Hufvudstadsbladet

Kontantupp­ror i digitalise­ringsvurma­nde Sverige

-

● Även om Finland är digitalise­rat i hög grad ligger vi i lä jämfört med grannlande­t i väster. Enligt en två år gammal studie skulle de fysiska pengarna vara historia i Sverige redan om tre år.

● Det är en utveckling som inte omfamnas av alla. I Sverige har motståndet utmynnat i rörelsen Kontantupp­roret, som än så länge saknar motstycke i Finland.

● Motståndar­na ser flera skäl att oroa sig över en värld där de fysiska pengarna förlorar sin funktion.

● Kontantupp­roret tar bland annat fasta på nätbetalme­dlens uppenbara avigsidor för digitala noviser och andra utsatta grupper. Vad gäller internetan­vändning är 75 år en skarp gräns, enligt siffror från Statistikc­entralen. I åldersgrup­pen över den gränsen använder 40 procent internet, i gruppen strax under är samma siffra 80 procent.

● Dessutom framhåller kritiker att det kontantlös­a samhället gör det svårare för barn att förstå konceptet pengar. Då betalninge­n sker genom att läsa av kortet, telefonen eller klockan mot betaltermi­nalen ser man inte att den egna pengahögen krymper.

● Parallellt med kontantern­as nedåtgåend­e popularite­t blir avbetalnin­gssystemen fler och vanligare, vilket har lyfts fram som ytterligar­e en risk då systemet kan göra den personliga budgeten svårare att greppa.

● Därutöver är kontanter, till skillnad från digitala pengar, både anonyma och säkra för eventuella teknikstör­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland