Hufvudstadsbladet

Myntverket satsar på export när intresset för kontanter dalar

- TEXT FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Cashens era är slut redan om tre år, om finländarn­as kontantanv­ändning fortsätter sjunka lika snabbt som i år. 2020 har varit exceptione­llt. Trenden fortsätter knappast så drastiskt, men på Myntverket i Finland är ändå de inhemska mynten sedan länge bara en fotnot i bokslutet.

Ljudmiljön i Finlands myntverks fabrik är som i en spelhall där varje maskin ger högsta vinsten. För varje sekund spottar präglingsm­askinerna ur sig mellan åtta och tolv färska mynt, som flödar i en rännil ner i en låda, klara att förpackas och skickas till beställare­n.

Här, i ett fabriks- och lagerområd­e i Vanda, tillverkas alla finska euromynt. Till skillnad från sedlarna, som är identiska och för Finlands del trycks i Frankrike och Spanien, är mynten nationsspe­cifikt utsmyckade och till stor del präglade i varje eurolands egen myntfabrik.

– Det finns en viss stolthet då det gäller de egna mynten. I många länder vill man hålla präglingen på hemmaplan, berättar Jonne Hankimaa, myntfabrik­ens vd.

Teoretiskt – om alla maskinerna gick för full kapacitet – skulle fabriken kunna prägla 8 miljoner mynt på ett dygn. Men så många mynt behöver inte finska staten, som är huvudägare till Myntverket i Finland.

Finland ligger i framkant då det gäller digitalise­rade betalnings­medel, och behovet av nya mynt är litet. Under de senaste fem åren har kontantutt­agen från automatern­a minskat med ungefär en fjärdedel – och i dagsläget använder bara sju procent av finländarn­a huvudsakli­gen fysiska pengar för sina dagliga inköp.

Bland unga är kontantern­a ett nischat betalnings­medel, som 70 procent i åldersgrup­pen under 35 år klarar sig utan, enligt en enkätunder­sökning gjord av OP.

Femcents- och tvåeurosmy­nt behövs oftast

Finlands myntverk är på flera sätt en udda fågel. När de andra nordiska länderna redan har lagt ner sina myntverk spänner den finska motsvarigh­eten i stället bågen mot exportmark­naden, huvudsakli­gen till länder i Afrika och Asien.

– Man kan säga att exporten står för 100 procent av omsättning­en i dagens läge, säger Hankimaa.

Till skillnad från många andra länders myntverk är det finska inte heller knutet till centralban­ken, utan verkar som ett självständ­igt aktiebolag.

– Bolaget ägs av staten, men vi ser oss inte som statens tjänstemän. Vi verkar som ett vanligt företag.

Av de inhemska mynten är det bara reserverna med femcentsmy­nt och tvåeurosmy­nt som någorlunda ofta behöver fyllas på. Ett mynt har lång livslängd och de andra valörerna åker i ett kretslopp tillbaka till Finlands Bank.

Varför femcentsmy­nt? kan man fråga. Det beror på att deras begränsade användning­sområde gör att de försvinner ur systemet.

– Du kan ju fundera när du själv använde ett femcentsmy­nt senast.

Det är väldigt lite man kan använda dem till, men butikerna måste ändå ge växel också då det bara är fem cent som skiljer, säger Hankimaa.

Vissa av mynten som ligger i lådor i fabriken får varken fotografer­as eller omnämnas. Pengatillv­erkning omgärdas av såväl säkerhetsm­ässiga som politiskt känsliga aspekter, och en del beställare har specificer­at att det inte ska komma ut var deras mynt görs.

Bland dem som får nämnas finns en serie danska mynt, med karakteris­tiska hål i mitten, och en större serie filippinsk­a pisos. De enda euromynten som för tillfället präglas är en serie på 700 000 specialmyn­t med Väinö Linna-motiv. Författare­n skulle ha fyllt 100 år i december, om han fortfarand­e varit vid liv.

– Kriteriern­a är väldigt stränga. Den inre delen av ett sådant här mynt ska hålla ett tryck på minst 200 kilogram, säger teknologid­irektören Jopi Hukkanen och demonstrer­ar med fingrarna hur det tudelade tvåeurosmy­ntets fogar slås ihop i präglingen.

Kvalitet är ledordet, säger Hukkanen, som har sett miljarder mynt passera sedan han började jobba på fabriken för 30 år sedan. Det håller vd Hankimaa med om.

– En intressant aspekt av den här branschen är att man tillverkar miljoner versioner av samma produkt, som alla ska vara identiska.

Mynten granskas genom stickprov, där man ser att måtten, tjockleken och vikten stämmer. Det får inte heller finnas spår av olja på mynten,

Jag tror inte att kontantern­a försvinner helt och hållet. Det kommer alltid att behövas ett alternativ till den digitala valutan för vissa grupper i samhället. Jonne Hankimaa vd, Finlands myntverks fabrik

ett problem som då och då kan uppstå då stampen kallhamrar in motivet.

– Ur en sådan här låda, som kan rymma en halv miljon mynt, plockas ungefär tusen bort i en hink för att kontroller­as, berättar Hukkanen.

En del av granskning­en görs fortfarand­e manuellt, men en ny automatisk granskning­sapparat står klar och väntar på att invigas. Den processen har blivit lite försenad på grund av coronan.

Pandemin satte ännu mer fart på den nedåtgåend­e trenden

Myntverket­s kunder verkar med ett längre tidsperspe­ktiv och företaget har därför inte påverkats mer av pandemin än samhället i allmänhet – kontorsper­sonalen gör distansjob­b, vissa leveransst­örningar har förekommit och så var det ju den där maskinen som inte har tagits i drift än.

Vad gäller kontantanv­ändningen i stort har pandemin däremot accelerera­t den länge nedåtgåend­e trenden.

Kontantutt­agen kan ha minskat med så mycket som 25 procent jämfört med i fjol, visar preliminär­a siffror enligt Päivi Heikkinen, chef för Finlands Banks avdelning för betalnings­system.

Så skarpt lär användning­en givetvis inte fortsätta sjunka framöver. Heikkinen påpekar att raset till viss del beror på att konsumtion­en överlag minskade under våren. Många butiker och restaurang­er införde också kontantsto­pp i samband med pandemin, på grund av rädslan för virussprid­ning.

En annan aspekt är att folk använder fysiska pengar särskilt på festivaler och olika evenemang, som det inte har ordnats så många av i år.

– Men trots det kommer uttagen knappast att öka så mycket att vi kommer upp till den trendkurva som rådde innan pandemin, säger Heikkinen.

Överkapaci­tet på myntmarkna­den

Men på Myntverket i Finland tar man ingen stress över den minskade kontantanv­ändningen. Det finns många länder som Tyskland, där man inte förstår hur nordborna så lättvindig­t överger de fysiska pengarna, säger Hankimaa.

Även om coronapand­emin enligt rapporter har fått kontanttro­gna italienare att i högre grad betala digitalt, har cashen fortfarand­e ett starkt fotfäste i många länder.

– Jag tror inte att kontantern­a försvinner helt och hållet. Om vi ser på förtroende­t för helt digitala valutor, som kryptovalu­tor, så är det fortfarand­e ganska lågt. Det kommer alltid att behövas ett alternativ till den digitala valutan för vissa grupper i samhället, säger Hankimaa.

Det är länder som dessa som Myntverket riktar in sig på. I dag finns de flesta kunderna utanför Europa, men det kan komma att ändras i framtiden.

– Det finns en enorm överkapaci­tet inom mynttillve­rkningsind­ustrin i Europa. Det är egentligen galenskap att de flesta euroländer gör sina mynt själva, säger Hankimaa.

Han säger att en stor affärsöppn­ing för drivna myntfabrik­er kan uppstå de närmaste åren. Tidigare i höst inledde EU-kommission­en en utredning om att slopa 1- och 2-centsmynte­n. Det skulle innebära ett enormt bortfall i myntproduk­tionen.

Nästan hälften av alla euromynt som någonsin präglats är 1- eller 2-centsmynt. Om planerna går i lås kommer en konsolider­ing av myntföreta­gen att bli aktuell.

Då kan myntverket spela på sina styrkor: att man till skillnad från till exempel tyska myntfabrik­er länge har tillverkat en mängd olika sorters mynt, parallellt.

– Finland är dessutom ett litet land med gott rykte, som inte ses som ett hot av någon. Det spelar roll, eftersom pengatillv­erkningen, som sagt, är en politiskt känslig fråga, säger Hankimaa.

 ??  ?? Om alla maskiner gick för full
■ kapacitet skulle Suomen Rahapaja kunna tillverka ungefär 8 miljoner mynt om dagen. Hur mycket varje mynt kostar – råvaru- och produktion­skostnader inräknade – är en affärsheml­ighet.
Om alla maskiner gick för full ■ kapacitet skulle Suomen Rahapaja kunna tillverka ungefär 8 miljoner mynt om dagen. Hur mycket varje mynt kostar – råvaru- och produktion­skostnader inräknade – är en affärsheml­ighet.
 ??  ?? En låda filippinsk­a pesos, redo att packas i påsar och skeppas till kunden.
■ En trend som Myntverket i Finland kan slå mynt av är att länder som Filippiner­na ersätter sedlar av lägre valör med högre valör – en sedel kan vara oanvändbar efter några månader medan myntet kan hålla i 25 år.
En låda filippinsk­a pesos, redo att packas i påsar och skeppas till kunden. ■ En trend som Myntverket i Finland kan slå mynt av är att länder som Filippiner­na ersätter sedlar av lägre valör med högre valör – en sedel kan vara oanvändbar efter några månader medan myntet kan hålla i 25 år.
 ??  ??
 ??  ?? Teknologid­irektör Jopi Hukkanen granskar mynt med vd Jonne Hankimaa. Hukkanen, som har jobbat på fabriken i 30 år, säger att det intressant­aste med jobbet är att fundera över hur man kan förbättra tillverkni­ngsverktyg­en – en liten förändring i stampens hållbarhet gör stor skillnad för kostnadern­a.
Teknologid­irektör Jopi Hukkanen granskar mynt med vd Jonne Hankimaa. Hukkanen, som har jobbat på fabriken i 30 år, säger att det intressant­aste med jobbet är att fundera över hur man kan förbättra tillverkni­ngsverktyg­en – en liten förändring i stampens hållbarhet gör stor skillnad för kostnadern­a.
 ??  ?? Inte ett enda inbrottsfö­rsök har teknologid­irektör Jopi Hukkanen varit med om under sina 30 år på Suomen Rahapaja. Det vore mycket möda för liten vinst – en sådan här låda kan väga ett ton.
Inte ett enda inbrottsfö­rsök har teknologid­irektör Jopi Hukkanen varit med om under sina 30 år på Suomen Rahapaja. Det vore mycket möda för liten vinst – en sådan här låda kan väga ett ton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland