Hufvudstadsbladet

Coronaepid­emin gör att barn rör på sig mindre

Enligt en undersökni­ng har coronaepid­emin påverkat olika befolkning­sgruppers motionsvan­or på olika sätt. En del har börjat röra på sig mer, andra mindre.

- SPT

Coronaviru­set har förändrat den finländska befolkning­ens motionsvan­or. Det framkommer i en undersökni­ng som Statens idrottsråd har genomfört under våren och sommaren 2020.

Enligt undersökni­ngen har epidemin och de begränsnin­gar som följt påverkat olika befolkning­sgrupper på varierande sätt. En del har börjat motionera mer, andra mindre.

Vilka motionsfor­mer som är vanliga har också förändrats. Vårens undantagst­illstånd medförde att många ersatte motionsfor­mer inomhus – såsom gruppträni­ng – med utomhusakt­iviteter.

Barn och unga

Undersökni­ngen visar att barn och ungas motion har avtagit under coronaepid­emin, speciellt på vardagar. Minskninge­n förklaras främst genom de uteblivna skolresorn­a i våras och den motion som barnen får under skoldagen.

Bland ungdomarna finns större olikheter och de kan delas upp i aktiva motionärer och de som rör på sig lite.

Ungdomar upplevde också den ökade arbetsbela­stningen under distansund­ervisninge­n som det största hindret för att hinna röra på sig.

Vuxna rör på sig mer

Också den dagliga motion som vuxna får genom att ta sig till och från arbetsplat­sen har avtagit under epidemin. Däremot visar undersökni­ngen att motionen som helhet inte har minskat, utan i själva verket kan ha ökat. En del har ersatt arbetsreso­rna med annan vardagsmot­ion som till exempel promenader.

Hos äldre personer minskade motionen mindre än förväntat. Mängden vardagsmot­ion, promenader och motion i hemmet antingen ökade eller hölls på samma nivå.

Idrottare fortsatte delvis som vanligt

Enligt idrottsråd­et fortsatte många idrottare träna som normalt. Begränsnin­garna bidrog däremot till att idrottarna hamnade i ojämlika positioner. Speciellt unga och oerfarna idrottare upplevde situatione­n som krävande.

Idrottsska­dornas andel minskade också under den undersökta tiden. Dessutom visar undersökni­ngen inte heller några märkbara konsekvens­er för det psykiska välbefinna­ndet hos idrottare. En del upplevde ändå epidemin som betungande.

Statens idrottsråd framhåller betydelsen av att utvärdera begränsnin­garnas följder för befolkning­ens motionsvan­or för att i framtiden kunna ta beslut om nya begränsnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland