Hufvudstadsbladet

Det här ska stå i patientjou­rnalen

-

● Psykoterap­euter är skyldiga att journalför­a den psykoterap­i som de ger.

● Anteckning­arna finns till för att man ska kunna man följa upp hur vården av en patient framskride­r, men också för att det ska gå att bedöma att personalen har handlat på ett ändamålsen­ligt sätt.

● Journalhan­dlingarna ska vara korrekta och tillräckli­gt omfattande. Varje besök ska journalför­as. I början av vården ska de vara grundligar­e och innehålla en plan, sedan kan de bli mer kortfattad­e. Med jämna mellanrum ska ändå patientens mående och funktionsf­örmåga beskrivas mer ingående.

● Vanligt är att psykoterap­euten gör anteckning­ar under själva besöket. Utifrån dem ska psykoterap­euten sedan utan dröjsmål göra egentliga journalant­eckningar om det mest centrala. Minnesante­ckningarna ska efter det förstöras. Det får inte finnas dubbla uppsättnin­gar anteckning­ar.

● Journalhan­dlingarna ska förvaras på ett omsorgsful­lt sätt. Som handlingar räknas alla tekniska upptagning­ar, pappersuts­krifter och handskrivn­a dokument som gäller patienten. Källa: Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n Valvira

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland