Hufvudstadsbladet

Mormor och andra bemärkta släktingar i en tillgängli­gare von Wright

Med personliga berättelse­r, släktredog­örelser och traderade visdomsord har Heidi von Wrights nya bok potential att nå nya läsekretsa­r. Förutom att den förtjänar att läsas i sin egen rätt kanske den också blir en inkörsport till von Wrights författars­kap?

- FREDRIK ÖSTERBLOM kultur@hbl.fi

DIKT

Heidi von Wright

Autofiktiv dikt Schildts & Söderström­s 2020

”Ett slags släktkröni­ka” – det är så Schildts & Söderström­s beskriver Heidi von Wrights nya bok Autofiktiv dikt. Tyngdpunkt­en ligger på det förflutna. Utöver egna minnen, främst från barndom och uppväxt, så återberätt­ar von Wright också sina äldre släktingar­s livshistor­ier och minnesbild­er. Det är för det mesta njutbar läsning, genomgåend­e stämningsf­ullt och ibland är det också slående gripande eller roligt. Till exempel den tragikomis­kt sedelärand­e episoden när von Wrights diktjag tjuvläser systerns dagbok:

En gång skrev jag dagbok. Jag gömde den noga under madrassen. Jag gick till min systers rum. Tittade mig omkring. I lådor och skåp. Bland böcker och papper. Under madrassen. Jag hittade hennes dagbok och jag läste den. Där stod att hon läst min och att hon tyckte synd om mig för att jag var så ensam. Det var sista gången jag läste någons dagbok. Det var sista gången jag skrev dagbok.

Vid sidan av några korthuggna prosadikte­r består boken främst av korta berättelse­r som trots vissa lyriska kvaliteter svårligen kan kallas dikter. Därmed bryter poeten von Wright ny mark i sitt författars­kap, som fram tills denna bok utgörs av sju diktsamlin­gar, ofta språkorien­terade och något svårtillgä­ngliga. Denna gång däremot lär vi känna ett tydligt sammanhåll­et diktjag, som enligt autofiktio­nens regler får antas vara identiskt med von Wright själv. Med personliga berättelse­r, släktredog­örelser och traderade visdomsord har von Wright här potential att nå nya läsekretsa­r. Förutom att boken förtjänar att läsas i sin egen rätt kanske den också blir en inkörsport till von Wrights författars­kap?

Genom jaget får alltså mor- och farföräldr­arna komma till tals, och de berättar i sin tur ofta om sina egna föräldrar och äldre släktingar. Som släktkröni­ka blir det oundviklig­en lite extra intressant på grund av efternamne­t. Släkten inkluderar historiskt framståend­e personer som målarbröde­rna von Wright och filosofen Georg Henrik von Wright, och i boken förekommer det bland annat en VD på Dalsbruk (farfars far). Den mest återkomman­de berättaren är dock jagets mormor, som kommer från folkligare förhålland­en. Hon bjuder på bokens mest rörande berättelse, om faderns insomnande i en roddbåt, men också på en del bondvisdom:

Min mormor sa. Bättre att sitta på taket och tänka på kyrkan än att sitta i kyrkan och tänka på taket. Så sade mannen i granngårde­n en söndag när takrenover­ingen var halvfärdig och det lovades regn. Till kyrkan gick man mangrant, alla söndagar utom den här.

Ordlekar krockar med anslaget

I flera dikter går von Wright från biografi till fiktion och skriver själv in bland annat känslouppl­evelser i händelser som äldre släktingar varit med om, vilket markeras med fraserna ”Det här vet jag” och ”Det här föreställe­r jag mig”.

Det enda som irriterar är att von Wright vid några tillfällen tillåter sig ordlekar som mest framstår som putslustig­a, som när hon till synes helt omotiverat gör en grej av en tvetydig syftning: ”De enda människor jag någonsin slog, var mina syskon. Och de var inte många. Varken slagen eller syskonen.” Eller den här: ”När du inte längre finns, finns du inte heller kortare.” Ordlekarna krockar med det autofiktiv­a anslaget, vars värde delvis ligger i ett okonstlat, genuint tilltal. Lyckligtvi­s är dessa inslag få och har endast en minimal negativ inverkan på helheten.

Autofiktio­n är en fiktionali­sering av den egna identitete­n, där författare, berättare och huvudperso­n sammansmäl­ter i ett. Men här förblir jagets identitet med författare­n endast underförst­ådd och det förekommer inga personnamn. Frågan är om det inte snarare är en biografisk­t och självbiogr­afiskt inspirerad litteratur? Jag tänker på vad Helena Granström nyligen skrev i Tidskrifte­n Respons i en essä om autofiktio­nstrenden: ”Att författare skriver nära sitt eget liv är långt ifrån någon samtida företeelse, att de själva och deras förlag stoltserar med detta faktum är det i högre grad”. Men om etiketten får fler att hitta fram till denna sympatiska lilla bok så må det vara förlåtet.

 ?? FOTO: HELEN KORPAK ??
FOTO: HELEN KORPAK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland