Hufvudstadsbladet

Äktenskape­t inte en trosfråga

-

ÄKTENSKAP Styrelsen i Naisteolog­it ry – Kvinnliga teologer rf anser att det är dags att ta ställning för ett beslut i äktenskaps­frågan. Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut (HFD:2020:97) visar att det är kyrkans egen uppgift att finna en lösning till hur man följer äktenskaps­lagen. Det är viktigt att sträva efter enighet, men vi kommer inte framåt utan beslut.

I biskopsmöt­ets uttalande till kyrkomötet konstatera­s att varje människa är skapt till Guds avbild och jämlik. Därför anser styrelsen för Kvinnliga teologer att det i kyrkan saknas en jämlik möjlighet att bli hörd och en möjlighet till att få en kyrklig vigsel. Därtill känner vi igen samma resonemang och påståenden som används då man fortfarand­e motsätter sig kvinnor i prästämbet­et fast det varit öppet för kvinnor redan i över 30 år. Vi vet av egen erfarenhet att ju längre beslutsfat­tandet tar desto mer slits kyrkan isär.

Enligt styrelsen för Kvinnliga teologer är äktenskape­t inte en trosfråga, utan en samhälleli­g institutio­n. Kyrkan skall följa kyrkoordni­ngen så att alla skriftskol­gångna medlemmar i kyrkan har rätt till alla heliga kyrkliga förrättnin­gar. Därför är det orimligt att man ställer församling­smedlemmar och anställda i ojämlik position. Dylik diskrimine­rande praxis ger en emotsägand­e bild av kyrkans värderinga­r och leder till att medlemmarn­a distansera­s från kyrkan.

Kvinnliga teologer rf har som utgångspun­kt en kyrka som är en för alla tillgängli­g gemenskap, som förkunnar Guds kärleksbud och nåd – inte en institutio­n som utdelar bestraffni­ngar. Därtill arbetar vi för att kyrkan skall vara en trovärd samarbetsp­artner som är kapabel till beslutsfat­tande och beredd på att skapa samhällsfr­ed.

LAURA LEVERIN

ordförande, Naisteolog­it ry – Kvinnliga teologer rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland