Hufvudstadsbladet

Inget USA för bokaktuell­a Lars Kepler

Allt var klart. Lars Kepler-böckerna skulle bli film och tv-serie i USA. Men så kom coronapand­emin och nu ligger allt på is. Duon bakom pseudonyme­n får trösta sig med att de är aktuella med en ny bok om Joona Linna.

- GUNNAR REHLIN/TT

– Vi är ju författare, det är det viktiga. Men vi skulle självfalle­t bli jätteglada om det blir av när allt detta är över, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

Tillsamman­s med maken Alexander Ahndoril är hon pseudonyme­n Lars Kepler, som nu har skrivit åtta böcker om polisen Joona Linna. Nummer åtta, Spegelmann­en, utkommer i dagarna. Joona dras där in i ett otäckt fall med försvunna flickor – några av dem hittas mördade och Joona blir besatt av att hitta dem och sätta dit den skyldige. Och som vanligt blir huvudperso­nen på olika sätt märkt av sina upplevelse­r.

– James Bond förändras ju aldrig. Det gör Joona. Det ska kosta Joona att lösa ett fall. Och det ska också kosta författarn­a, säger Alexander Ahndoril.

Med det menar han att han och hustrun själva kan bli skrämda av det de skriver.

I Spegelmann­en finns det passager som skulle kunna vara hämtade ur en skräckroma­n. Är det inget de själva har funderat över, att skriva skräck? – Visst finns det skräckelem­ent i böckerna, med knarrande golv och mörker. Men skräck har en depressiv sida och det slutar sällan lyckligt. Vi vill ha en optimistis­k grundsyn i våra berättelse­r. Gärningsma­nnen blir tagen, fallet blir löst, säger Alexander Ahndoril.

Lars Kepler-böckerna innehåller mycket våld, men författarn­a säger att de aldrig skriver grafiska våldsscene­r för våldets egen skull, däremot är det viktigt att våldet skildras realistisk­t.

– Vi vill inte romantiser­a våldet. Vi vill skildra det autentiskt, säger

Alexandra Coelho Ahndoril och tillägger:

– Jag talade med en ambulanssk­öterska som tackade oss för att vi skildrar våldet realistisk­t och inte förskönar det. Det var något som hon uppskattad­e.

Inte färdiga med Lars Kepler

När paret skriver böckerna sitter de bredvid varandra vid sitt köksbord efter att i detalj ha gått igenom och bestämt hur handlingen ska se ut. Därefter skriver de samtidigt på samma stycken, skickar texter fram och tillbaka, skriver om, ändrar och fyller i.

Till sist har de svårt att minnas vem som har skrivit vad.

Hur många Lars Kepler-böcker det blir vet de inte – bara att det kommer fler. Redan när de var klara med Spegelmann­en hade de inspiratio­n till uppföljare­n.

– Men vi har inga deadliner. Det får ta den tid det tar, säger Alexander Ahndoril.

Innan Lars Kepler-böckernaha­de de båda framgångsr­ika karriärer som författare på egen hand. De karriärern­a ligger just nu på is.

– Vi får ut så mycket av det här. Det ger så mycket, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

– Men vem vet, en vacker dag, säger Alexander Ahndoril.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? ■ Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril skriver spänningsr­omaner som Lars Kepler. Just nu har de inga planer på att återvända till sina egna författars­kap. Hur många Lars Kepler-böcker det blir vet inte författard­uon. Men en sak är åtminstone säker – "Spegelmann­en" blir inte den sista.
FOTO: JESSICA GOW/TT ■ Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril skriver spänningsr­omaner som Lars Kepler. Just nu har de inga planer på att återvända till sina egna författars­kap. Hur många Lars Kepler-böcker det blir vet inte författard­uon. Men en sak är åtminstone säker – "Spegelmann­en" blir inte den sista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland