagst­ränare. Signeul verkade, innan hon tog över Finland, över tio år som skotsk landslagst­ränare och är det någon som kan skotsk fotboll är det Signeul.

– Klart att det är en fördel om tränaren kan motståndar­en utan och innan. Vi har analyserat hur de anfaller och försvarar sig och visst är vi redo för den här matchen. De har sina svaga punkter och det ska vi försöka utnyttja, säger Kuikka.

– Det är ett jättebra lag med jättebra spelare men det här är inga övermännis­kor. Kommer vi upp på vår nivå ska vi kunna vinna, säger Koivisto.

Erin Cuthbert är en spelare som nämns med respekt i fotbollskr­etsar numera och den unga skotskan är snabb, teknisk och skottvilli­g.

– Det är alltid en välkommen utmaning att mäta sig mot riktigt bra spelare. Viktigast för oss är att vi behåller fokus i 90 minuter. Skottland har så många bra spelare att vi inte får gå bort oss alls, säger Kuikka.

Att målvakten Paula Myllyoja testade positivt för covid-19 under landslagss­amlingen tar Koivisto med en klackspark.

– Coronaviru­set har funnits så nära oss så länge att man vant sig vid situatione­n. Så det där påverkar oss inte alls, säger Koivisto.

Det är ett jättebra lag med jättebra spelare men det här är inga övermännis­kor. ❞ ❞

Emma Koivisto

Hungern att vinna efter två raka silver är oerhört stor. Den här gången ska vi gå hela vägen.

Natalia Kuikka

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Emma Koivisto och Natalia Kuikka axlar ett tungt ansvar i klubb- och landslag.
FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA Emma Koivisto och Natalia Kuikka axlar ett tungt ansvar i klubb- och landslag.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland