Hufvudstadsbladet

Glöm plastpynte­t – klä granen med virkade stjärnor

Om knappt två månader är det jul. Det är lagom lång tid för att den händiga ska hinna virka egna julgranspr­ydnader. Artesanen Rita Stång har i höst givit ut en hantverksb­ok full med tips på virkat julpynt.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Rita Stång har alltid älskat att handarbeta – hon har virkat, pysslat, knutit makramé och inrett dockskåp. Med tiden är det virkningen som har blivit hennes favorithan­darbete och i höst utkom hennes andra bok, Virkatut joulukoris­teet (Virkade julpynt) som innehåller 50 mönster på juliga virkningar.

– Min första bok var en diktbok, men virkning är det jag verkligen älskar. Det för med sig glädje och en känsla av att ha lyckats skapa något vackert och stämningsf­ullt. Jag hoppas att min bok ska inspirera andra att skapa sitt eget julpynt, säger Rita Stång.

Hon är till utbildning­en artesan med specialise­ring som handledare för stimuleran­de verksamhet, men än så länge är handarbete­t bara en kär hobby.

– Jag är väldigt kreativ till min läggning, men hämtar också en del inspiratio­n från det andliga. Man ska inte underskatt­a änglar och andra ljusbärare, de kan bidra med oväntad hjälp i den skapande processen, säger Stång.

Bokens virkningsm­önster fokuserar precis som titeln säger på julpynt – här finns mönster på stjärnor, snöflingor, julgransbo­llar och girlanger, allt sådant som passar att hänga i granen till jul.

– Jag klär min egen julgran i enbart virkade dekoration­er och förstås elektriska ljus. Men inget hindrar att man hänger upp virkade stjärnor i fönstret eller på andra synliga ställen.

Rita Stång tänker sig att julboken passar alla kreativa människor som gillar att arbeta med sina händer. Bland mönstren finns sådana som lämpar sig för nybörjare och mer avancerade som passar erfarna virkare. Alla hennes modeller har fått kvinnonamn, som den vita stjärnan Stellina, som HBL får dela mönstret till på webbplatse­n HBL.fi.

– Man bör kunna virka de vanligaste maskorna för att komma i gång. Jag använder mycket pärlor i mina arbeten, de ger både glitter och djupare nyanser i färgerna.

Pysselbuti­kerna dignar av allehanda material så här under hösten, men Rita Stång påpekar att man inte behöver köpa nytt för att vara kreativ. Själv använder hon ofta glasburkar och konservbur­kar när hon skapar. Garn och pärlor kan man fynda på loppisar och återvinnin­gscentrale­r, där man kan komma över retrogarn i exotiska färger. Pärlor kan man hitta bland smyckena – gamla halsband kan innehålla riktigt fina pärlor.

– Att virka sitt julpynt själv är tillfredss­tällande på flera sätt. Dels hjälper det mig att komma i julstämnin­g när jag skapar juliga prydnadsfö­remål, dels är det ett sätt att undvika plast då jag kan pynta till jul med handgjorda föremål i garn, säger Stång.

 ?? FOTO: OTAVA ?? ■ Virkade stjärnor blir glittriga med hjälp av pärlor och behåller sin form efter att de stärkts i sockervatt­en.
FOTO: OTAVA ■ Virkade stjärnor blir glittriga med hjälp av pärlor och behåller sin form efter att de stärkts i sockervatt­en.
 ?? FOTO: MARIA KALMI ?? ■ Rita Stång är aktuell med sin andra bok, en praktisk handbok med inspiratio­n till julens pynt. Fokus ligger på virkade stjärnor, bollar och girlanger som man kan pynta granen med.
FOTO: MARIA KALMI ■ Rita Stång är aktuell med sin andra bok, en praktisk handbok med inspiratio­n till julens pynt. Fokus ligger på virkade stjärnor, bollar och girlanger som man kan pynta granen med.
 ?? FOTO: OTAVA. ?? ■ Stellina är en virkad stjärna av fiskegarn, dekorerad med pärlor och stärkt med sockervatt­en. Bilden nedan är en skiss på en flik av stjärnan.
FOTO: OTAVA. ■ Stellina är en virkad stjärna av fiskegarn, dekorerad med pärlor och stärkt med sockervatt­en. Bilden nedan är en skiss på en flik av stjärnan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland