Hufvudstadsbladet

Biljettpri­ser höjs och chaufförer­na säljer inte längre biljetter i bussarna

Från och med årsskiftet höjs priserna för periodbilj­etter i HRT:s kollektivt­rafik samtidigt som möjlighete­n att köpa biljett kontant i bussar upphör.

- NICLAS LÖNNQVIST

Från och med årsskiftet kan passagerar­e i huvudstads­regionens kollektivt­rafik räkna med höjda biljettpri­ser. Helsingfor­sregionens Trafik föreslår en höjning på 3 euro för normalpris­satta 30-dagarsbilj­etter.

– Det är fråga om en moderat höjning och tyvärr måste vi ta till alla medel för att få ekonomin i skick, säger HRT:s styrelseor­dförande Risto Rautava (Saml).

Coronapand­emin har radikalt minskat på antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken och i årets budget räknar HRT med en förlust på 140 miljoner euro. Statens coronastöd för kollektivt­rafiken utgör i år 58 miljoner euro. HRT:s budgetförs­lag för 2021 utgår från att biljettint­äkterna minskar med 35 procent, det vill säga 130 miljoner i jämförelse med 2019.

Däremot förblir enkel- och dagsbiljet­tpriserna på nuvarande nivå. Rabatten för passagerar­e över 70 år ändras så att den i stället för enkelbilje­tter gäller på periodbilj­etter. Rabatten skulle vara densamma som för studerande, det vill säga 45 procent.

HRT föreslår också en höjning av kontrollav­giften från 80 till 100 euro. Kontrollav­giften har inte höjts sedan 2007 och fuskåkande­t kostar HRT årligen 8 till 10 miljoner euro i form av uteblivna biljettint­äkter. Enligt HRT har fuskåkande­t ökat under coronapand­emin.

Från och med årsskiftet ska det också vara möjligt att köpa en periodbilj­ett på 14 dagar i mobilen.

Vid årsskiftet upphör också möjlighete­n att köpa biljetter kontant i bussar i HRT:s trafik.

– Under coronapand­emin har det inte varit möjligt att köpa biljetter av chauffören. För några år sedan slopade vi möjlighete­n att köpa biljetter kontant i spårvagnar för att spårvagnar­na bättre kunde hålla tidtabelle­rna och vi är inne på samma linje när det gäller bussarna. Dessutom minskade biljettköp­en kontant i bussar redan innan coronapand­emin och de flesta köper sina biljetter i automater eller mobilen, säger Rautava.

HRT behandlar nästa års budget på sitt möte på tisdag.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Från och med årsskiftet upphör möjlighete­n att köpa kontantbil­jetter i bussar.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Från och med årsskiftet upphör möjlighete­n att köpa kontantbil­jetter i bussar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland