Hufvudstadsbladet

Pappersark­iv behandlas nonchalant

-

ARKIV Även om chefredakt­ör Susanna Landor i sitt svar till Jan Mosander (HBL Debatt 19.10) försöker ge lugnande besked om HBL:s arkiv vill jag med några exempel visa att Mosander inte är ute och cyklar. Landor nämner att man för tillfället gör en omfattande genomgång av inte bara HBL:s bildarkiv utan också motsvarand­e på Västra Nyland och Östnyland. Den sistnämnda bereder knappast problem eftersom tidningen bara är några år gammal och allt bildmateri­al därmed finns i digital form.

Värre är det med föregångar­en Östra Nyland och dess arkiv, inte bara bilderna utan också övrigt material. Tidningen var mycket gammal (grundad 1881) och därmed en viktig del av Lovisas historia. Då tidningen i samband med omställnin­garna inom KSF för några år sedan lades ner var det värdefulla arkivmater­ialet av så liten betydelse för den nya ledningen att endast utomståend­es påpassligh­et räddade en del av materialet till stadens museum.

Och några år tidigare, då tidningen ännu existerade, beslöt den dåvarande chefredakt­ören i samband med en flytt att på grund av platsbrist

i de nya utrymmena skänka pappersfot­oarkivet till en lokal samlare, låt vara både kunnig och omsorgsful­l, vilket gör att arkivet (tillsvidar­e) är i goda händer. Men olyckligt rent principiel­lt, liksom att man nu måste betala en slant för att använda bilderna, även om det ur innehavare­ns synvinkel är förståelig­t.

Då jag för några år sedan vände mig till numera avsomnade Hangötidni­ngen för att få några bilder för en artikel visade det sig att tidningen hade gjort sig av med hela bildarkive­t.

Så tack till Mosander för att han lyfte upp problemet, och även nämnde Brages pressarkiv, en guldgruva i

sammanhang­et. Talet om att ”allt numera finns på nätet” har nog lett till utbredd nonchalans ifråga om hanteringe­n av gammalt arkivmater­ial, också inom KSF Media.

THOMAS ROSENBERG Lovisa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland