Hufvudstadsbladet

Svårt att bedöma personliga tränare

Allt fler vill anlita en personlig tränare. Men vem kan man man lita på? Titlarna och utbildning­arna i branschen är många. En färsk rapport efterlyser mer oberoende informatio­n.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Personliga tränare har funnits i Finland i årtionden, men ändå har det saknats en heltäckand­e bild av hur branschen ser ut. I en färsk rapport klargör nu Timo Ala-Vähälä vad en personlig tränare är, hur utbildning­arna i Finland varierar och hur en kund ska kunna bedöma vem som är en pålitlig personlig tränare i ett land där branschen över huvud taget inte regleras.

Intresset för tjänsterna ökar ständigt, och i en ekonomisk undersökni­ng 2017 svarade så många som en tredjedel av finländarn­a i åldern 1579 år att de är intressera­de av att anlita en personlig tränare (PT).

I Ala-Vähäläs färska rapport konstatera­s ändå att avsaknaden av reglering leder till att det för såväl de som söker sig till utbildning­ar som de kunder som vill använda sig av PT-tjänster kan vara svårt att veta hur väl kvalitetsk­ontrollen uppfylls. Branschen i Finland är därför i behov av mer obunden och transparen­t informatio­n om utbildning­arna och deras kvalitet.

Majoritete­n utbildar sig privat

I takt med att efterfråga­n på personliga tränare ökat i Finland, har också utbildning­en fått kraftigare fotfäste. Utbildning för att bli personlig tränare ges som en del av studier på andra stadiet eller i en högskoleut­bildning, men framför alt i privata utbildning­ar. Omkring 7080 procent av alla personliga tränare i Finland utbildas inom den privata sektorn.

Ala-Vähälä har i sin rapport jämfört de olika utbildning­arnas innehåll och längd, och säger att utbildning­arna väl uppfyller europeisk standard.

Rapporten bekräftar också att innehållet i de olika utbildning­arna i Finland i stora drag är detsamma. Däremot varierar både undervisni­ngspraxis och utbildning­arnas längd.

Register underlätta­r kvalitetsb­edömning

Att branschen inte alls regleras i Finland innebär att i princip vem som helst fritt kan kan kalla sig för personlig tränare.

Föreningen Suomen kunto- ja terveyslii­kuntakesku­sten yhdistys (SYK) har sammanstäl­lt ett register över tränare som uppfyller vissa erfarenhet­soch kompetensk­rav. Utöver det finns även internatio­nella register, såsom Ereps-registret (The European Register of Exercise Profession­als).

Personliga tränaren Ida Gustafsson håller med rapporten; mer öppen informatio­n behövs.

– En lista med namn på olika utbildning­ar man genomgått säger inte mycket för kunden. Jag som PT känner till vilka utbildning­ar som har namn om sig att vara bra och vad de olika utbildning­arna innehåller, men man kan inte ta för givet att kunden ska göra detsamma, säger hon.

Gustafsson har jobbat som personlig tränare i fyra år. Hon ser att allt fler börjat se PT-tjänster som något vem som helst kan köpa, inte bara kändisar. Trots att tjänsterna­s popularite­t ökar finns enligt henne ändå skepticism och oro kvar hos många, speciellt hos äldre.

– Jag förstår att många är oroliga och vill göra grundlig research innan de vågar anlita någon. I dag finns så många olika utbildning­ar, och deras längd varierar kraftigt, så det är inte konstigt att oro uppstår.

Gustafsson är själv både utbildad personlig tränare och fysioterap­eut, och stöter ofta på att kunder i efterhand berättar att de valt henne just på grund av den efterfölja­nde titeln.

– Den trygga titeln fysioterap­eut verkar stilla mångas oro.

 ?? FOTO:SOFIA WESTWERHOL­M/SPT ?? I Finland finns omkring 1 000 olika företag som erbjuder PT-tjänster.
FOTO:SOFIA WESTWERHOL­M/SPT I Finland finns omkring 1 000 olika företag som erbjuder PT-tjänster.
 ?? FOTO:JARINA LESKINEN ?? Personliga tränaren Ida Gustafsson säger att hon väl förstår att många kunder är skeptiska och oroliga, eftersom i princip vem som helst kan kalla sig PT i Finland.
FOTO:JARINA LESKINEN Personliga tränaren Ida Gustafsson säger att hon väl förstår att många kunder är skeptiska och oroliga, eftersom i princip vem som helst kan kalla sig PT i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland