Hufvudstadsbladet

Oblivias drömska dansverk förhöjs av det musikalisk­a samarbetet med Yiran Zhao

Performanc­egruppen Oblivias Verdrängen Verdrängen Verdrängen är en studie i deras klassiska underfundi­ga stil. Recensente­n fascineras och rycks allt emellanåt med, men den hypnotiska effekten håller inte riktigt hela vägen.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

PERFORMANC­E/NY DANS Verdrängen Verdrängen Verdrängen

På scenen: Alice Ferl, Timo Fredriksso­n, Annika Tudeer. Ljus: Meri Ekola, Ljud: Yiran Zhao, Kostym: Tua Helve Sång och röstarbete: Alice Ferl, Timo Fredriksso­n, Anna-Maija Terävä, Annika Tudeer. Oblivia på Esbo stadsteate­r.

Verdrängen Verdrängen Verdrängen uruppförde­s på teaterfest­ivalen ECLAT i Stuttgart i början av året och visades nu på Esbo Stadsteate­rs Louhi-scen.

Senast jag själv såg Oblivia var på Hangö Teaterträf­f 2019, där deras sorgesång till en bortgången grundarmed­lem inramades av ett paradoxalt strålande vackert solsken.

I dag är den visuella inramninge­n några kulörer mörkare. Scenen matchar den färgkulör som man rört sig i utanför i den urbana oktoberkvä­llen, i svart och kall neon. Meri Ekolas ljusdesign är slående effektiv och ibland väldigt vacker i all sin enkelhet: lodräta vita lysrör pulserar och bländar ibland publiken, ibland kastar de bara ett mjukt sken som omger de tre dansarna som en gloria.

Det enskilt bästa elementet i hela föreställn­ingen blir för mig kompositör­en Yiran Zhaos soundtrack av experiment­ell elektronis­k musik. Den är abstrakt utan att vara alltför krävande, lika vacker både då den är som mjukast och mest hypnotisk och då den stegrar sig i skärande dissonans. Den fungerar inte bara åtskiljd från helheten utan tycks också tillföra energi och intensitet i dansarnas rörelser, och det är glädjande att samarbetet mellan Zhao och Oblivia kommer att fortsätta.

Fånig humor

Oblivias lite Kaurismäki-aktiga blandning av känslighet och medvetet tafatt, ofta rentav fånig humor är ett långvarigt koncept och det märks att medlemmarn­a dragit det till sin spets: de är självsäkra och etablerar enkelt och självklart en publikkont­akt.

För mig funkar det men inte helt genomgåend­e: ibland blir konstpause­rna för långa och grymtninga­rna och den överdrivet klumpiga engelskan och skoltyskan lite för mycket. Men då bitarna passar ihop lägger sig en drömsk stämning över hela salen som det är omöjligt att inte dras med i. Man vandrar ut i höstkvälle­n med en viss glimt av värme i själen.

 ?? FOTO: DANIELA WOLF/PRESSBILD ??
FOTO: DANIELA WOLF/PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland