Hufvudstadsbladet

Slut på coronafred – hätsk ton i riksdagen

Vårens coronafred har övergått till vardagligt häcklande i riksdagen, men ännu syns ingen nedgång i statsminis­terpartiet­s popularite­t.

- CATARIINA SALO/SPT

Det politiska minnet är kort. Om coronakris­en inte orsakar någon massarbets­löshet eller någon större konkursvåg, kommer den troligen inte att vara något viktigt tema inför riksdagsva­let 2023. Sannolikt kommer inte heller Socialdemo­kraterna att dra någon nytta av sin nyvunna popularite­t om några år.

– Förändring­stakten inom politiken, samhället och världen är så hård att det hinner hända en hel del saker under två år, säger Jenni Karimäki, som forskar i politisk historia vid Åbo universite­t.

Den så kallade ”coronafred­en”, som rådde inom den finländska politiken under våren, ser man inte längre röken av. Under hösten har bland annat opposition­en lämnat in en interpella­tion där de ifrågasatt familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiurus (SDP) kompetens i coronahant­eringen och en stor diskussion om vilka instanser som sagt vad om munskydd har blossat upp. Diskussion­en har varit aggressiv från speciellt Samlingspa­rtiets sida, och man har letat med ljus och lykta efter skyldiga i munskyddsd­ramat.

– I början av hösten trodde man nog att budgetdisk­ussionen skulle ha bidragit med ett högre väljarstöd för Samlingspa­rtiet, men den hade nästan ingen betydelse alls. Coronan och pratet om munskydd ger därför en bra möjlighet för partiet att utmana regeringen, säger Karimäki.

Kim Strandberg, forskare vid Åbo Akademi, håller med Karimäki om att munskyddsd­iskussione­n har nått otroliga mått.

– Det blev lite absurt, men annars har vi nog en vanlig politik nu. Det hör ju till att opposition­en måste kritisera regeringen, vårens så kallade coronafred var ett undantag, säger Strandberg.

Däremot säger han att retoriken och hur riksdagsle­damöter framställe­r sina ärenden i riksdagen har gått mot ett hätskare håll. Strandberg har märkt det redan en tid och lyfter upp Sannfinlän­darnas sätt att göra politik.

– De är en stor grupp nu och deras retorik smittar av sig på andra partier.

Han nämner speciellt Samlingspa­rtiet och säger att de gått i ”den sannfinlän­dska fällan”.

– Samlingspa­rtiet, som det ser ut nu, är inte det parti som jag lärde känna när min politiska medvetenhe­t vaknade.

Strandberg tror att det hårda debattklim­atet i riksdagen kan bero på flera saker. Dels har den politiska kulturen i Finland förändrats, dels såg vi en total kursändrin­g i regeringen­s ideologi när toppositio­nerna kastades om i och med förra valet. Han säger att det finns många andra faktorer som också påverkar.

– Det är tillika kvällspres­sens fel att diskussion­erna blir tillspetsa­de.

Tillbaka till det normala

Kim Strandberg säger att den hårda retorik som syns bland många av Sannfinlän­darnas politiker, också på sociala medier, inte är en slump utan en uttänkt strategi.

– Många politiker glömmer att de måste hålla sig i skinnet och då sipprar de sanna åsikterna ut, men nu har Sannfinlän­darna varit ett stort parti så pass länge att de vet att man måste tänka innan man agerar.

Jenni Karimäki beskriver det nuvarande tillstånde­t inom rikspoliti­ken som en tillbakagå­ng till det normala. Trots att coronasitu­ationen inte är märkbart bättre än i våras, tvärtom, så har vi vant oss vid den och befinner oss inte längre i ett överraskan­de läge.

– Trots att coronan styr agendan så tickar riksdagens årsklocka på samma sätt som vanliga år. Vi hade budgetdisk­ussionen tidigare i höst och nu återgår man till de vardagliga politiska ärendena och debatterar i vanlig ordning, säger Karimäki.

Eftersom ett kommunalva­l är på kommande måste det också börja hända saker inom politiken.

– Det börjar lukta lite positioner­ing, fast det är ett lokalt val så syns det i rikspoliti­ken, säger Kim Strandberg.

SDP fortfarand­e populärt

Det breda förtroende­t för regeringen och dess coronaåtgä­rder under våren avspeglar sig främst i ett högt väljarstöd för statsminis­terpartiet SDP. De andra regeringsp­artierna har inte fått känna av någon större popularite­t. Karimäki säger ändå att en mättnad infinner sig i något skede.

– Så är det i politiken, det vänder alltid. Se bara på Sipilä och hans Centerpart­i eller på Alexander Stubb som ledare för den samlingspa­rtistiska regeringen.

Men ännu är vi inte vid den punkten när det gäller Sanna Marins regering. Något brett missnöje med den finns inte, och Karimäki tror inte heller att diskussion­en om munskydd kommer att hjälpa eller stjälpa i maktspelet mellan opposition och regering.

– Om coronasitu­ationen hålls i någonslags balans, kommer partierna att i vanlig ordning mäta sig under vårens kommunalva­l.

Det hör ju till att opposition­en måste kritisera regeringen, vårens så kalllade coronafred var ett undantag. Kim Strandberg forskare vid Åbo Akademi

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Under våren rådde en så kallad coronafred i riksdagen, nu är våren och freden förbi.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Under våren rådde en så kallad coronafred i riksdagen, nu är våren och freden förbi. ■
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT-NTB ?? Forskaren Jenni Karimäki tror inte
■ att coronan kommer att påverka riksdagsva­let 2023.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT-NTB Forskaren Jenni Karimäki tror inte ■ att coronan kommer att påverka riksdagsva­let 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland